Home » , , , , , » Tajuk Entri & Isi Sama??? Apa Ada Hal Kann??? ^_^

Tajuk Entri & Isi Sama??? Apa Ada Hal Kann??? ^_^

Source Extracted from Google
Ho ho ho... tajuk panas ni tajuk panas... tentang tajuk entri & isi yang sama.... Oopss, jangan melatah dulu uolss... Iolss bukan nak condemn mana2 pihak dan bukan nak tunding jari pada mana2 pihak... Sekadar menyatakan pandang pendapat iolss dan juga apa yang iolss rasalah... Saja nak membebel sikit... (Huh...tak sedar diri yang hari ni sangat busy kann??? Tapi no worries... entri2 di Bubblynotes telah disiap sediakan lebih awal dan diubahsuai olahan ayatnya bersesuaian dengan keadaan dan waktu giteww... makanya... terus click Publish sahaja... hik hik hik)... 

Pernah tak uolss mengalami satu keadaan di mana... bila uolss ber-blogwalking...uolss terperasan situasi di mana... tajuk entri dan isi entri sesuatu entri di blog yang lain sama... Ada dua keadaan yer di sini... 

Yang pertama, tajuk dan isi penting entri atau point sahaja yang sama tapi cara olahan ayat dan cara "pembawakkan" blogger tu sangat berbeza dengan identiti blogger yang dah publish ataupun post entri tersebut...Makanya, entri tersebut hanya mempunyai tajuk dan isi penting entri yang nak disampaikan sahaja yang serupa tetapi dengan cara penyampaian yang tersendiri. Banyak pun kann kes macam ni??? Alah, dunia blogger ni, pusing2 balik tang tu jugak... Especially topik2 yang "hot", "hangat", "hangit", "trending" dan SEO giteww... Memanglah sana sini sinun orang dok bercerita tentang perkara yang sama... Adatlah tu...dan apa ada hal kann??? Sebab people been talking about it and people menyaksikan atau sama2 mendengar atau mengalami sesuatu tu... So, chill!!! Bak kata BM kepada iolss dulu dalam salah satu komen beliau di Bubblynotes... SATU PINGGAN YANG BESAR DIKONGSI BERAMAI2 giteww.... 

Source Extracted from Google
Yang kedua, ha yang ni iolss tak boleh blah uolss... tajuk sama, isi entri sama malahan pengolahan ayat sama ataupun ayat sebijik sebijun serupa dan kalau sekali imbas memang orang ingat ori-lah dia punya entri even though pada hakikatnya ianya adalah DUPLICATE semata2...DUPLICATE... kenapa kita ingat ori, sebab tak ada dinyatakan sumber dari mana.... atau reblog dari mana... lepas tu poyo2 claim diri sendiri yang penat membuahkan ilham dan idea untuk mengarang entri tersebut secara maya... Dushhh...pengsan... Kalau dalam kes macam ni memang sakit hati kot? Dan harus sakit hati kot? Melainkan dengan keizinan pemilik asal entri tersebut...  Dan personally, iolss tak kisah pun sesiapa nak ambik entri iolss dan reblog.... asalkan back link-kan balik ke url entri tersebut jer pun dah cukup... Nak ambik? Ambik ler...Nak copy, copy ler...tapi sila jangan berat jari jemari untuk back link-kan ke mari ek??? Sama macam kita baca berita lepas tu update entri dan nyatakan sumber...Ha lebih kuranglah tu konsepnya... Don't die a copy...be original... be you and stay true to yourself... Nak copy tak ada siapa nak marah, sebab mungkin nak sebarkan info atau ilmu kann??? Tapi orang kata biarlah dengan cara orang yang bertamadun ye tak???
 
Source Extracted from Google
Yang pertama dan yang kedua banyak perbezaannya... yang pertama sungguh bagi iolss apa ada hal kannn??? It happens everywhere dan kadang2 kita pun co-incidentally doing it... Muahahahaha... Semua orang mungkin pernah melakukannya kot??? Semua ada rasa, semua ada keinginan dan semua ada temptation untuk melakukannya with our own ways... So??? What's the big deal ye tak??? Yang menjadi big deal-nya adalah perkara yang kedua tu...situasi yang kedua tu.... But always remember... kalau kita jumpa atau berhadapan dengan situasi yang kedua tu, kita tak perlu melatah sangatlah dan tak perlu risau...ibarat handbag LV Fake dan LV Ori/Real... Lama kelamaan akan dapat diketahui juga identiti dan juga ciri2 yang sebenar and people will realize...

So, pada yang menghadapi situasi atau perkara yang kedua tu... chill jer... just stay true to yourself and what you are doing... keep the momentum and keep doing it... Relax... Yang duplicate takkan mampu nak jadi seperti yang original... Biar mencuba segigih mana pun... Every individual were born with their own unique identity... Macam mana nak capai titik persamaan pun takkan capai 100% persamaan.... Macam kembar jugak... tak banyak sikit pasti ada perbezaannya kann??? Tak kira dari segi sifat, attitude ataupun fizikal... Setuju? Tak setuju? Ok bai, kalau tak setuju...muahahahaha.... Macam fanatic fans of celebrities... they can imitate, they could be a wanna be, they could try to wear what the celebrities wear and appear similar to the celebrities...tapi tetap takkan sama dengan yang ori kannn???

*Till then, cheerios... Got to go for now and see you in the next entry peeps!!! 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tajuk Entri & Isi Sama??? Apa Ada Hal Kann??? ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, May 28, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

22 comments:

  1. panjangnya Farah...bling2 nak baca..hihi

    ReplyDelete
  2. Ciplak2 nie mmg tak elok.. tp kalau artikel tu memang kita petik dr surat khabar atau majalah, seeloknya dinyatakan sumber.. risau jugak kalau owner saman kite balik..huhu

    ReplyDelete
  3. hahahahaha... yee.. even yang sanggup buat surgery nak rupa sama mcm fav celeb diorg pun takkan pernah sama... haha

    ReplyDelete
  4. ber kredit pada sumber kalau copy paste.....

    ReplyDelete
  5. ciplak satu isu dari dulu sampai sekarang takde penghujungnya..

    ReplyDelete
  6. tolong bagi penghargaan sikit pada org yang bersusah payah kan sis?teruk orang macam kes kedua tu..hehehehe..

    ReplyDelete
  7. yup.. setuju.. nak copy ke apa jangan lupa credit pada tuannya atau sumber dari mana..

    ReplyDelete
  8. yg pertama tu rasanya biasa berlaku...yang ke 2 tu pernah kena kat noe...x kisah nk copy bulat2 tapi buat la backlink kan...mmm

    ReplyDelete
  9. Biasa jumpa tapi jika ianya sesuatu perkongsian yang baik dan bermanfaat... tak pelah. Suka melihat apabila ianya disukai dan disebarkan. Tapi jika diolah mengikut identiti sendiri lagi baik...barulah penulis dan blogger yang berkualiti!

    ReplyDelete
  10. yg first kadang2 tersame jugak hihi.. yg kedua tu, rajin2 la nyatakan sumber artikel dari mane..kan lebih elok.. :)

    ReplyDelete
  11. Betul bagai apa yg dikata. Aķk nak wt keje ni. Bila buka blog lupa diri la pulak.

    ReplyDelete
  12. Agaknye kes kedua tu die nk jadi blogger yg femes mcm blogger yg original jgk kot...kiki...

    ReplyDelete
  13. setiap blogger de keistimewaan tersendiri... walaupun tajuk dan isi penting sama, tapi olahan tetap berbeza... bab copy paste pula, saya marah jika org copy paste apa yg saya kongsi tu adalah dari pengalaman sy sendiri, tapi jika bab fakta, hukum dan dalil saya tak marah sbbnya pengalaman itu ilmu saya sendiri... tapi kalau fakta, kita kena rujuk juga dari lebih arif, sbb ilmu Allah ni pun bukan hak milik kita..tapi utk dikongsikan...

    ReplyDelete
  14. tak pernah lagi kot sis ada org ciplak hasil nukilan lya kat blog lain :)..

    ReplyDelete
  15. Kita sebagai blogger kena berhati hati lah kan bila nak guna info dari blog lain

    ReplyDelete
  16. Yg penting apa yg disampaikan dik...tajuk sama xde masalah...yg masalah kalau copycat semua srkali...

    ReplyDelete
  17. kalau tiru 100% entry pemilik asal yg ditulis sendiri dgn pengalaman sendiri mmg agak terkilan juga tanpa kredit..tp kan if sesuatu info yg baik tak salah utk dicopy and disampaikan sbb automatik pemilik asal dpt pahala..
    kalau fakta,hukum tu tak apa copy pun sbb tu mmg tak boleh diolah..nnti salah makna pulaa kann..

    bg syira..if nak copy utk kebaikan tak salah tp kalau disalahgunakan ituu yg susah :)

    ReplyDelete
  18. deno kalau copy info creditkan terus... tapi jarang sangat copy sebab blog deno blog personal tempat merapu... muahaha

    ReplyDelete
  19. dua-dua pun banyak berlaku kalau ditengokkan balik..

    ReplyDelete
  20. nak komen kucing tu comelllllll sgt...alamak lari tajuk...hehehe

    ReplyDelete
  21. Kalau tiru sebijik tu mmg agak melampau jugakkan....olahlah sikit kasi lain dan creditkan pada empunya ...ye dak farah hehe

    ReplyDelete
  22. dunia internet luas..kadang² susah nak defined siapa pemilik sebenar.Semua milik Allah. Apepun dalam dunia blogging ni pun kalau kita ambil dari mana² just creditkan sahaja. Lebih beretika dan sekiranya ada orang copy entry kita..just chill je la macam akak cakap..as long as perkara yang kita kongsikan itu adalah perkara baik :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia