Home » , , , , , , , , , , » One of My Secret | Elken Spirulina

One of My Secret | Elken Spirulina

Ahaksss... secret-lah sangattt... Tak ada makno eh secret cuma iolss tak bagi tau orang jer... Since ramai jugak yang dah bertanya sana sini, macam mana iolss boleh energetic jer setiap hari? dan since baru ambik stok pagi ni... terpanggil pulak nak berkongsi dengan uolss...Alaaa...sekadar pembacaan dan info jer... Bukan nak jual pun...Tapi kalau2 ada yang nak boleh jer approach iolss...Muahahaha... 

Entering into motherhood is a joy and happiness and I'm glad that I'm in motherhood uolss... Semua Mummy pun macam tu... Tapi entering into motherhood is an added 'challenge' in our life... Hik hik hik... Plus pulak dengan kerja hakiki di office dan juga kerja2 blog... And sometimes, I do make people wonder how do I cope up with everything in life??? Bukan iolss yang mention sesuka suki hati yer...Tapi banyak jugak pertanyaan yang diajukan pada iolss, macam mana this, macam mana that... macam mana I could keep up the momentum of everything...work, motherhood, household, blog, social life, moving here and there...bla bla bla etc... Tak penat ker??? Tak lesu ker??? Tak stress ker??? And it is quite amazing to see I always put on a smile katanya...Muahahahha.... Well, life is to short not to be happy... Cherish the moments that we have kann??? 

At first, memang iolss terasa jugak lesu2 badan atau cepat penat tu. Seriously, tidur walaupun dah cukup hours rasa macam tak cukup jugak... Lepas tu mata ni cepat jer nak terlayang... Hu hu hu... But then, upon consultation with one of the associate medical directors at my office... he suggested me to speak to his wife which is a doctor herself too... dan dia juga consume Elken Spirulina ni... ^_^...She's the one yang introduced me to Elken Spirulina... And seriously... Rasa badan ringan and more energetic... 

So??? What's the function of Elken Spirulina??? Sukalah kiranya iolss berkongsi dengan uolss yer tentang kebaikan spirulina ini... 

1. ANTIKELESUAN
Protein, vitamin dan mineral mengisi semula nutrien yang hilang akibat keletihan bekerja, ketidakseimbangan hormon/saraf, daya imun merosot, kurang tenaga, mudah letih, emosi tidak stabil, imsonia.

2. MENYIHATKAN OTAK
Asid nukleik (DNA/RNA), SOD membantu membina sel otak berkualiti, meningkatkan daya pengikatan oksigen sel darah merah supaya mencapai tahap otak yang cerdas. AFA dapat mengimbangkan fungsi otak kiri dan kanan secara berkesan, iaitu pemikiran logik dan gerak hati serta ingatan. Sesiapa sahaja sesuai consume terutamanya janin, kanak2 dan pelajar sekolah.

3. ANTIPENUAAN
Ho ho ho, I loike uolss... Memanglah tua tu pasti datang menjengah tapi tak naklah TUA SEBELUM USIA ... Selain mengamalkan petua2 secara Islamik, supplement pun penting juga ok??? SOD, asid nukleik (DNA/RNA), vitamin C, E dan beta karotena - SOD berupaya meneutralkan oksigen aktif, mencegah penuaan, meningkatkan kecergasan, mencegah kedutan, tompok hitam, rambut beruban. Asid nukleik (DNA/RNA) dapat membantu membaiki unsur genetik dalam sel yang cedera, memperlahan proses penuaan. SOD membantu memulihkan kecergasan asal, daya ingatan serta kelihatan lebih muda. Enzim (RNA/DNA) bertanggungjawab mengarah pembaharuan, pertumbuhan dan pembaikan sel.

4. MEMULIHKAN ANEMIA
Kandungan vitamin B12 dalam spirulina adalah 250% lebih tinggi daripada sebarang organisma hidup. Ia mempunyai perkaitan yang rapat dengan pembinaan darah, dan menambahkan hemoglobin serta membaik pulih anemia. Spirulina mengandungi 6 unsur nutrien utama yang membekalkan unsur pembentukan darah yang seimbang demi mencegah anemia yang disebabkan oleh kekurangan nutrien. Ramai orang tidak dapat memperolehi vitamin, protein dan mineral yang secukupnya kerana mengamalkan diet mengurangkan berat badan sehingga mengakibatkan anemia. Spirulina dapat membantu mereka memperoleh nutrien yang seimbang.

5. MEMULIHKAN MALNUTRISI
Spirulina boleh dihadamkan sehingga 95%, mengandungi 65% protein mudah hadam dan kaya dengan asid amino. Ia mengandungi pelbagai enzim pencernaan yang penting untuk pencernaan baik, terutamanya bagi orang yang makan sedikit. 

Spirulina mengandungi nutrien pekat yang hampir 1,000 kali lebih tinggi berbanding rumpai laut atau sayuran biasa.

Spirulina ialah makanan angkasawan pilihan ahli sains. Mengikut anggaran biasa, dalam misi angkasa lepas seorang angkasawan hanya memerlukan 26g spirulina sehari untuk memenuhi keperluan nutrien badannya.

Spirulina adalah pencapaian cemerlang pemakanan vegetarian...ia dapat segera membekalkan nutrien perlu semula jadi yang bersumberkan tumbuhan.

Spirulina ialah sumber cemerlang bagi mineral surih. Ia juga merupakan multivitami semulajadi!

6. MEMULIHKAN KETIDAKHADAMAN
Meningkatkan kesihatan gastrousus, mencegah sembelit, mencegah jangkitan penyakit, meneutralkan bahan kimia bertoksik di dalam makanan, membantu penghadaman dan penyerapan makanan serta memperkuat sistem imun.

7. MENCEGAH PENYAKIT GASTROUSUS, MELEGAKAN ULSER PERUT
Meneutralkan asid perut, melindungi dinding perut, meredakan keradangan, mencegah atau membaik pulih kebengkakan dan keradangan luka. Membantu melapisi dinding perut yang rengsa, mencegah rembesan pepsin tak menentu serta mengurangkan keradangan tisu. Spirulina mempunyai kesan luar biasa untuk menyembuhkan fungsi gastrousus, dapat menyembuhkan penyakit gastroptosis.

8. ANTI RADIASI
Ahli sains Rusia menggunakan Spirulina untuk meredakan penyakit radiasi dan dipatenkan sebagai makanan perubatan. Fikosianin boleh mengurangkan alergi akibat keracunan radiasi. AFA ialah sejenis antidot yang amat kuat, ia dapat berfungsi secara cemerlang dalam organ hati, membantu menstabilkan sel badan, menghapuskan logam berat, melindungi sel daripada ancaman radiasi.

9. MEMULIHKAN ALERGI
Membaik pulih keadaan alergi, memperkuat fungsi keimunan.

10. MEMBERSIHKAN DARAH
Mengurangkan ketoksikan raksa, ubatan dan bahan cemar dalam buah pinggang dan hati. Ia sebenarnya mencuci mendapan di dalam badan, membantu membersihkan darah dari bahan cemar yang berbahaya serta mengurangkan kesan mudarat asid. Ia merupakan sejenis pembersih darah dan pembina darah yang sungguh luar biasa.  

11. MENAMBAHKAN RASA KENYANG
Membekalkan nutrien lingkungan luas, memenuhi keperluan badan, mengawal nafsu makan.

12. MENCEGAH KELESUAN MATA
Mengurangkan tahap kesensitifan terhadap cahaya. Spirulina amat berkesan untuk merawat penyakit katarak dan penyakit retina kronik yang kerap muncul sekarang. Zeaxantin membekalkan pelindung antioksidan kepada mata, otak dan sistem saraf tunjang.

13. TERAPEUTIK
Asid amino dalam protein spirulina dijalinkan dengan molekul dan unit proteinnya amat kecil. Oleh itu, ia dapat diserap terus ke dalam darah bagi meningkatkan metabolisme dalam tisu, menyingkirkan bahan bertoksik, supaya ia mempunyai daya penyembuhan penyakit yang hebat. Jika dibandingkan dengan protein daging, secara puratanya 90% daripadanya dihadamkan sedangkan protein daging hanyalah 20%. Asid aminonya juga sepadan dengan keperluan badan manusia. Oleh itu, ia dapat diserap hampir 100%. 
Ia merupakan supplement kesihatan yang paling tinggi nilai nutriennya. Dalam keadaan yang berbeza, spirulina juga mempunyai kesan penyembuhan yang amat baik, misalnya pankeratitis, alergi, penyakit mata dan masalah penuaan.

Hamik ko, panjang lebar iolss tolong copy demi nak uolss tau kenapa iolss pilih untuk consume Elken Spirulina ni...ihikss macamlah uolss rajin nak baca panjang lebar... Ha ha ha... Makanya, adalah diharapkan dengan terbongkarnya rahsia yang satu ni...ha ha ha..baru satu ni... ada banyak lagi kalau nak bongkar...ekekekeke... diharapkan dapatlah menjawab pertanyaan2 yang pernah diajukan pada iolss... ^_^... 

*Okkkk... tak tau mana satu nak kejar ni...tu nak buat ni nak buat... dush dush dush... lagi nak raya lagi busy...huwaaaa.... bila assistant baru Dato' nak datang ni??? Tidak kesanggupan rasanya.... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel One of My Secret | Elken Spirulina, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, July 23, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

16 comments:

  1. tak pernah makan..tapi my sister pernah amik spirulina ni..

    ReplyDelete
  2. Lya pernah mkn spirulina tpi rasa tak blh nak telan rasa payau hheer

    ReplyDelete
  3. akak cik nor mkn spirullina nie..:)

    ReplyDelete
  4. kami somi istri pun mmg amalkan elken spirulina nia.. :) mmg ada perubahan

    ReplyDelete
  5. asben saya ahli elken tapi satu produk pon kami tak pernah cuba lagi..huhu

    ReplyDelete
  6. rasanya shark pernah makan spirulina ni dulu.
    sodap jugak rasanya,
    x tau produk yg sama atau tidak.

    ReplyDelete
  7. Hey....tiru akak nampak...akak pun mkn elken spirulina....best kan result dia?

    ReplyDelete
  8. Wahh..bagusnya produk ni..kalau results bagus apa salahnya teruskan kan..patutlah cantik..hee :)

    ReplyDelete
  9. saya dan anak2 pun makan spirulina yg sama. :)

    ReplyDelete
  10. Dulu Lya pon ada ambik tapi lama dah tak ambik hehehe

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia