Home » , , , , , , , » Mummy Suspected Ash Kena Measles!!!

Mummy Suspected Ash Kena Measles!!!

Alahaiii anak... tak senang duduk Mummy kat office nak oiii...Received call informed yang badan Ash dah naik ruam2 kecik merah... Semalam Mummy terperasan muka dia ada ruam2 dan hati dah berkata2... Tapi my mum kata tak tu, ruam panas sangat... Ok, tup tup hari ni, dah naik satu badan... Aduhaiii.... Allahuakbar... Sememangnya minggu lepas dari hari Rabu petang sampai ke Jumaat, Ash demam panas... dah bawak gi PAED dah... PAED suruh iolss monitor keadaan Ash... Sabtu demam dah surut dan tinggal dedar jer badan... Yesterday, which is Sunday, dah nampak ruam2 di muka... Biasalah, iolss kan suka belek anak...ha ha ha... And today dah naik satu badan dah ruam2 tu... Cuma kat kaki jer belum lagi... Dushhh... Ikut iolss betol Ash ni... Masa iolss berusia 7 bulan pun iolss kena measles jugak according to my mum... 

Kalau dah merebak ke satu badan tu haruslah monitor very closely...some more he is just my baby son yang berusia 7 months kannn??? Mulalah iols ni gigih consult doctors kat office ni, google info dan memang dah plan balik ni lepas berbuka terus nak bawak Ash jumpa PAED... Tak boleh tunggu2 lagi... Harus pergi jugak... Iolss harus berhati2 dan parents semua pun harus berhati2 dengan ruam merah ni uolss... Ada beberapa penyakit berbahaya berhubung-kait dengan ruam merah ini...

Ok sedikit info tentang measles... 

Campak (Measles)
Peringkat pertama campak adalah fasa yang merbahaya dan harus diletakkan dalam keadaan berjaga2. Ianya dimulai dengan demam panas yang berlarutan di antara 3 - 4 hari. On which yes, Ash demam panas selama 3-4 days last week and iolss dah consult PAED. Jika suhu badan anak meninggi, jangan panik. Sediakan tuala basah, cooling gel patch dan paracetamol (dengan dos yang dibenarkan oleh doktor. 

Anak mungkin akan berasa tidak selesa dan pasti akan kerap menangis. Jangan risau. Menangis adalah normal. Tetapi beri perhatian kepada anak yang pasif ketika demam. Jangan berasa selesa jika anak mendiamkan diri jika berlaku demam. Pada peringkat ini, jika suhu badan terlalu panas, anak mudah diserang sawan. Alhamdulillah, suhu Ash dah stabil now. Syukran Allah. 

Pada peringkat kedua, which I think Ash is in it now... biasanya selepas 4 hari, demam anak akan kebah. Tetapi ruam merah akan muncul, bermula pada belakang telinga. Kemudian akan merebak ke bahagian hadapan badan. Disusuli pada bahagian belakang badan dan kemudian pada bahagian bawah. Ruam merah ini mengakibatkan kegatalan. Doktor biasanya akan bekalkan losyen calamine dan ubat gatal. Peringkat kedua ini, anak akan aktif seperti sedia-kala. 

Dan pada peringkat ketiga, selepas sembuh dari campak, sistem imun anak akan mengalami kemerosotan. Harus diberi perhatian. Dalam masa 2 minggu, anak mudah jatuh sakit. Antaranya jangkitan paru2, jangkitan pada telinga dan selesema. Jika berlaku demam pada peringkat ini, cepat2 berjumpa doktor. Perkara ini berlaku kerana sistem imun anak dalam proses membina semula antibodi badan yang merosot.

Jangan risau jika anak dijangkiti campak (measles) kerana ia adalah penyakit semulajadi yang pasti akan menyerang kepada setiap manusia. Tidak kira kecil atau besar. Pasti akan berlaku sekali seumur hidup. Jangan panik. Jumpa doktor jika terlihat tanda2 serious. Apa yang penting bagi weolls sebagai parents, bersabar dan bertindak rasional.

Sumber: SINI

Pheww... hati ni dah ingat kat Ash jer dah ni... Kalau boleh nak balik sekarang uolss nak terus bawak ke PAED... tapi apakan daya..ha ha ha...terpaksa tunggu jugak bila Pink Panther tak release iolss.... Lagipun jap lagi jer nak balik dah... Terus keluarkan arahan supaya sapukan calamine lotion ke seluruh badan Ash memandangkan calamine lotion tu memang dah sedia ada...standby if anything kann??? Terus keluar arahan, terus inform abah Ash... dan balik ni lepas berbuka nak shoot ke PAED... Tak nak tunggu lama2... 

Get well soon my baby son!!! Atuk Ash pulak dah standby cari daun bambu nak mandikan Ash dengan daun bambu tu... Sebab entahlah, masa iolss kecik2 kena measles, theyolls were saying mandikan dengan air daun bambu... supaya campak tu cepat sembuh...And it works on me... However, yes or no, kena consult PAED jugak sebelum apa2 hal dan ambil apa2 tindakan...

*Dr. J one of the Associate Director of Medical Services di office ni was saying...not to worry so much... just sapu calamine lotion and it will go within 3-5 days range...Erkss...In Shaa Allah, mudah2an...hati Mummy mana yang tak risau kannn??? Tambah2 itulah my only baby son uolss...Cam no tak risau... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Mummy Suspected Ash Kena Measles!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, June 30, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

30 comments:

  1. Ciannya Ash..semoga cepat sembuh yer sayang.. kesian mummy risau tue..

    ReplyDelete
  2. siannya Ash..semoga Ash cepat sembuh..aminnn

    ReplyDelete
  3. Alahaii siannya Ash , get well soon Ash. :)

    ReplyDelete
  4. Get well soon Ash. Ash kuat macam mummy :)

    ReplyDelete
  5. kesian Ash...moga Ash cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  6. semoga ash cepat sembuh kak farah :)

    ReplyDelete
  7. kesiannya..mesti meragam je ni..bagi minum air kelapa muda...jgn bg kena angin,hujan

    ReplyDelete
  8. Semoga Ash cepat sembuh InsyaAllah ....

    ReplyDelete
  9. ala.. siannya ash. Sama kes mcm anak saya dulu. umur 7bulan.. naik ruam 1 badan. bila doktor cek, rupanya alahan rupenya. alahan telur.. Semoga cepat sembuh ye ash..

    ReplyDelete
  10. Mesti gatal tu kan... kesian Ash... get well soon yea Ash...

    ReplyDelete
  11. Wah.. Agak cepat tujuh bulan dh kena... Moga Ash cpat smbuh..

    ReplyDelete
  12. Jgn dilengah2 kan tu farah...mesti buat sesuatu dgn cepat...
    Moga Ash baik2 aje....

    ReplyDelete
  13. ciannya ash... moga cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
  14. Alahai keciann nyeee ..
    Moga Ash cpt semmbh ya..

    ReplyDelete
  15. Olololo sian Ash..... belum sempat jumpa ash ngan akak.... get well soon little ash <3

    ReplyDelete
  16. kesian kat ash. moga cepat sembuh sayang. salam ramadhan farah

    ReplyDelete
  17. Alor ciannya. Mog cepat sembuh sayang.

    ReplyDelete
  18. Anak N tak pernah kena lagi ni.. risau pula kalau terkena.. semoga cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  19. Semoga ash cepat sembuh ye dik...sure dia meragam tu sbb gatal kan

    ReplyDelete
  20. memang stiap org akan demam campak, tp tak taw plak yg baby nih kalau kena, lepas tu tak de pengawasan boleh jd terok.. semoga baby ash cepat sembuh..:)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia