Home » , , , , » Tips Jauhi Gigi Dari Terus Berlubang!!!

Tips Jauhi Gigi Dari Terus Berlubang!!!

Source Extracted from Google
Sapo ado masalah gigi berlubang??? Ha ha ha, tak perlu angkat tangan laju2 dan tak perlu beritahu... Biarlah menjadi rahsia uolss kalau perlu dirahsiakan dan dirasakan kalau didedahkan akan menjadi keaiban pada uolss... Tapi iolss takdo... Gigi masih ok lagi sehingga ke saat ini walaupun lactose intolerant... Alhamdulillah atas kekuatan gigi yang Allah beri ni... 

Tapi bagi mereka2 yang mungkin mengalami masalah gigi berlubang ni...iolss ada satu artikel yang dipetik dari SINI untuk dikongsikan bersama buat pengetahuan serta info kita bersama tentang bagaimana cara atau tips untuk jauhi gigi dari terus berlubang... 

Kaedah menampal gigi berlubang merupakan cara paling baik untuk mencegah gigi daripada berlubang lebih teruk. Kalau iolss tak silaplah kawan iolss pernah cakap ada dua jenis tampalan...satu yang warna putih satu lagi yang berwarna hitam... Tapi, bila cerita tentang gigi berlubang ni, masih ada jugak yang takut untuk berjumpa dengan dentist kannn??? Ha ha ha, part part dentist ni, iolss adalah salah sorang dari yang terlibat...Memang sedari kecik penakut dentist uolss... Booyah!!! Sila gelakkan iolss...Ha ha ha... Entah tak tau kenapa seram dan seriau pulak tengok machine2 tu semua...nak nak lagi yang theyolls panggil gerudi tu...ngilu jer dengar bunyinya kannn??? Hu hu hu...tidaklah... 

Apakah tips2nya??? 
  1.  Setelah makan, usahakan untuk berkumur2 dengan air putih. Kemudian, setelah sejam uolss makan, pergilah memberus gigi. Perlu diketahui bahawa memberus gigi sebaik selepas makan akan mengakibatkan enamel gigi semakin menipis dan seterusnya mengakibatkan gigi mudah rapuh.
  2. Pastikan uolss menggunakan berus gigi yang sesuai. Pilihlah jenis berus gigi yang halus dan juga mampu menjangkau bahagian gigi yang paling dalam serta di celah2 gigi.
  3. Gunakan ubat gigi yang mengandungi florida. Meskipun gigi telah berlubang sebelumnya, langkah ini baik untuk mencegah bertambah luas lubang pada gigi.
  4. Pilihlah jenis makanan yang tidak banyak mengandungi karbohidrat. Jenis makanan karbohidrat akan menimbulkan sisa2 yang akan melekat pada gigi.
  5. Selain itu, uolss juga boleh mengunyah gula2 getah. Gula2 getah juga sebenarnya membantu uolss kekal fokus serta baik sebagai pembersih gigi setelah makan. Pastikan uolss memilih jenis gula2 getah yang tidak mengandungi banyak gula.
So mungkin uolss boleh cuba dan mungkin berkesan...Yelah kalau dah ada masalah gigi berlubang kalau boleh tak naklah jadi worst kann??? Sampai kekadang tu ada yang hilang gigi sebab gigi dah berlubang serious sangat... Kalau boleh diselamatkan haruslah diselamatkan giteww... Betul tak??? Tapi, gigi berlubang ni mesti sakit kann uolss??? Perghh, time2 sakit gigi ler selalunya orang kata rasa nak menampar orang jer kalau silap sikit.... Hu hu hu....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tips Jauhi Gigi Dari Terus Berlubang!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, June 19, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

16 comments:

  1. anis baru je tampal gigi kak farah.. mase sakit... memang tak boleh langsung dengar suare org..rase cm nak marah je kejenye..huhu

    ReplyDelete
  2. sakit gigi berlubang boleh buat sakit sampai ke kepala..kalau dah berlubang tampal je dari tahan sakit..huhu

    ReplyDelete
  3. chewing gum tu mmg patut ada,
    biasanya lepas makan mmg patut praktik,
    dpt hilang bau dan tampal terus gg yg berlubang.
    hehe

    ReplyDelete
  4. Alahai takut benar bila dgr bab2 gigi berlubang nie..huhuhu ..
    tq atas perkongsian ini ya Farah

    ReplyDelete
  5. nice info akak hehe...tq share tips ni :)

    ReplyDelete
  6. Raya nanti,balik kampung, Fiza nak kene tampal balik gigi yg berlubang ni :(

    ReplyDelete
  7. salam. sy ada masalah ni dan memang sy memerlukan tips ni...thanks share sis! :))

    ReplyDelete
  8. good sharing..thanks for da info =)

    ReplyDelete
  9. ada yg tampal gigi ..lepas tu kunyah chewingum...emm memang naya la terkeluar habis penampal tu.. kekdahnya nak memutihkan gigi / senaman mulut wakaka...

    ReplyDelete
  10. ok...tak suka chewing gum, suka terus berus gigi lepas makan...ermmm patut la...hahaha

    ReplyDelete
  11. great sharing kak! saya last few months sakit gigi sangat. pastu dah elok terus. rasenya ada kaviti dah terjadi laa :'(

    ReplyDelete
  12. terima kasih bagus utk kanak2 nie..
    yg x suka gosok gigi...
    hihi

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia