Home » , , , , , , » Terung Asam or Terung Dayak...

Terung Asam or Terung Dayak...

Semalam iolss ada post gambar ni di Instagram dan juga Facebook... hew hew hew...suruh orang teka, kot2 kenal dengan buah ni... Saja2 nak tengok, iolss jer ker orang yang pertama kali tengok buah ni ataupun ada jugak gang iolss... Muahahahaha.... Suruh teka punya teka... ada 2 orang teka dan memang mereka kenallah terung ni... 

Ada orang panggil Terung Bulu, ada orang panggil Terung Asam, ada orang panggil Terung Dayak, ada orang panggil Terung Iban... Mama iolss pulak panggil Terung Limbang... Ini kes jakun kejap lah semalam ni dok bertanya dengan dia ni... Actually, terung ni jiran depan rumah yang bagi semalam... Agaknya dia balik kampung kot??? Bagi terung ni dan juga mangga muda... Nyum nyum... Muahahahaha.... Walhal mangga muda bersepah jer kot kat area rumah ni pemaju tanam... Muahahahahaha.... 

Tapi seriously, semalam adalah kali pertama seumur hidup iolss kenal dengan terung ni... Mama iolss kata sedap kalau buat sambal atau sambal belacan...Hurmm... ni nak kena rasa ni... Uolss pernah rasa???

Menurut sumber di SINI

Terung ini sering dijadikan sebagai penyedap rasa dalam masakan tradisional Melayu seperti masak lemak ikan darat atau kari. Buah terung ini mempunyai rasa masam yang dapat merangsang selera dan mampu menghilangkan bau hanyir ikan darat.

Di India, penduduk tempatan menggunakannya sebagai perasa masam dalam masakan kari. 

Di Thailand, sos khas yang dikenali sebagai nam prek dihasilkan dengan menggunakan buahnya.

Dah 31 tahun umur nak masuk 32 tahun, baru kenal terung ni...kesian betul...huh...ha ha ha ha... Tetiba terfikir, kenapa sebelum ni tak pernah jumpa kat pasar ek??? Erks, ke ada? Tapi iolss yang tak perasan??? Muahahaha.... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Terung Asam or Terung Dayak... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, June 2, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

30 comments:

  1. salam farah kasutmerah panggil ni terung dayak. terung ni banyak terdapat kat sarawak. betul cakap farah terung ni untuk penyedap masakan. selalunya kalau masak singgang ikan just campurkan terung ni.. sedap :) cubalah farah..

    ReplyDelete
  2. yg penting sally tak makan terung..hahaha :P

    ReplyDelete
  3. first time nampak terung mcm ni :D

    ReplyDelete
  4. pernah nampak tapi tak tau pulak namanya tu

    ReplyDelete
  5. fiza pun first time tengok..huhu..jakun gak ni :)

    ReplyDelete
  6. Salam isnin Farah ..seyess tak kenal ni festime tgk dan dgr nama huhuhu ..
    Jakun jugak ler kita huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. terung ni boleh buat ulam kan....tapi warna hijau ke kuning yang biasa tengok hijau.

    ReplyDelete
  8. tak pernah tgk..nama pun 1st time dgr..huhu

    ReplyDelete
  9. Terung ker tue?? huhuhu... :D

    ReplyDelete
  10. salam. huishh pelik rupanya..berbulu huhu first time nampak :D

    ReplyDelete
  11. Baru pertama kali nmpk terung berbulu ni farah hehe

    ReplyDelete
  12. baru pas makan sambal terung tghari tadi dear, tapi definitely berbeza ngan terung yang ni hehe.

    ReplyDelete
  13. Uiks..tak pernah tengok...dan mmg tak sangka dia kategori terung...haha..

    ReplyDelete
  14. mcm pernah dgr nama terung dayak.. tp rupa terung ni first time... kenapa dia berbulu?
    hahahaha...

    ReplyDelete
  15. Biasa tengok masa di kampung dulu tapi tak pernah makan..

    ReplyDelete
  16. ish mcm berbulu bulu tu tk miang ke?

    ReplyDelete
  17. Huh.. teman pun 1st time tengok terung ni..

    ReplyDelete
  18. husna pon first time tgk dan dgr namanya..:p

    ReplyDelete
  19. perasan jugak terung ni masa gi sarawak hari tu..tapi sebab nampak pelik tak beli lah..hehe.sedap ek kak farah?

    ReplyDelete
  20. xpernah la jumpa terung ada bulu2 cm tue

    ReplyDelete
  21. akak selalu guna terung ni buat sambal belacan gantikan limau kalau dah kehabisan..tp dah x banyak di pasaran..kat kampung2 masih ada kot..

    ReplyDelete
  22. Kat rumah kt kg byk buah ni.. Terbiar gitu je...

    ReplyDelete
  23. Sedap kaa? tak pernah makan dan tak pernah tau pun pasai ni hukhuk T^T

    ReplyDelete
  24. baru first time tgk terung ni...jakun betul...

    ReplyDelete
  25. akak memang kurang makan terung......

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia