Home » , , , » Pokok Kurma Berbuah Lebat Di Kelantan...

Pokok Kurma Berbuah Lebat Di Kelantan...

Source Extracted from Google 
Wah menarik ni.... Pokok kurma berbuah lebat di Kelantan... Alhamdulillah,  murah rezeki... Lepas ni bolehlah tanam pokok kurma banyak2 kat Malaysia...Tak payah nak import kurma dah... Kita buat business kurma kita sendiri pulak... Pengaliran wang dalam negara katanya... 

Ternampak berita di Astro Awani tadi dan merasakan ini adalah sesuatu yang menarik di Malaysia. Satu perkara rare yang selepas ini mungkin tak jadi rare lagi dah kat Malaysia. Apa kata tanam pulak kat negeri2 lain??? Kalau dapat makan fresh dari pokok??? Boleh fefeeling makan di tanah suci ye tak??? Ahakss melampau... 

Berita selanjutnya tentang kurma ni uolss boleh baca di SINI....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Pokok Kurma Berbuah Lebat Di Kelantan..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, June 17, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

33 comments:

  1. wahh sesuatu yg menarik nie kan sis..jarang didapati di Malaysia

    ReplyDelete
  2. yelah....cubalah pulak kita tanam pokok kurma kat malaysia ni bebanyak sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami membekal anak pokok kurma madu jenis klon diambil dari Chaing Mai Thailand. Dalam 3 tahun akan berbuah. Baka jenis Sapawi. Harga RM200 sepokok. Jika ditanam dari biji kurma 80% tidak akan berbuah manakala jika jenis klon ini 80% akan berbuah. Bertempat di Kluang, Johor. Berminat tel/whatsapp: 013-2071229 atau 012-7606921.

      Delete
  3. mcm pelik mcm mana buah kurma boleh hidup cuaca di malaysia? Kuasa Allah ;)

    ReplyDelete
  4. wahhh yeke.serius.bestnyaaa.xyah beli kurma bisik bisik dah.hehehe

    ReplyDelete
  5. diorang kata bulan puasa ni,, orang kelantan dpt la merasa mkn buah kurma ni free tau.. haaaaaa untung nyer.. :)

    ReplyDelete
  6. salam. bole dikatakan rare..sy ada try tanam banyak kali tapi tak menjadi :((

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah walaupun cam pelik tapi very the rare dapat tengok pohon kurma berbuah kat negara kita ni. Weather kita ni pun dah nak sama macam tak negara Arab ye dak :)

    ReplyDelete
  8. kat terengganu pun ada banyak pokok kurma yang berbuah..

    ReplyDelete
  9. Baru je singgah kota bharu last week...kalau tahu mesti nak tengok depan mata... tak perasan pulak kat area mana...

    ReplyDelete
  10. cik ina ada tgk berita semlm kat tv... yang bestnya kerajaan kelantan tak bercadang nak jual kurma tu. kalau masak nnti pakat2 makan je..

    ReplyDelete
  11. Betul tu farah semua rezeki kan
    Dapat makan fresh.
    Lagi best kalau terus makan kat pohon kurma tu hihi

    ReplyDelete
  12. Bangga sbg anak Kelantan..tapi sedih bila ada yg kutuk macam2..typical org Melayu Islam..suka kaitkan sesuatu dgn politik..sedih sgt..

    ReplyDelete
  13. amazing babe..
    kalau pokok kurma boleh subur dgn cuaca & tanah kat malaysia mst best kann :)

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah...bangga plak rasanya hehehe...kuasa Allah

    ReplyDelete
  15. Jom kita try tanam pokok kurma dekat rumah pulak. Mana tahu berjaya :)

    ReplyDelete
  16. Perubahan cuaca di Malaysia ada HikmahNya

    ReplyDelete
  17. wah...ore kelate senang lah nak dapatkan stok hehe...kuasa Allah kan :)

    ReplyDelete
  18. Kan bagus tanam pokok yang boleh dimakan macam nie daripada tanam pkok bunga kat tepi2 jalan tu...

    ReplyDelete
  19. Maknanya Tanah Malaysia sesuai juga untuk tanaman Pokok Kurma.
    Subhanallah

    ReplyDelete
  20. alahh baru tumbuh tahun ni? 17 tahun aku duk kelantan . skung dah ada kat ganu dah ni.. huhu.. tak leh nak tengok depan mata!! jelesss!

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah...kuasa Allah swt.
    www.inspirasihuda.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. betul gak tu kak..tanam kat malaysia je :)

    ReplyDelete
  23. Menarik... boleh le tanam banyak2 lepas ni... kmungkinan cuaca sekarang kot yang menyebabkan pokok kurma tu boleh berbuah lebat...

    ReplyDelete
  24. dapatlah org sana merasa kurma fresh ...

    ReplyDelete
  25. bestkan dear kalau ada dusun kurma...

    ReplyDelete
  26. Sgt menarik...boleh byg x betapa panasnya Malaysia sekarang sampai pokok kurma mampu berbuah lebat...kurma kan hanya berbuah ketika musim panas...mcm kat mekah/arab....

    ReplyDelete
  27. tu la kan.sy tgk kt tv3 hri tu.dlm buletin utama
    syokkan dpt makan yg fresh :)
    dato ct pon ada tanam pokok kurma dirumahnya..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia