Home » , , , , , , , , » Keseronokkan Eksplorasi Sains Bersama Little Scientists!!!

Keseronokkan Eksplorasi Sains Bersama Little Scientists!!!


Bila dah jadi ibu bapa ni, kita semestinya mahu yang terbaik untuk anak2 kita semua. Tak kiralah sama ada dunia ataupun akhirat. Yang terbaik adalah keseimbangan kedua2nya. Namun, jika kita mahukan yang terbaik sebagai ibu bapa kita sendiri perlu susun atur teknik pendedahan serta strategi perkembangan anak2 kita dengan teliti serta menggunakan fasiliti2 sedia ada sebagai educational aids buat mereka. Belajar kalau mengadap buku sahaja is no fun ok uolss??? Harus ada kepelbagaian dan harus ada educational activities... Kita semua pernah melalui fasa belajar dan kita semua tahu bagaimana bosannya asyik memandang buku tanpa melakukan aktiviti lain...Betul tak??? Adakalanya fokus itu tak ada, dan adakalanya memang tak masuk apa yang dibaca... hew hew hew...

Buku memang medium pendidikan, tapi keterbergantungan kepada buku sahaja tanpa aktiviti amali atau "hands on" yang menyeronokkan serta menarik menjadikan proses pembelajaran membosankan serta perkembangan minda anak2 berada di tahap minima sedangkan... perkembangan minda mereka masih boleh kita 'boost'.., masih boleh kita explore... well, kita semua tau yang some of the parts in life is best learn through experience kan??? Dan kanak2 paling suka dengan aktiviti2 "hands on" despite staring only at words in the book... Come on kita semua pernah merasa zaman2 itu, don't deny it... ekekekeke....

Dan berdasarkan whatever yang iolss mentioned di atas, to be frank, iolss start planning and drawings in my mind draftly... just to get the pictures and frame of it first before the execution for Ash. Walaupun Ash masih berusia 7 bulan, tapi tak salah rasanya merancang terlebih dahulu. Iolss nak pemikiran Ash berkembang, developing and progressing mengikut kadar kemampuan serta umur dan tanpa tekanan atau bebanan yang terlalu berat pada Ash. One of the area yang iolss tekankan adalah skil pemikiran kritikal dan kreatif or in another way adalah Critical and Creative Thinking Skills (CCTS). You too peeps... you should think of this as well!!! Terutamanya yang ada anak2 kecik...

So how??? Bagaimana??? I've found out a solution to it dan iolss merasakan ini adalah salah satu educational aids and channel yang terbaik buat Ash dan juga anak2 uolss... Kanak2 suka bereksperimentasi... dan kanak2 suka mencuba sesuatu yang baru serta melihat outcome sesuatu perkara itu. So, why not kita latih anak2 untuk berfikir seperti seorang saintis???

Bagaimana caranya??? Melalui eksperimen2 ringkas yang berhubungkait dengan kehidupan, kita boleh membantu dalam perkembangan pemikiran anak2...Cara yang simple, cara yang menyeronokkan dan mudah diadaptasi serta di-digest oleh anak2 kita...Bila kita melakukan aktiviti atau eksperimen2 ini sebenarnya anak2 lebih mudah faham dan digest serta mereka lebih mudah mengingati...Antara contohnya yang iolss boleh kongsikan dengan uolss di sini adalah...

Growing Green Bean on Mini Pot & Germination Bags

Source Extracted from HERE

Source Extracted from HERE
Kanak2 pasti seronok untuk mengetahui serta mengikuti perkembangan pertumbuhan tumbuh2an yang ada di sekeliling mereka dan sayur2an ataupun buah2an yang biasa mereka lihat...tak perlu yang susah2... as simple as could would do... Cukup bagi mereka untuk memahami... ini sudah cukup untuk membuatkan mereka teruja.... Di samping itu, ia juga mengaitkan unsur2 Islamik, sebagai contohnya... tumbuhan itu hidup dan membesar atas kuasa siapa??? Kuasa Allah SWT....

Selain dari itu, untuk menjadikan pembelajaran serta perkembangan sains di kalangan kanak2 lebih menarik...kita juga boleh mendedahkan bagaimana campuran warna boleh menghasilkan warna yang lain...Kanak2 kebiasaannya akan mudah tertarik kepada warna2 yang berada di sekitar mereka kann??? Ini juga adalah salah satu cara kita melatih anak2 untuk berfikir sebagai seorang saintis...mereka akan lebih seronok dan teruja untuk mencampur warna warna yang ada untuk mendapatkan kepelbagaian warna yang lain...


Semua ini dapat dilakukan dan dapat didedahkan kepada kanak2 melalui program Little Scientists... And as a parent, for sure I am looking forward for this.... Berbicara tentang program Little Scientist...

Nurazidah yang merupakan pengacara rancangan Assalamualaikum memberitahu... "Slot Little Scientist merupakan program untuk kanak2 di tadika di mana mereka akan didedahkan dengan pembelajaran sains serta mereka sendiri akan melakukan eksperimen dengan saya. Ini merupakan cabaran bagi saya kerana mengendalikan program bersama kanak2".

Menurut Nurazidah lagi, "Ilmu sains yang akan diketengahkan dalam program ini bukan sahaja mengenai sains semata2 ia akan dikaitkan dengan Islam seperti sunnah dan siapakah pencipta di sebalik kewujudan sains".

Sumber: SINI

Seperti yang iolss maklumkan di atas tadi, program Little Scientist ni sekaligus memasukkan elemen Islam di dalam proses pembelajaran. Of course, sebagai Mummy, iolss mahukan Ash dididik dengan cara Islamik dan tahu serta kenal apa itu Islam supaya Ash kenal dengan penciptaNya... ^_^

Menarik kann sentuhan program Little Scientists ni??? Bukan sekadar kanak2 yang excited iolss pun turut sama teruja uolss...

Program Little Scientist ini telah mula mendapat tempat di kalangan pengusaha2 tadika dan juga taska. Sepertimana yang diwar2kan di laman Facebook Little Scientists (uolss boleh lawat laman Facebook Little Scientists di pautan yang iolss akan berikan pada penghujung entri ni di bawah ok???) ... telah banyak aktiviti2 program Little Scientists yang dilakukan di tadika2 di Malaysia. 

Program Little Scientists telah ke udara di IKIM.FM pada 9 Julai 2014, Rabu pada jam 6.15 petang baru2 ini untuk menerangkan dengan lebih lanjut mengenai program Little Scientists ink kepada umum khususnya parents... 





Ms. Ho Teng Eng orang kuat Little Scientists dan Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki, penasihat syariah Little Scientists telah diwawancara oleh pihak IKIM.FM... Antara intipati serta pengisian wawancara tersebut adalah... 

Program Little Scientists bermula 12 tahun yang lalu ketika anak kepada Ms. Ho Eng Teng berusia 5 tahun yang telah didedahkan dengan pelbagai eksperimen "hands on" bermula dari homework campuran warna... Dari situ, sebagai seorang ibu, Ms. Ho Eng Teng memahami bahawa semua orang mahukan yang terbaik untuk anak2. Maka bermula dari situ Ms. Ho Eng Teng telah merangka package2 pembelajaran atau syllabus2 pembelajaran serta mula berbincang dengan pihak tadika. Sehingga kini, sebanyak 450 buah tadika di Malaysia telah menjalankan program Little Scientists. 

Menurut Ustazah Isfadiah pula, apabila kita berusaha membantu anak2 kita dengan cara yang lebih baik, ia adalah cara pengajaran Baginda Rasulullah SAW. Little Scientists mencetuskan rasa gembira dan rasa suka kepada sains. Little Scientists adalah merupakan Islamic Fun Science. Iaitu program kombinasi atau integrasi antara sains dan Islam. Satu jambatan untuk anak2 mengenal kuasa Pencipta. 

Bagi memperjelaskan dengan lebih lanjut supaya uolss semua mendapat kefahaman yang sepatutnya dan sebetulnya, iolss attached wawancara tersebut untuk uolss dengar... Sudi2kanlah mendengar bagi salah satu perkara yang terbaik buat development anak2 kita semua... Seriously speaking, ia adalah satu wawancara yang sangat bermanfaat bagi weolls sebagai parents... 


Uolss juga boleh melawat ke pautan2 berikut untuk maklumat lanjut....pengusaha dan pengelola tadika juga sangat dialu2kan...

Website:

Online Shop:

YouTube Channel:

Twitter:

Instagram:
www.instagram.com/theLittleScientistS

Bagi sebarang pertanyaan mengenai program Little Scientists ini, uolss boleh terus menghubungi pihak Little Scientists di:

010-766 6128
enquiry@littlescientists.com

*Tak sabar dan teruja untuk dedahkan Ash dengan program Little Scientist ni.... ^_^...Sains memudahkan weollss membantu anak2 untuk mengenal Islam dan Allah SWT... membentuk akhlak, peribadi dan juga membantu akidah anak2 weollss....

**Calling all kindergarten operators... as a parent and weolls mahukan yang terbaik untuk development anak2 kita... if your kindergarten belum lagi adapt program Little Scientists ni, I would say, give it a run peeps!!! It's hands on and #togetherwedobetter.... Pendidikan awal yang sempurna serta terancang adalah yang terbaik buat anak2 kita semua... ^_* 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Keseronokkan Eksplorasi Sains Bersama Little Scientists!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, July 11, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. Bagus untuk hantar anak-anak belajar di Little Scientists ini.

    ReplyDelete
  2. info yang berguna farah,kanak-kanak patut dah didedahkan dengan perkara-perkara macam nie untuk perkembangan otak mereka...kanak-kanak mesti suka dengan aktiviti2 seperti ini kan..Sat lagi,boleh la dedahkan Ash dengan little scientiest nie

    ReplyDelete
  3. Wahhhh. Bagus program macam ni dedah kat anak2

    ReplyDelete
  4. Nanti ash boleh belajar kat sana.. jadi sainstis

    ReplyDelete
  5. saya pun mencari alternatif utk anak..ank dara tu asyik tengok kartun je sekarang ni..

    ReplyDelete
  6. Menarik ni...thanks Farah for sharing...Kalau tak salah Little Caliph has this as the syllabus. Not sure about Genius Aulad...but they too ada something of this nature..kat rumah pun the kids love to do simple experiment themselves. It's a great way of learning.

    ReplyDelete
  7. setuju dgn kenyataan farah "sains memudahkan kita membantu anak2 utk mengenal Islam dan Allah SWT"..bagus program2 cmni kan

    ReplyDelete
  8. seronoknya kecik² dah belajar sains..mesti rajin dorang bertanya semua benda ni kan

    ReplyDelete
  9. program ni memang bagus....mendekatkan anak2 dengan science...mana tau ash jadi scientist negara kan....x mo la jadi abg zen...eh...hehehehhe

    ReplyDelete
  10. Interested nie..boleh explore ...

    ReplyDelete
  11. bila dah besar nanti cepat je berfikir..:)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia