Home » , , , , , , » Blogger Jangan Terlalu Mengejar...

Blogger Jangan Terlalu Mengejar...


Meminjam status Suria Lekatlekit setelah mendapat keizinan bertaip ek uolss... ranking, earnings dan traffics dalam berblog... yang membuatkan ramai blogger baru down??? Hurmmm, ada ek??? Mungkin memang ada dan Suria sendiri dah witness situation ni... And iolss tambah sikit, ada juga di kalangan mereka2 yang telah beberapa ketika menjadi blogger... 

Ranking??? Understandable ramai blogger2 yang meletakkan sasaran untuk meletakkan blog mereka di ranking yang terbaik mereka boleh capai. Ini mungkin menjadi pemangkin dan motivasi buat mereka untuk terus berblog. Tak dinafikan ranking yang baik dapat memberi pelbagai tanda serta kelebihan. Apakah kelebihan itu??? Semestinya weolls sebagai blogger tau apa dia, tak perlu iolss elaborate dengan terlalu panjang lebar di sini. Or if uolss kurang pasti, boleh juga type di kotak search di sidebar iolss dan cari entri info mengenai Alexa ataupun Google jer untuk dapatkan info dari mana2 blog. Bermain dengan ranking bukanlah perkara yang mudah... Nak mencapai dan nak maintain it involves a lot of works and efforts. Tapi tak perlu terlalu berhempas pulas bermati2an sangat mengejar ranking uolss, sebab as I said bukan mudah... chillex do whatever that you have to do... dan monitor your performance calmly. Iolss tak nafikan iolss adalah salah seorang blogger yang bermain dengan Alexa atau ranking yang ada kalanya airnya pasang dan ada kalanya airnya surut. However, iolss sendiri ada my own target dan iolss monitor sama ada jauh tersasar dari landasan ataupun tidak setiap hari. Jatuh naiknya ranking itu adalah ulam bagi seorang blogger yang bermain Alexa... so stay calm... Asalkan tak terlalu jauh jatuhnya itu sudah cukup baik... Kalau dah naik maksudnya ranking mengecik itu sudah cukup baik, tapi satu perkara yang perlu difikirkan lagi adalah bagaimana nak maintain? Chillex... untuk tersenarai atau berada di kedudukan sekarang, it took me almost 9 years of blogging... Bukan sehari dua yer??? Iolss tak kata iolss bagus, tapi kedudukan ranking sehingga ke hari ini Alhamdulillah,  syukur... Ramai lagi yang lebih hebat di luar sana... ^_^

Earnings??? Ini pun kena sabar ok??? Bukan sebulan dua terus dapat earnings beratus2, beribu2... Nak dapat earnings pun perlukan masa, perlukan consistency dan memerlukan komitmen. Ala, Nuffnang, 8Share, Churp2 dan apa segala bagailah... Perlukan masa untuk kumpul kann??? Takkan bulan ni uolss blogging bulan ni dapat ratus2 dah??? Reviews and advertorial jobs??? As I said, consistency and commitment uolss... Consistencies and commitments ni subjektif dan sebagai seorang blogger uolss perlu pandai tafsir sendiri apakah ia...cari... bukan iolss kedekut ilmu, tapi iolss sendiri mencari ilmu itu sendiri... takkan iolss nak suap jer semua kann??? Stimulate your thinking... sebab this is how my mentor MiaLiana trained me... Cari dan usaha sendiri... Ilmu tak datang bergolek, ilmu perlu digali... So sabar, rezeki ber-blogging buat blogger pasti ada bila tiba masanya... Iolss tak juga hebat dalam earnings ni, sekadar biasa2 ajer... and it took me years to build up the foundation and go forward uolsss...iolss is a blogger picisan ok??? 

Traffics??? Untuk orang kenal dengan blog kita bukan sehari dua bukan sebulan dua... So sabar.. rajin2lah update entri yang boleh menarik minat pembaca dan bermanfaat. Belajar sendiri bagaimana penulisan entri yang baik dari hasil blogwalking, terapkan unsur2 positif, nawaitu nak kena lurus dan ikhlas... ambil perkara yang baik dari blog2 yang baik dan bukannya copycat identiti penulisan dan identiti seorang blogger... cetus idea penulisan yang kreatif... ping entri... blogwalking... blogger zaman sekarang beruntung sebab banyak social networks yang weolls boleh kongsikan artikel blog uolss di platform2 itu... tak macam dulu, pembaca datang dengan sendirinya. ^_^... oh ya, traffics tak semestinya datang dari blogger sahaja, yang bukan blogger pun datang dan baca... ^_*... 

Makanya, chillex tak perlu stress2 terlalu mengejar... faham siapa yang tak nak jadi yang terbaik di kalangan yang terbaik ye tak??? Bagi blogger yang bercita2 lah... tapi sabar ok sabar... it took us blogger2 yang ada years... 

Till then cheerios...


Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Blogger Jangan Terlalu Mengejar..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, July 13, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

26 comments:

  1. dulu2 mcm tu gak kejar follower tp skrg dh xkisah...xpelh xde org nk bce pn.kite tls kejadian harian sbgi diari di kemudian hri. utk bcaan sndiri..heehe

    ReplyDelete
  2. Betul tu kak... X perlu nk beelumba bab tu.. Yg pnting matlamat kna jelas dlm berblog dan capai mtlamat tu dulu..

    ReplyDelete
  3. iya.. sabar itu kuncinya.. kalau nak semua dalam sekelip mata, memang tak dapat la kan.. usaha itu penting.. rajin cari maklumat..

    ReplyDelete
  4. as salam. sy setuju tu. biar lambat asalkan evergreen...

    ReplyDelete
  5. Betul tu sis..kalau terlalu mengejar sangat memang penat.. blogger2 yang terkenal sekarang pun bermula dari zero.. memang ambil masa..just kne steady pace tu..huuu wise entry :)

    ReplyDelete
  6. Jadilah blogger yang sememangnya anda minat berblog dahulu sebelum anda mencari kelebihan lain dalam berblog.

    ReplyDelete
  7. Chillex...I like the word..that is what every bloggers should do..no stress k...

    ReplyDelete
  8. update benda yg kita minat. klo update sebab utk naikkan rating blog n terlalu berusaha keras mungkin akan memberi efek pd emosi kita sendiri. pelan2 kayuh. yang penting steady..hihi

    ReplyDelete
  9. saya setuju kak..tulis blog kalau sebab nak kejar ranking dan earning memang penat. blogger otai nak berjaya pun ambil masa bertahun-tahun.menulis biarlah ikhlas dari hati,

    ReplyDelete
  10. menulis dengan ikhlas dan slow & stedy..rezeki dari Allah, kita hanya usaha.

    ReplyDelete
  11. bila terlalu mengejar dah tak ada "yourself"

    ReplyDelete
  12. rilex sudaa.. anis dah dekat 4 tahun lebih dh.. baru la nie blog aktif..huhuhu..

    ReplyDelete
  13. Betul sis..dl kathy stres mengejar follower tp bila dah msk 2 tahun blogging ni kathy lebih relax dan terus update sekali atau dua kali sehari.lebih santai dan xnak tekan diri utk BW sangat.

    ReplyDelete
  14. Info yang menarik . wani pun tak mengejar follower sangat sebab update pun jarang-ii , join segmen je banyak . Err .. yang teruk nya wani nie , haha , ranking , earning , traffic semua tak tahu . Yang wani tahu , bukak blog , tengok dashboard dan update , hehe .

    ReplyDelete
  15. Yang penting happy berblogging kan :)

    ReplyDelete
  16. dah tak peduli dah semua tu,kalau update pun just saja2 nak try tengok update segala ranking bagai..dah 4 tahun berblogging,memang macam tu jelah...yang penting kita chill dalam berblogging...akak lebih suka kepada entry santai2 je..

    ReplyDelete
  17. blog sekadar suka2..tak penah pikir pasal ranking..janji ada kawan2 sudi singgah..dah cukup bagi saya..hihi

    ReplyDelete
  18. for me simple...blogging is my interest, xde nak mengejar popularity or else..sebab tu x pernah nak kejar apa2..as long as rajin update...kena jugak pentingkan benda lain selain blogging kan...

    ReplyDelete
  19. bETUL TU ..JANGAN TERLALU MENGEJAR..WAT LEK WAT PEACE JE..aida pun ber blog bukan kejar traffic..lebih kepada sharing is caring gitu..hehee

    ReplyDelete
  20. yang penting biar ada usahanya..:) inshaAllah..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia