Home » , , , » Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul... Ramai Yang Selalu Tersilap!!!

Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul... Ramai Yang Selalu Tersilap!!!

Source Extracted from Google
Satu perkongsian yang iolss petik dari FB my Uni Friend uolss... ^_^... Panjang benau tajuknya, dan entri ni khas buat pemandu2 kenderaan automatic macam iolss...he he he.... Dengan traffic congestion setiap hari yang sangat massive memang taklah iolss nak drive manual and I admit it, ever since I grab my licence memang tak pernah bawak manual.... terus bawak auto...makanya macam mana nak drive manual car pun iolss dah tak berapa nak hingat...Muahahahaha.... 

Well, do uolls know yang if kita tukar gear dengan cara yang salah boleh menyebabkan gearbox weolls rosak??? And the cost of repairing or replacing gearbox kereta adalah sangat boom ok??? Hu hu hu.... Tangan atas dahi kalau jadi macam ni... Mintak dijauhkanlah.... hu hu hu.... 

Jangan Tukar Gear "P" di Traffic Light. Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear "P:" bila berhenti kat traffic light? Senang jer nak teka uolss... sebab lampu reverse akan menyala sekejap. 

Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu traffic light dah hijau lama dan kereta belakang dah hon2 jer. Tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. Jawabnya, gear uolss boleh rosak atau cepat rosak!!! 

Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light adalah:

1. Tekan brek kaki
2. Masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear... tolak ajer)
3. Tarik hand brake
4. Lepas brek kaki

Bila nak jalan balik:

1. Tekan brek
2. Masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear...tarik ajer)
3. Tolak hand brake
4. Lepas brek kaki
5. Tekan minyak

Penggunaan Tombol/Butang Pada Gear

1. Tekan tombol semasa menukar

P > R, 
R > P
R > N
N > R
D > L/D2
L/D2 > D

2. Jangan sesekali tekan antara

N > D
D > N
D > D3
D3 > D

Kenapa??? Ini adalah untuk mengelakkan daripada weolls terlajak tolak gear. Jika terlajak, gearbox weolls boleh rosak.

Contohnya, dari gear D, weolls ingin tolak ke N. Sekiranya tak tekan tombol gear, weolls tak dapat tolak lebih kerana ia tersekat di N. Tetapi jika weolls tekan tombol, weolls boleh menolak gear terus ke R.

Contohnya, semasa ingin berhenti kereta, weolls ingin menolak ke gear N dari gear D. Oleh kerana weolls menekan tombol gear, kemungkinan tertolak ke gear R adalah tinggi. Jika kereta belum berhenti sepenuhnya, gearbox boleh rosak. Akibat pertukaran mengejut dari D terus ke R secara tidak sengaja akibat tertekan tombol gear.

* Tombol gear hanya terdapat pada kereta auto yang kekotak gearnya lurus ok??? Yang lekok2 tu, takde tombol. Selamat. My Baby Mia ada tombol. (saja jer mention)

So pada yang tak pernah aware dan tau tentang gear di kereta automatik...meh sini iolss kongsi... 

P stands for parking, digunakan untuk weolls memberhentikan kereta weolls. Gear akan disekat jadi kereta weolls takkan bergerak walaupun hand brake tak ditarik.

R stands for reverse, untuk mengundurkan kereta weolls.

N stands for neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau traffic congestion, alihkan ke gear neutral.  Bukan parking!!! Jika uolss perasan gear D ke N tidak perlu menekan kekunci pada tombol gear. 

D stands for drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya butang overdrive - gear akan menyekat untuk masuk ke gear 4. Gear yang digunakan cuma 1,2 dan 3 sahaja.

3 in which sesetengah kenderaan tidak mempunyai overdrive tetapi mempunyai susunan gear 3 untuk menurunkan gear dari 4 ke 3.

2 in which ini akan menyekat sistem gearbox weolls ke gear 2 dan tidak akan masuk ke gear seterusnya, tetapi akan jatuh ke gear 1 jika perlu.

L stands for low gear, gear pertama. 

^_^.... So gunakan gear automatik weolls dengan cara yang betul kalau tak nak wang ringgit terbang melayang2 dengan tebalnya...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul... Ramai Yang Selalu Tersilap!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, July 8, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. tu la. dulu tak tahu, bantai semua dok tekan punat tu. padahal N-D D-N tu xyah dok picit pon..tolak tarik je.hehe

    ReplyDelete
  2. kite memang hentam je selama ni..haha

    ReplyDelete
  3. erk.. Ros tak pandai drive :(

    ReplyDelete
  4. bagus ni..kurang amek tahu bab kereta ni..

    ReplyDelete
  5. Zumal tak pernah orang ajar bawak keta auto tapi tahu bawak dari penglihatan jer...

    ReplyDelete
  6. Terima kasih perkongsian ini. Kena print baca juga ini. untuk ingatan.

    ReplyDelete
  7. biasa pakai manual je..auto tak pernah drive lagi, hiks =)

    ReplyDelete
  8. Wani pakai auto . Kadang-ii dekat trafic light wani tekan brek kaki je , tak tukar gear pun . Tu kadang-ii minyak cepat habis , kawan wani kata .

    ReplyDelete
  9. Kadang2 confirm xperasan... hihihi...

    ReplyDelete
  10. hehe.. samalah kita bawak auto jer... idah tak tau bawak manual... sebab dapat2 jer lesen terus bawak auto... :D

    ReplyDelete
  11. setakat ni pernah dua kali je bawak auto. Itupun kereta member...mmg tak biasa. Bila member suh bawak kete dia. So setiap kali berhenti mmg nak kena tgk gear ape yg ditolak. Mmg tak biasa. Dan tak suka. Tp auto ni best bila jalan jem. Kaki tak lenguh.

    ReplyDelete
  12. wahh ada cara jugak yek
    akk bwk keta manual, auto sesekali jek kalau pinjam keta cik asben

    ReplyDelete
  13. good sharing..walaupun tak guna auto tp tambah ilmu gak...at least tau

    ReplyDelete
  14. save. balik kerja ni kena cuba. hehe. thanks share kak ^^

    ReplyDelete
  15. pening pulak nak paham pasal gear2 ni..almaklum reti pakai je..hahaha..btw thanks share kak farah!

    ReplyDelete
  16. hahaha husna taw yg basic je..;p

    ReplyDelete
  17. Keter akak tombol gear kelok-kelok so no problem...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia