Home » , , , , , , , , , » Iftar Cooking | Udang Masak Serai Wangi...

Iftar Cooking | Udang Masak Serai Wangi...

Tu diaaa, dengan sudip2 dengan kuali2 sekali Mummy Ash tayang...muahahaha... tak sempat nak plating2, tak sempat nak deco2, dari kuali terus ke kamera dan seterusnya ke blog... Oopsss bukan sengaja nak bagi uolss terliur ok??? Tapi nak kongsi dengan uolsss iolss masak apa semalam... hik hik hik... Ini adalah Udang Masak Serai Wangi versi iolss... Masalahnya ada ke orang yang terliur ni???

Biasalah kann??? Bila dah selalu sangat jadi BFF dapur ni, terus tak tau nak masak apa uolss...hurmm...masalah sejagat ni, dah lama pun iolss dok ulang2 mengomel tentang tak tau nak masak apa or jadi congested jap otak memikir bila nak memasak.... Dan Udang Masak Serai Wangi ni bukan resipi ciptaan iolss okkk??? Kisahnya hari tu iolss ada berjalan2 ke blog kengkawan lepas tu ternampak satu resipi ni iaitu Udang Masak Serai.... Ha ha ha...Iolss tambah wangi kat hujung nama resipi ni... sebab iolss guna serai wangi...

Kot2 lah ada gak yang terberkenan nak masak Udang Masak Serai Wangi ni kannn??? Iolss saja2 jer kongsi dengan uolss... Kalau nak cuba silakan kalau tak nak pun tak apa...No harm uolss...Sekadar berkongsi jer... Hew hew hew... (bunyi macam pasrah jer...ahaksss).... 

Bahan2
  • Udang harimau ke, udang galah ke, ikut suka uolss lah nak banyak mana, digoreng separuh masak
  • 4 batang serai wangi
  • 100 gm cili kering
  • 100 gm bawang merah
  • 100 gm cili merah
  • 70 gm bawang putih
  • 70 gm halia muda
  • Agak2 saiz ibu jari lengkuas (ni iolss tambah sendiri sesuka suki hati iollss...ha ha ha)
  • 3 sudu besar pati asam jawa
  • 30 gm belacan yang dibakar... (iolss suka sangattt bau belacan bakar...muahahaha...tak taulah kenapa)
  • 100gm pati santan
  • Garam dan gula/serbuk perasa secukup rasa 
Kaedah Masakan
  1. Blend serai wangi , cili kering, bawang merah, cili merah, bawah putih, halia muda dan lengkuas sehingga lumat. Tuangkan sedikit air dalam blender tu ek, tapi jangan sampai cair sangat sebab nanti masa uolss menumis, ramuan tu jadi kurang garing dan pucat.
  2. Bila dah lumat semua bahan2 yang dikisar tadi, tumis sampai naik bau ok...Masa ni baunya memang harum mewangilah.... Bau tumis kan sedap... 
  3. Setelah naik baunya, masukkan sedikit air asam jawa dan sedikit santan cair. Masak atas api yang sederhana sehingga kuah menjadi pekat...ha ha ha...giteww arahan chef tak bertauliah ni... 
  4. Kemudian, masukkanlah udang2 yang telah digoreng separuh masak tadi bersama sedikit santan lagi. Tak lupa jugak garam dan gula/serbuk perasa secukup rasa ek??? 
  5. Masak sampai udang2 tu bertukar menjadi empuk...
Lepas dah siap biasalah, hidangkan untuk iftar...  Percubaan pertama macam not bad...dan selepas ni bila dah siap rotation menu2, memang tak serik kot nak masak lagi... Pada tekak iolss best lerr...Pada tekak uolss iolss tak pasti... Tapi pada siapa2 yang bercadang2 nak mencuba tu.... Selamat mencuba....

*Terima kasih pada tuan yang berkongsi resipi ni hari tu... he he he.... Blog mana? Iolss seriously tak sempat nak copy link uolss... Tapi tuan punya blog post somewhere either Thursday or Friday last weeklah jugak.... Yang pastinya ilham dari tuan punya blog tu... Hu hu hu... Bila dah banyak sangat kawasan yang iolss landing...sampai tak ingat yang mana satu dah...Nak kena landing kat blog tu dulu, pas tu baru ingat...Ha ha ha...boleh???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Iftar Cooking | Udang Masak Serai Wangi... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, July 7, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. wah sedap nampak ni... yum yum... tapi kat rumah tak de stok udang... nanti bila beli udang boleh try.. .

    ReplyDelete
  2. okay...nanti masak untuk kita pulak ya kak

    ReplyDelete
  3. sedapnyee..anis memang penggemar udang..hihi.. aduhaii... gulppp

    ReplyDelete
  4. dah tak boleh nak makan makanan seafood nie huhu..en.husband kita tu kena gout..terpaksalah wife dia pun ikut berpantang...sedapnya farah..

    ReplyDelete
  5. sedapnya... kasutmerah peminat seafood.. boleh cuba masak untuk berbuka nanti.. tq farah utk resepi..

    ReplyDelete
  6. Mak oiii Farah....drooling akak. Idea baru nie...ala2 rendang sikit. Akak sukerrr....yeayyy

    ReplyDelete
  7. alaaa ini kalau I tak salin recipe atau tak masak ikut recipe u pun tak apa...
    you know why??
    sebab you masih hutang I untuk masakkan I yer makanan yg sedap2 Puan Farah!!... muahahahahhaha
    suspend tak??? hehehehe

    ReplyDelete
  8. Wow sedap tu..nnti kena try nih:))

    ReplyDelete
  9. xpenah lg buat letak serai..bese wat sambal je..bosan jgk kadang2..nnt blh try resepi ni..tq sis..

    ReplyDelete
  10. sedap2.. suka juga masak ala-ala ni. tapi tak letak santan..

    ReplyDelete
  11. Akak pun masak udang semalam tapi akak buat gulai udang....

    ReplyDelete
  12. sedapnya lauk udang tu..masak ape pun sedap kan :)

    ReplyDelete
  13. sedap nampak!
    miza baru makan udang semalam..hehee

    ReplyDelete
  14. I is jeles dengan udang ni...tgh batuk x leh mkn udang..

    ReplyDelete
  15. wahhh mesti harum semerbak je kan..

    ReplyDelete
  16. bau wangi sambal udang sampai ke sini

    ReplyDelete
  17. wahhh, sedapnya. fav kite sambal udang tu. hehe

    ReplyDelete
  18. selamat berpuasa sis.
    udanga masak la pon saya mmg suka makan.
    sedap ni.. thanks berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  19. Saje jer nak balas dendam ni kan...hahahahahahaha.....apapun terbaik...pssst..mohon amik resepi

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia