Home » , , , , , » Kulat Susu Di Lidah Bayi

Kulat Susu Di Lidah Bayi


Throwback gambar Ash masa iolss masih dalam confinement dulu. Nampak lidah Ash yang keputihan itu??? I'm not so sure what people call it... Tapi dalam istilah yang iolss baca di SINI ianya dipanggil kulat susu. Normally ia akan terjadi to most of the babies out there dan yang tak terkecuali adalah Ash. Baby uolss iolss tak pastilah kannn??? ^_^...

Perkara terjadi sekejap dulu dalam lingkungan umur Ash di antara 1 bulan sehingga kira2 Ash berusia 3 bulan. Masuk 4 bulan dah hilang dah keputihan di lidah tu. Iolss tak letak ubat or what. Just cuci jer lidah tu dengan towel lembut basah secara perlahan2 tanpa mencederakan lidah baby yang masih lembut. 

Tapi ada sedikit informasi yang iolss nak kongsikan tentang kulat susu di lidah ni...

Melalui sumber yang pautannya iolss nyatakan di atas, kulat susu di lidah jarang dijangkiti oleh baby yang menyusu susu ibu. Well obviously-lah Ash minum susu formula kann??? That's why keputihan tu terjadi. Tapi kalau susu ibu diberikan melalui botol boleh terjadi pada baby juga keadaan ni. Jangkitan kulat pada mulut dan lidah selalunya susah hilang kalau dicuci dengan air mahupun kain. Ubat 'antifungal' contohnya daktarin diperlukan untuk memastikan lapisan putih itu betul2 hilang. Daktarin boleh disapu pada bahagian dalam mulut sebanyak 2-3 kali sehari dan penggunaannya boleh dihentikan apabila selaput putih itu hilang. Bila baby dah semakin besar lama kelamaan selaput putih itu akan hilang. 

So, benda ni normal pada baby dan newbies Mummy tak perlu risau... pasti akan hilang... Kalau rasa2 risau jugak... letaklah ubat Daktarin tu atas consultation and prescription doctor. ^_^... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kulat Susu Di Lidah Bayi, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, June 17, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

29 comments:

  1. Huhu..Qaisara dulu pun ade jgk..Selagi x buang, selagi tu nmpk die mcm x selesa je..bile dh buang baru ok..huhu

    ReplyDelete
  2. awfiyah pun ada kulat susu kat lidah dia,akak just lap dengan kain basah je farah...masa mula2 tu risau jugak,la nie dah xkisah pun sebab doc pun ckp normal je..

    ReplyDelete
  3. Semoga menjadi kebaikan sang Buah Hati...

    ReplyDelete
  4. princess baru kena haritu.tp rara x up lg entry.xde masa.hehehe.buh ubat tu sehari 2 je dh hilang.

    ReplyDelete
  5. Mende ni normal...kulat susu..boleh cuci ngan kapas basah..

    ReplyDelete
  6. oohhh....1st time dgr pasal kulat susu...hehe xpa2 rujukan masa depan..kuikui..:P

    ReplyDelete
  7. kalau susu formula.. aku suggest karihome.. susu kambing.. memang xmelekat kt lidah.

    ReplyDelete
  8. Anim panggil kerak susu hehe. Memang biasa pada bayi, lama2 akan hilang jugak. Ambil towel basah macam Farah buat tu dan kesatkan lembut ke lidah baby :))

    ReplyDelete
  9. zara masa baby dulu pun selalu ada camtu, sy lap dgn towel basah..

    ReplyDelete
  10. hehehe...bru je komen2 psl ni kt group perkembangan baby....anak sy pn penah gk kena msa dlm pantang, so kena sentiasa lap r...klo dibiar mmg akan bertambah byk...kesian bb kalo terlalu byk nanti dia x selesa..

    ReplyDelete
  11. yup... kalau baby yg fully susu badan, selalunya susah nak kena kulat susu. bukanla takde langsung. sikit2 je dan akan hilang sendiri or cuci dengan kain basah. tapi tak sebanyak yang minum susu formula.

    ReplyDelete
  12. hr tu Aqil pon jd cmni.ambik ubat n sapu.Alhamdulillah dlm sminggu cmtu ilang

    ReplyDelete
  13. Anak2 Lya pon ada jugak tapi tak banyak la ... Biasanya kalau menyusu waktu malam bila pagi akan ada la kulat susu cam gini ..tapi tak selalu la ..Sebab tu mak Lya cakap lepas baby menyusu lap mulut dan lidah dia ngan kain lembut ..

    ReplyDelete
  14. patient iman, rmai yang mummy2 ni risau.doc juz dscrb bg antifungal oral je la

    ReplyDelete
  15. mcm tu lya tak taw plak..elok sgt info nie boleh set di otak :)

    ReplyDelete
  16. same gak dgn dhia sbb minum susu 100%..hilangkan dengan cara,basahkan kain napkin/kain lembut n lap perlahan2 di lidah..nanti hilang sndiri n bgi minum air masak

    ReplyDelete
  17. lap je dgn lampin basah setiap kali lepas menyusu, lama2 ia akan hilang ;)

    ReplyDelete
  18. suka tengok baby mkn dgn penuh selera.. ;)

    ReplyDelete
  19. Sama la ngan irfan..dlm mulut dia mmg ada kulat susu..ari tu Dr dtg melawat dia ada kasi ubat utk mukut irfan..now alhamdulillah dah ok skit

    ReplyDelete
  20. betul tu biasanya bayi y minum FM..kalo tebal, elok lah bersihkan dgn kain lembut & basah..

    ReplyDelete
  21. Normal tpi kna cuci tkut jdi ulser...

    ReplyDelete
  22. Benda ni mmg normal to baby...lama2 dia akan hilang...

    ReplyDelete
  23. pernah juga tgk bby bby sebelum ni ada yang ada, ada yg x ada..

    ReplyDelete
  24. Tq atas perkongsian, baby saya pun ada sejak2 dia suka menyusu malam2 sampai tertidur ni, mak dia pun tertidur skali, tak sempat nak lap2 lidah/mulut dia..huhu..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia