Home » , , , , , , » Orang Lain Pun Nak Balik Berbuka Jugak!!! | Senario Ramadhan...

Orang Lain Pun Nak Balik Berbuka Jugak!!! | Senario Ramadhan...


Is it memang senario Ramadhan or just a typical Malaysians??? ^_^... Ok, I'm not bashing anyone or attempting to bash any person personally... It is just something from my own observation sahaja yer peeps??? 

Bulan Ramadhan bulan yang mulia... dalam bulan Ramadhan kita digalakkan untuk banyak bersedekah, berbuat baik sesama manusia, dan menjaga tingkah laku serta peribadi kita... Tapi semolek2nya bukan Ramadhan jer, bulan2 lain pun sama... Jangan Ramadhan bukan main baik lakunya... bulan lain mula balik melampir atau menyetan (uhuksss kasornya bahasa... ha ha ha... this is so not me ok? Tapi that's the best words to describe what am I trying to say or deliver).... Ya Ampun uolss kalau that words is offensive.... 

Bila Ramadhan semua orang nak balik awal... nak kejar masa untuk urusan rumahtangga, nak kejar masa nak memasak untuk juadah berbuka, nak berkejar singgah Bazar Ramadhan, nak itu nak ini, semuanya semata2 nak sampai rumah cepat... ok iolss punnn.... 

Siapa yang suka berlama2 atas jalan raya ye tak??? Lemau ye tak??? Yang bawak manual mulalah rasa tak sedap, yang bawak auto mulalah rasa bosan. Semua nak cepat sampai destinasi masing2... 

Jalan raya telah menjadikan Malaysians selfish sama ada secara sedar atau tidak. Masing2 berlumba2 dan tak bagi kenderaan lain masuk ke lane mereka atau sibuk caras mencaras. Well, ini bukan perkara baru... bulan tak puasa pun sama gak. Semua sebab pertambahan kenderaan di atas jalan raya. Malaysians are rich now a days... Ekekeke... Semua dah ada own transportation... but then Alhamdulillah itu rezeki memasing kann??? Why should we envy to each other??? 

Cumanya, insiden petang semalam (gambar tu hiasan jer ek?)... ada satu kenderaan ni dah bagi signal nak masuk, sebab jalan clear untuk dia masuk... tiba2 ada satu kenderaan lagi tekan minyak laju2 tak bagi dia masuk lane tu. Iolss perhati dari belakang kenderaan yang tekan minyak tu... Ok kenderaan yang dah bagi signal tu mengalah. Iolss ok jer nak bagi kenderaan yang dah bagi signal tu masuk, iolss tak kedekut jalan kalau orang berbudi bahasa di jalan raya ok? Ahakss... tapi dia dah julur ke depan sangatlah pulak... and kenderaan tu cuba lagi sekali untuk masuk dengan bagi signal... same thing happened again, kenderaan depan iolss tak nak bagi laluan, dia tekan minyak.... Aduyaiii.... kenapalah tamak jalan sangat gamaknya... depan tu congested, tak ke mana pun, dan tak rugi pun kalau bagi laluan cuma kat sebiji kereta. 

Akhirnya, iolss biarkan lama sedikit kira stop lah kat tengah jalan tu bagi kenderaan tu perasan yang iolss bagi ruang. Dush dush... apalah yang direbutkan sangat, jalan depan tu tergencet2 jer kot? Bukan boleh sampai rumah dalam 5 minit... It doesn't make any difference ok??? Ok... mentality and selfishness... Bulan puasa ni kot yer tamak pun nak sampai rumah cepat, cubalah tolak ansur sikit. 

Tapi tulah, manusia ni kita tak dapat nak jangka hati masing2 kann??? Macam buah, kalau kulit nampak cantik dalam belum tentu lagi tak berulat atau busuk...  I am not saying driver yang tak bagi laluan tu busuk hati...tapi i is tak berapa berkenan dengan sikap sebegitu... As I said, it doesn't make any difference... You will not reach home there and then itself sebab jalan memang cramped.... Hu hu hu.... 

*Bila di jalan raya, kita dapat nilai tahap selfish rakyat Malaysia dan tahap selfish diri kita sendiri, kita dari tak selfish boleh jadi selfish akibat wujudnya spesies2 begini di jalan raya...betul tak???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Orang Lain Pun Nak Balik Berbuka Jugak!!! | Senario Ramadhan..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, July 18, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

19 comments:

  1. Btl tu sis semua pun memg nak cpt sampai umah tapi biarla brbudi bhs kan

    ReplyDelete
  2. mmg busuk hati lah cmtu iollsss oii..hehe..husband sy pnya kekdah cmni.. klo ko bg signal mmg dia bg je laluan tp klo org tu x bg signal mmg dia wt dunno jer.xbg laluan..

    ReplyDelete
  3. nasib baik farah x jd mcm kiki.. hihi.. sabr je lah..
    ni dugaan buln pose..

    ReplyDelete
  4. apa nak buat sbb puasa belum dpt didik hatinya utk bertolak ansur dgn org lain :/

    ReplyDelete
  5. Betul tu kak farah. .nak berebut apanya kan, kat depan nanti stuck jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemain laju ...tuptup stop depan kite..Hehe..lawak betul.

      Delete
  6. salam. bagitula dia perangai sesetengah pemandu..kedekut nak bagi jalan..

    ReplyDelete
  7. mmg slalu jd cmtu.time2 ni la smua berebut2 nk blk.heran btoi smpai xda tolak ansur

    ReplyDelete
  8. mmg gitu selalunya berlaku..bekejar ni gi pasar ramadan,kot?..

    ReplyDelete
  9. mana2 tempat pun ramai gila pemandu selfish uolssss....hahaha

    ReplyDelete
  10. kalau memang laluan dia, Nurul sure bagi masuk, tapi kalau dia potong Q dan main celah je.. sure kena honk panjang... orang beratur panjang giler,, dia suka-suki nak masuk.. adess.. memang tak la..

    ReplyDelete
  11. tak suka driver selfish..lagi² driver lori besar dan teksi..memang takkan bagi jalan pada driver perempuan..huhu..dulu balik kerja selalu berhadapan jem n rebut jalan bila 2lorong jadi satu lorong..dorang memang hati batu..buat dunno je..ish ish

    ReplyDelete
  12. sy kalau ade org nak masuk tu bagi je lah masuk.. mengalah je lah.. baru dpt drive dgn tenang, takde marah2, takde bengang2.. lgpun bulan puasa. 'puasa' lah jugak di atas jalan raya. lagipun, lagi kita tak bagi jalan, lagi memburukkan keadaan. dah la jammed, nak tambah jammed lagi? hmm

    ReplyDelete
  13. Kadang2 semua x nak tolerate....pyh.....

    ReplyDelete
  14. jgn jadi macam kiki dah la..hehehehehe..

    ReplyDelete
  15. Terpikir..cmne nk ubah sikap rakyat malaysia..

    ReplyDelete
  16. sama jugak macam kat JB ni kak.. jalan jammed teruk :(

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia