Home » , , , , , , , , , » Kaedah Menganyam Ketupat!!! ^_^...

Kaedah Menganyam Ketupat!!! ^_^...

Source Extracted from Google
Iolss pernah up entri ni pada 17 August 2013... yang bertajuk... Ketupat Weaving? The Step by Step Guide ... disebabkan musim raya dah menjelma... kita buat satu entri throwback jer lah ek??? Muahahahaha.... Mungkin ada yang tercari2 ni macam mana nak anyam ketupat, sama ada macam iolss selama ni memang tak pernah nak menganyam ketupat serta memang tak pernah nak tau macam mana cara nak menganyam ketupat ataupun dah lupa ingatan sekejap cara2 nak menganyam ketupat... Ihikss... kesian tak iolss??? Kesian kannn??? Kalau setakat masukkan berasa dan rebus ketupat tu, part tu pandai...*_^...Sarung ketupat??? Beli yang instant sudahhhh....lagipun kat taman perumahan iolss tu mana pulak nak iolss gagahkan mencari daun ketupat kannn???

Tahun lepas iolss lewat up entri pasal kaedah menganyam ketupat ni... Tahun ni iols up awal sikit...ekekeke...sesuai untuk rujukan sesiapa yang memerlukan...Rujukanlah sangat!!! Siapa among uolss yang expert part menganyam2 ketupat ni??? ^_^...Wahhhhh, memang iolss salute lah... Dan siapa yang serupa macam iolss??? Sila mengaku dengan jujur dalam kotak komen laju2...ahaksss.... Macam iolss, tau2 jer sarung ketupat dah siap... lepas tu masukkan beras dan rebus pastu gantung...

Teringin tak nak belajar??? Iolss is teringin uolss... Tapi dalam keadaan sekarang dengan adanya Ash ni, sat sat lagi... ada jugak yang tolong menganyam sekali, silap2 dia pulak kena anyam..wakakakak...kejam Mummy ok???

Jom tengok video tutorial yang iolss pinjam dari Tiub Awak (YouTube) ni... He he he, sebab iolss pun nak belajar jugak...  


Umang ai, kalau beginilah caranya... (memang macam ni la pun kan? ada ke style lain? kalau ada ceciter...)... kalau iolsslah yang menganyamnyer mau sebulan sebelum raya dah nak kena anyam...wakakakaka...sehari satu ketupat...sure terkedek2 punya... cukup timing puasa dapatlah 29 ketul atau 30 ketul...kalau nak lebih kena lebih gigih lagi menganyam... ^_^... Honest perspective and confession, memang nampak complicated dan susah...wakakakaka.... 

Tapi orang kata, if you never try, you will never know kan? Mungkin boleh cuba dulu ni... Practice makes perfect... wakakaka... try dengan ribbon dulu ke? Mana tau kan? Tiba2 menjadi pulak, by the end of the year dah expert dah... wakakaka...Ada time lagi nak practice sampai end of year... Mana tau kot2 tahun depan x payah dah beli sarung ketupat instant? Boleh anyam sendiri dah kan? Beli daun jer...lepas tu anyam sendiri... Silap2 boleh buat business kecil2an...buka kedai kecik jual sarung ketupat instant kat siapa2 yang nak... ihiksss.... 

*Tapi kalau dah payah2 sangat pakai jer yang instant... he he he... lebih senang dan mudah giteww...masa pun jimat... dari terkedek2 nak siapkan one by one... lama2 ketupat pun x siap... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kaedah Menganyam Ketupat!!! ^_^... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, July 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

25 comments:

  1. Kita dari dulu smpi skrang x reti nk anyam ketupat nasi...tapi kalau ketupat pulut kita pandai!! Hihi...

    ReplyDelete
  2. jom kuat ketupat...eemmm mcm tak saboo dah nie,hihi

    ReplyDelete
  3. reti sikit sikit je..makin lama ketupat dilupakan..makin hilang skills menganyam..huhu

    ReplyDelete
  4. sampai sekarang mun still xreti..padahal tiap tahun mak sedara ajar..hehe

    ReplyDelete
  5. Eyza dah banyak kali cuba.. asyik la tak jadi..last2 beli jer yang segera.. lgpun eyza kat kg tak hidang ketupat Nasi ni masa raya..kami buat ketupat palas.. yang pulut tu..tu yang tak kisah sangat nak blajar..hihihi..

    ReplyDelete
  6. Ena paling suka anyam ketupat! Ena reti tapi nak cari daun tu agak susah nk jumpa kat sini.. hurmmm sekarng ni beli ketupat instant Adabi tu... uhuks

    ReplyDelete
  7. anyam ketupat ringkas tu reti
    ketupat yg segi empat mcm iklan kat tv tu x reti

    ReplyDelete
  8. tiap2 tahun belajar ,fail jugak T_T
    x der bakat kot,kuikui...

    ReplyDelete
  9. kena kerap buat baru mahir nih hehee..so far shida xpenah buat lg :)

    ReplyDelete
  10. yang ni sy lemah sikit sbb reti buat yg 3segi tu jerk ehehehe

    ReplyDelete
  11. Anyam ketupat beras ni InshaAllah dah belajar
    Tapi ketupat daun palas agajk tak berapa nak jadi

    ReplyDelete
  12. xpandai anyam..pandai makan je...haha

    ReplyDelete
  13. Alahai saya setahun sekali buat anyam nie. Ingat-ingat lupa jadinya. Insha allah dua tiga hari lagi kami akan mula menganyam ketupat.

    ReplyDelete
  14. adeh..
    xdek masa ler kak nk blaja,
    tau makan jer nie.
    heheh.

    ReplyDelete
  15. time kecik dulu kalau arwah mak nak buat ketupat ngan kakak saya mensi menyelit...tapi sampai sekarang skill buat ketupat tu tak dapat..hehehe..abg saya boleh pulak buat..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. xpandai nk anyam pandai makan ja hihii

    ReplyDelete
  17. Akak mmg x kreatif dan jejari bangku..huhu

    ReplyDelete
  18. hee..bab menganyam ni wanie memang tak reti..huhu..

    ReplyDelete
  19. tak sabar aih nak makan ketupat ngan rendang. hihihi

    ReplyDelete
  20. Bab2 anyam menganyam ni Lya mmg FAIL hahahaha

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia