Measles2 Go Away...


Kemaruk bercerita pasal anak pulak hari ni... semalam pasal Ramadhan... erkss tapi ada cerita lagi pasal Ramadhan... Tunggu nanti iolss up entri tu... Hew hew hew... Sebenarnya ni sambungan entry Mummy Suspected Ash Kena Measles!!! semalam... Ternyata kata hati dan naluri iolss tak pernah menipu iolss selama ni uolss... 

Kisahnya... lepas received call and analyzed the symptoms melalui readings and consultations... Iolss risau memanglah risau... Maunya tak risau kannn??? Anak uolss...dalam hati nak cepat jer sampai rumah... Tapi bila berhadapan dengan situasi2 sebegini kita jangan emo melebih, jangan panik...sebaliknya bertenang... bawak2 bertenang dan istighfar banyak2...be rational... Makanya, the 1st step is untuk susun atur strategi...Ahakss bunyinya macam nak gi berperang jer... 

Mula2, balik jer kerja... Abah Ash dan Mummy Ash pergi cari kelapa muda... standby jer ni uolss... belum confirm lagi pun kena measles masa ni... Lepas tu bergegas iolss balik ke rumah tapi traffic... Ya Allah toksah cakap ler... massive congestion... Dushh, bawak2 bersabar jer lah kann??? Bising2 pun bukan boleh ubah keadaan... Yang terbaik redha, pasrah dan sabar jer lah...>_<

Sampai rumah sharp 7.30 pm... berbuka dulu... take shower (erks ni pun nak mention ke???), call PAED once again untuk confirmkan personally... Siapkan Ash... masukkan ke dalam kereta dan dudukkan di baby car seat dan terus shoot untuk appointment dengan PAED... Walaupun Ash menangis tak nak duduk sangat dalam car seat kannn??? Macam2 cara dan macam2 gaya iolss lakukan supaya dia stay still seating in the car seat...Bagi toys dia, ahakss dah standby toys dulu... senyap jap... leka jap... pas tu dah mula merengek, iolss nyanyi ABC dengan dia sama2 walaupun dia mengikut dengan bahasa German or Korea dia.... janji sonyap... Bila dah mula jer balik... Pasang Chuggington Cartoon, Mickey Mouse Cartoon dan Hi-5 dia melalui tablet... Shushhh, sonang kojo bila dia leka layan kartun2 dia...

Masuk2 jer bilik PAED, bila PAED tengok... PAED dah senyum and confirm it's measles... Ting... my assumption and instinct was right...According to PAED, kalau measles memang tak boleh buat apa... cause measles will go away by its own... And for this it will normally takes 5 days to fully recover the max... Apa yang PAED pesan pada iolss adalah untuk monitor crying irritation Ash dan juga the heart beats. If the heart beats more than 46 heart beats per minute... cepat2 bawa ke hospital...But in Ash situation and conditions he is not that bad after all... Alhamdulillah, semoga berterusan progressing untuk sembuh... 

Iolss just dibekalkan dengan ubat tahan gatal untuk Ash consume 3 times a day, calamine cream untuk muka sebabnya calamine lotion tak boleh disapu ke muka yer uolss... kalau sapu ia akan mengeringkan kulit muka dan baby akan terasa lebih gatal dan possibility untuk mereka menggaru tu tinggi.. nanti jadi lebih worst pulak... dan juga calamine lotion untuk disapu ke seluruh badan... 

Alhamdulillah,  selepas pada tu and iolss dah buat segalanya seperti yang di-prescribed by PAED, malam semalam Ash tidur dengan sangat lena... Lega sikit hati iolss... ^_^... 

Makanya, bermandikan calamine cream dan lotion lah weolls 2 beranak malam semalam... Erks 2 beranak? Ye lah dah Mummy yang jadi tukang sapu ubat dan tukang suap ubat... Siapa lagi yang nak buat kalau bukan Mummy kann??? Bukan senang nak sapu kat dia, melasak jer kerjanya... Berpeluh2 iolss menyapu cream dan lotion pada Ash, sekejap meniarap sekejap mengesot a.k.a. menyulur... Dush dush... Wakakaka... maunya tak??? Dengan Mummy2 sekali mandi cream dan lotion... 

Measles2 go away.... another 3 days to go... Hopefully cepatlah recover... Kepada yang telah mendoakan Ash semalam... thank you so much... appreciate sangat2...

*Sudahnya air kelapa muda iolss yang telan...Nasiblah tak duduk nursery uolss, kalau tak memang tak boleh hantar nursery... Kena kuarantin katanya dan tak boleh bebas bercampur gaul dengan budak2 lain selagi belum sembuh takut2 nanti spread pulak kat anak orang lain... Dan kalau itu terjadi, terpaksalah Mummy cuti... la la la...Biasalah kann??? Ada anak ni cuti memang kena standby untuk anak...

**Awal Ash kena measles...7 bulan dah kena...kesian dia gatal2...hu hu hu, vaccination for measles only at 12 months... Tapi tak sempat vaccine dah kono... Even though dah kena... Still kena ambik vaccination tu jugak... Arranging for Pneumococcal Vaccine pulak ni... It's optional but better ambik kann???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Measles2 Go Away... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, July 1, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

20 comments:

  1. measles slalunya x bahaya. sama macam viral fever lain asal jage nutrition & good hydration. Tapi, budak memang akan meragam sebab x comfortable.

    ReplyDelete
  2. ooo acik baru tahu tentang mie.. macam tu rupanya..

    ReplyDelete
  3. Lya mcm prtama kali dgr..hrp2 ash cpt sembuh ekk

    ReplyDelete
  4. cepat sembuh baby ash.. to mummy ash.. sabar ye..hehehe

    ReplyDelete
  5. huaaa,kesiannya.cpat sembuh syg~

    ReplyDelete
  6. awal ash dah kene yer.. elak bagi dia garu.. nnt berparut...

    ReplyDelete
  7. musim panas juga kot Farah.
    kita pun rasa gatal2 kulit.. budak2 lg sensitif..
    mudah2 ash cepat sembuh..

    ReplyDelete
  8. my doter pun tgh naik bintik2 merah mcm ruam campak tu tp doc kt bkn campak tp virus punca demam dia..meragam je 2-3 ari ni...

    ReplyDelete
  9. kenapa dah kena measles pun kena ambik jugak vaksin ya..?

    ReplyDelete
  10. Ehehe..ari tu pon NS risau jgk masa NS kena..lepas NS kena..hbby plk...nsb la xjgkit kt Zaryth...cian budk klu kena..

    ReplyDelete
  11. Insha Allah Ash kuat.. Moga cpat smbuh ash..

    ReplyDelete
  12. Laaa...patut la ash demam...kesian ash...

    ReplyDelete
  13. siannya ash..mesti nangis gatal gatal tu..semoga ash cepat sembuh..aminn

    ReplyDelete
  14. kesiannya ash..mesti nangis gatal gatl tu..semoga ash cepat sembuh..aminn

    ReplyDelete
  15. Semoga Ash cepat sembuh yaa ^_^

    ReplyDelete
  16. dulu waktu sekolah menengah ada vaccine tuh..hsna tak igt wktu husna kena campak tu sbelum cucuk ke slepas ccuk..:p

    ReplyDelete
  17. tak dan amk inj kan...tak pe lah ,
    nanti dia sihat kembalikan..

    ReplyDelete
  18. baby kalo kne measles memg kesian

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia