Home » , , , , , , » Baby's Food | Ash's Favourite : Mashed Potatoes

Baby's Food | Ash's Favourite : Mashed Potatoes

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati... ^_^... Macam tulah gayanya Ash... Dah lama juga tak update tentang makanan Ash ni...hew hew hew... Mummynya busy kann??? Tak sempat uolss nak update...sampai blog Ash MOM pun masih terbengkalai lagi... Hew hew hew... In Shaa Allah, In Shaa Allah, this few days iolss akan usahakan juga update blog Ash tu... Ahakss... Ceritanya dah ada, tapi Mummy-nya jer yang tak sempat2... 

Kisahnya, dalam rotation baby's food for Ash ni, iolss dapat observe bahawasanya favourite anak iolss ni adalah mashed potatoes, laju jer dia makan... gambar kat atas tu makan mashed potatoes lah tu... happy jer dia dapat makan mashed potatoes ek??? Gigih Mummy Ash melenyek kentang...ha ha ha.... Nak buat macam mana dah itu kegemaran dia... Ikutkan ajerlah... Ok, for now at least??? Lepas dah boring nanti tak tau pulak apa favourite dia... Tapi tak adalah hari2 iolss sumbatkan mashed potatoes tu... Ikut 4 Days Rule tu lagi... lepas masuk 7 bulan boleh stop dah kot 4 Days Rule tu??? Bha ha ha... Nanti Google bila boleh stop 4 Days Rule tu...


Gambar goyang da... Ye lah, tengah suap Ash, pas tu dan dan tu sibuk nak snap gambar...ahakss... poyo jer, walhal boleh jer snap sebelum bagi Ash makan kann??? Dah tu, tak teringat masa tengah suap tu baru teringat cam ner??? Hik hik hik...

Bahan2:
  • 4 biji kentang (of courselah kannn???)... dibuang kulit ...ha ha ha...semua orang pun tau ni...
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar "fresh cream"
  • 1/2 cawan susu (susu formula Ash iolss guna...nak bagi susu badan tak do...)
  • 1/4 sudu kecik garam (tak boleh banyak2 sangat... proses pencernaan muda lagi...ho ho ho...bagi taste... Ash tak ada taste memang tak boleh...cam mana pun nak ada taste jugak, kalau tak dia mogok tak nak makan)
Cara2:
  1. Rebus 4 biji kentang yang telah dikupas atau dibuang kulit tadi sampai empuk dengan air yang diletakkan 1/4 sudu kecik garam tadi.  Dah siap ketepikan tak pun sambil2 tu bolehlah...
  2. Panaskan frying pan... cairkan 2 sudu besar butter dan campurkan 1/2 cawan susu dan 1 sudu besar "fresh cream" tadi. Ketepikan jap.
  3. Toskan kentang yang telah direbus tadi... lepas tu masukkan dalam bowl dan lenyek dan lenyek lagi sampai hancur... nama pun mashed potatoes ye tak??? Kalau malas boleh blend ajer...ha ha ha... Hidup kan ada option, makanya pilihlah option yang menyenangkan serta memudahkan... 
  4. Dah lenyek punya lenyek... masukkan campuran butter, susu dan cream tadi, gaul sampai sebati... rasalah sikit uolss... tawar meleseh ker atau ada rasa??? Kalau agak2 tak ada rasa, tambahkan garam sikit jer lagi bagi ada taste jer cukuplah...Jangan bagi garam bebanyak sangat... Actually baby tak bagus makan garam bebanyak... macam iolss cakap sistem pencernaan mereka masih muda lagi... tak boleh nak kerja keras sangat... 
  5. Dah siap bolehlah bagi makan... 
Sebenarnya, satu biji cukup untuk Ash... tapi sebabkan buat untuk tengah hari, petang dan malam, pas tu tumpang sekaki lagi...muahahahaha... tu yang buat 4 biji tu... layan jugak makan makanan baby ni... *_^... Abah Ash kata, minat sangat mashed potato, pipi pun dah macam potato dah Ash...huaaaa... potato dikatanya anaknya... ha ha ha...

*Tengah memikirkan...kot kot lah kalau tak sempat... wakakakaka... boleh tak agak2 bagi jer mashed potato KFC tu??? Tapi without gravy-lah...tak pun Kenny ke??? La la la... (Ting tong kepala Mummy kann??? Boleh??? Fikir sampai ke situ???)... *_^ 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Baby's Food | Ash's Favourite : Mashed Potatoes, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, June 13, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

19 comments:

  1. potato mashed sedap..
    ehhh muka ash memang booolat pon kak..betul kata abahnya..hahahaaa

    ReplyDelete
  2. Gantikan garam dengan kismis atau kurma kak...

    ReplyDelete
  3. Bam bam dah ash.. Makan byk ni.. Hehe

    ReplyDelete
  4. Eeeee comel sangat tau makan mashed potato. Gggrrrr !

    ReplyDelete
  5. rajinnye..makin bum2 la ash makan air tangan ibu..hehe =)

    ReplyDelete
  6. ok la... rassanya bukan ash saja suka,, ik ina pun suka makan,, tt versi KF la.. heheheh

    ReplyDelete
  7. syukur sgt Luth jenis cepat bolh sesuaikn diri dgn mkn keras.. dlm 8-9buln dah dapt mkn mknan yg kita mkn.. teman ni memng mls benr nk mask2 mknan bayi yg sedp. sian ank temn

    ReplyDelete
  8. Dulu pun masa anak Mia masih kecik kalau jalan2 and then tak sempat masak makanan si baby memang mash potato kfc lah jadi mangsa....without gravy lah..hehe

    ReplyDelete
  9. wahh..c0melnya...kalau ada anak satu hari nanti nak try lah ..hihi

    ReplyDelete
  10. semangat ash makan..sedap tu..tapi anak saya dulu tak gemor..lastly ibu dia y bedal..haih anak..

    ReplyDelete
  11. bila nak tumbuh gigi Ash....nanti boleh makan KFC....

    ReplyDelete
  12. Seronok die ye dapat makan mashed potato :)

    ReplyDelete
  13. bila jadi mama ni, selalunya makanan baby menjadi makanan mamanya gak..sebab tu kemungkinan utk mama gemok bersama2 baby adalah tinggi ! heheh

    ReplyDelete
  14. Anak okje dulu tak pernah makan mashrd potato buat sendiri hehe...selalunya uncle KFC buatkan hehe....kalau buat sendiri bubur nasi campur ikan masuk slow cooker Farah...mlm masak pagi esok bawak rumah baby sitter...senang mak punya kerja hehe...

    ReplyDelete
  15. ahah..takyah kata bby ash je yg suka..kakak chot pon. Mmg resepi kegebusan pp semulajadi...

    ReplyDelete
  16. buat sdri tu yg lagi sodap tuu..
    nyum3...

    ReplyDelete
  17. yang KFC punya tu dah siap ada gravy dik..better buat sendiri

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia