Home » , , , , , , , , , , , » Duit Raya Pertama Ash!!! | Thank You Aunty Sally!!!

Duit Raya Pertama Ash!!! | Thank You Aunty Sally!!!

Kad raya kiriman Sally dah selamat sampaiiiiiii!!!! Thank you Sally untuk kad raya yang awesome ni... Wahhhh retisss betul!!! Akak pun tak ada tempah kad raya khas untuk Bubblynotes...Ihikss... Next year maybe??? In Shaa Allah... Dengan izin Allah... 

Ucapan adik beradik ni.... I love you too adikkkk!!! Thank you so much for everything...you are one of the diamonds that I've found along this journey of life... Syukran Allah kerana mempertemukan iolss dengan Sally di alam blogger dan what I could say... Sally adalah seorang yang baik, comel and will be there for you no matter up or down... During the happy days, during the hard times, during storm... Tapiiii... tak tinggal jugak... adik2 #bloggergilahashtag, #kamibukancadburry (muahahahaha), KBBA team, Protege Mia Liana team.... and those who are near to me!!! Thanks so much peeps!!! Lotsa love from me... (Okkkk, sangat over exaggerated... Sally kalau dok baca ni pun mesti rasa nak pengsannn ni...ahaksss...)... 

Tapi bukan iolss jer yang dapat kad raya...ahakss, Ash pun dapat jugak.... la la la... tapi Ash dapat duit raya!!! 


Siap pesan tuuuu.... duit raya Ash punya! Dush dush dush... Jadilah Mummy dapat kad jer...ahakss... tapi walaupun Ash punya duit raya... Mummy yang kena simpan kan kan kan??? 

Dah terlanjur cot cet cot cet pasal duit raya pertama Ash ni... nak kongsi sikit dalam entri ni tentang weolss as a parents should assist anak2 weolls untuk uruskan duit raya mereka... Duit raya bukan tiket untuk mem-boros atau membazir tak tentu hala... 

Biasalah bila raya kanak2 yang paling teruja menyambut raya kann??? Macam Ash ni dia still tak tau apa2 lagi, dia still blur2 lagi...ahakss...orang raya, dia pun ikut jer lah raya... Tapi pahamnya entah ya entah tidak, cumanya pada pemerhatian dia... hey, what's going on??? Ramainya orang...Muahahahaha.... Bila time raya, sinonimnya budak2 dah biasa berfikir, dapat baju, kasut serta persalinan baru...dan bila raya dapat duit raya ye tak??? Ada yang boleh kumpul ratusan dan ribuan duit raya sepanjang raya dan of course dalam imagination bebudak ni macam2 diaorang boleh shopping...ahaksss... been through that stage before... 

So, sebab tulah iolss kena simpankan duit raya Ash..muahahaaha... as a parent(s) weolls boleh didik anak2 weolls untuk merancang duit raya yang diperoleh bagi mengelakkan theyolls 'menghanguskan' duit raya. Parents harus bijak mendidik anak dan sesuailah dengan pepatah mengatakan, Melentur Buluh Biarlah dari Rebung.

Peruntukkan Sedikit Mengikut Kerelaan Anak Dalam Menyumbang Duit Raya Bagi Tujuan KEBAJIKAN atau SUMBANGAN
Amalan bersedekah mengajar erti bersyukur serta prihatin terhadap orang lain. Jumlah dan badan yang menerima sumbangan biarlah berdasarkan kerelaan anak. Anak akan lebih menghargai dan gembira dapat berbakti kepada golongan yang memerlukan.

Belanjakan Sebahagian Untuk Menunaikan Hajat Si Anak
Macam dalam kes Ash ni, tak payah belanja!!! Simpan!!! Ho ho ho, kejamnya Mummy kann??? Alaaaa...Ash kecik lagi, nak belanja apa pun??? Paling2 pergi supermarket, dok capai Calciyum (pandai dah capai Calciyum ni...phewww...last Sunday night pergi Econsave, lalu kat bahagian yang jual Vitagen, Yakult and Calciyum semua bagai tu...boleh??? Dia berusaha bersungguh2 nak capai Calciyum tu??? Dan akhirnya berjaya juga merengah...). Simpan...kalau dah besar sok2 senang...manalah tau kot2 tetiba mintak X-Box pulak ker? PS pulak ker? Erkss..entah2 by that time lagi canggih dari X-Box or PS kot? Silap2 Mummy dia tumpang sekaki...Muahahaha...

Makanya, bagi mereka2 yang anak dah besar dan dah pandai berimpian nak beli itu ini... berikan sedikit insentif terhadap anak kerana duit berkenaan adalah miliknya. Hadkan peruntukan berkenaan tidak melebihi satu pertiga jumlah wang raya yang diterima. Andai nilai barang terlalu mahal, bawak2lah berunding so that anak tu tak retaliate a.k.a. memberontak dan menangguhkan keinginannya tahun depan. Kalau tak, tak boleh nak dibawa berbincang jugak... apa lagi parents tambah ler...ekekekeke.... 

Utamakan Sebahagian Besar Kutipan Raya Bagi Tujuan Simpanan
Sekurang2nya 1/3 daripada duit raya perlu disimpan. Tunjukkan simpanan berkenaan setiap tahun dan terangkan kepentingan wang terbabit terhadap anak agar mereka dapat memahaminya. Satu masa apabila simpanan itu dibelanjakan bagi keperluannya, nyatakan manfaat daripada sikapnya menabung setiap kali menerima duit raya mahupun duit poket.

Kredit: SINI

*Duit raya pertama Ash, pertama kali menyambut raya, pertama kali receive duit raya, dipecahkan oleh aunty Sally... Ha ha ha...Ingat ni yer Ash sampai besar nanti, gali entri2 Mummy dalam Bubblynotes dan ingat tau yang duit raya pertama Ash, Aunty Sally dulu yang mula2 bagi... Jangan sesekali lupa dengan Aunty Sally...Erkss...Aunty Sally??? Wifey Ash lah...muahahahaha... Menantu kesayangan ni...ekekekeke.... Sayangggg Sally.... Anyway, thank you so much adik...Love you much too!!! (Okkkk, again over exaggerated...kui kui kui...)... Yang kedua pun baru terima tadi dari officemate iolss... thank you Lina... he he he... Alhamdulillah, rezeki Ash... Nanti Mummy simpankan ek??? Adehh, nak kena cari satu container khas untuk Ash ni... tak mo campur dengan duit Mummy... ha ha ha... bahaya letak dalam wallet Mummy...Takut2 tak terperasan nanti terguna pulak...Wakakakaka... Haippp amanah kena amanah.... *_^ ...Kalau terpakai kena ganti balik kannn???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Duit Raya Pertama Ash!!! | Thank You Aunty Sally!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, July 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. mama farah.........baby inaas pn nak jugak

    ReplyDelete
  2. SALAM RAMADHAN :) JALAN JALAN PETANG :) BEST ASH DPT DUIT RAYA :D

    ReplyDelete
  3. Memang sepatutnya gitu Farah.... tapi OKje zaman anak anak kecik mmg ibu ayah yang belasah....tak teringat pulak nak nyimpan hehe....sekarang mereka dah beso, diorang dah pandai urus sendiri

    ReplyDelete
  4. Tahniah sis wah ash dah dpt duit raya

    ReplyDelete
  5. rezeki ash :)
    salam ramadhan fara :)

    ReplyDelete
  6. wahh awai asy dpt duit raya..semoga untie sally murah rezeki kan..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulilah, murah rezeki Ash ;)

    nk duit raya dr anty Alycia tak.. jom dtg rumah ;)

    ReplyDelete
  8. huhuhu...alhamdulillah dah sampai...risau je tak sampai...ihiksss...

    ReplyDelete
  9. wahhh...awalnya ash dapat duit raya!!

    ReplyDelete
  10. Wahh dah dapat kad raya dari Sally ..Tahniah Farah ..Tahniah jugak Ash dapat duit raya ..

    ReplyDelete
  11. Takut nk pos. Takut duitnya x sampai. Wah bestnya ash. Awal awal dh dapat duit raya.

    ReplyDelete
  12. Wah bestnye..
    Pandai Ash capai Calciyum :)

    ReplyDelete
  13. bestnya..mummy dapat kad ash dapat duit raya :)

    ReplyDelete
  14. haha sonok jadik budak2 kecik kan sbb selalu dpt duit raya.kita yg besar ni dpt kad raya jerk ;p

    ReplyDelete
  15. wah dah dpt kad raya&duit raya sekali

    ReplyDelete
  16. wah best lah ash dapat duit raya

    ReplyDelete
  17. wah ash dpt duit raya gitu...terbaik la sally! hehe :)

    ReplyDelete
  18. waaaaa..
    untung sungguh cuperboy nieh..
    boleh ler bodek dia nnti.

    ReplyDelete
  19. awal ash dpt duit ry...syoknya...syoknya

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah murah rezeki ash....

    ReplyDelete
  21. Wahh..bestnya ash dapat duit raya..rezeki dia..Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  22. wah Ash dah dapat duit raya yer...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia