Home » , , , , , , , » Shopping Wisely Untuk Maternity Wear...

Shopping Wisely Untuk Maternity Wear...

Source Extracted from Google
Ha ha ha... tiba2 ter-throwback masa preggy dulu... dan teringat tentang maternity wear... Uikk...apa kes??? Teringin lagi ker??? Ahaksss... tak lah... haipp belum ek belum... Nak cerita jer sebab the though came across my mind... Muahahahaha... 

Siapa kat sini yang semasa preggy gila shopping untuk maternity wear??? Yang belum preggy tu of course lah tak boleh nak jawab yer tak??? Sebab tak tau... 

Bila preggy ni perut semakin lama semakin membesar... pakaian lama makin tak selesa dipakai... Biasalah perasaan macam tu kan kalau weolls preggy... Jadi, of course weolls perlukan pakaian baru... Hurmm...tapi to be honest, masa Ash dah 6 months macam tu dalam tummy iolss baru iolss pakai maternity wear...sebelum2 tu... ok jer pakai baju2 yang ada tak ada masalah... Frankly, masa preggy iolss tak adalah over excited nak beli maternity wear.... Cuma bila perut dah makin membesar tu.... iolss carilah pakaian yang longgar... Mama iolss tak berkenan nampak shape perut tu melekat kat kain uolss... muahahahhaa... Iolss pun tak berkenan... Tapi yang untungnya... Ash nampak comel jer dalam perut ... Tak memboyot sangat perut Mummy dia... 

So pada Mummy To Be... Yang planning untuk preggy ke apa ke... sedikit tips yang iolss baca dari SINI sebelum jadi lupa diri bila shopping for maternity wear...

1. Tak semestinya baju mengandung. Kalau baru berada di trimester pertama, perut weolls belum lagi membuncit, jadi weolls masih boleh pakai pakaian yang biasa tetapi potongan longgar. Apatah lagi sekarang ni memang banyak fesyen pakaian yang boleh diubah suai mengikut kesesuaian bentuk badan. So, chill jer... perut tak nampak lagi boleh jer pakai baju biasa... Iollss pun macam tu jugaklah... Hew hew hew... 

2. Tak payah rushing membeli. Tunggu sampai keadaan perut membesar dan tak muat lagi pakai pakaian biasa. Beli dalam keadaan bertenang dan sesuai dengan keperluan sama ada weolls bekerja ataupun tidak.

3. Pilih pakaian yang selesa, diperbuat daripada material kain berkualiti dan sesuai untuk preggy mummy yang kerap berpeluh dan panas.

4. Jangan lupakan bahagian dalam ek? Oleh kerana bentuk badan semakin berubah, saiz pakaian dalam dan seluar dalam turut mengalami perubahan saiz. Pilih produk yang khusu direka untuk preggy mummy dan menyusu baby selepas bersalin.

5. Bijak membeli. Sesuaikan perbelanjaan maternity wear dengan budget weolls ok? Beli mengikut keperluan bukan keinginan. Maternity wear yang berkualiti tinggi akan tahan lama dan selesa dipakai.

6. Maternity wear sebagai saham. Maksudnya selain dipakai ia boleh disimpan untuk kegunaan future pregnancy if any. Oleh itu penting untuk membeli maternity wear yang berpotongan ringkas, klasik serta boleh di suai padan. 

7. Kalau berani, weolls boleh cuba koleksi kemeja husband memasing. Tak lah yang nampak cam pelik sangat ke apa ke? Yang nampak sesuailah, macam kemeja corak checked ker... Sesuai dipadankan dengan maternity jeans di samping aksesori tambahan. Pastikan weolls tampil menarik dan selesa. Yang penting, si dia tak marah kalau weolls pakai...Ihikss...

Itulah tips2 yang diberikan melalui artikel tersebut... Tapi...iolss memang tak banyak pun baju pregnancy, seriously tak banyak...rasanya ada 2 helai kot iolss beli and sepanjang pregnancy memang lebih banyak pakai maxi dress jer... and up sikit dengan cardigan... Suka betul main colour block masa tu... Iolss banyak beli maxi dress yang mana pelaburannya kalau tak preggy pun boleh pakai... He he he.... Sebab masa preggy Ash seriously perut iolss tak besar sangat... Masa raya pun iolss pakai kaftan... yang mana still boleh pakai even tak preggy... Dan ada juga orang masa preggy selesa berjubah kan uolss... Sama gak konsep kalau tak preggy pun masih boleh pakai...

*Tapi tak taulah kalau ada rezeki preggy lagi akan datang... mungkin akan beli kot??? Tengok waktu, kesesuaian dan keadaan, kalau baju dah tak ada kenalah beli ye tak??? Tapi kalau baju2 yang ada masih boleh dipakai... pakai ajer lah... muahahahaha.... Orang kata beli maternity wear banyak2 ni rugi...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Shopping Wisely Untuk Maternity Wear..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, May 30, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

9 comments:

  1. perkongsian menarik ni sis...sesuai sebagai bacaan rakan yang baru nak menjadi ibu..

    ReplyDelete
  2. idah selalu kalau beli baju maternity suka cari yang boleh digunakan juga selepas bersalin... cthnya pants atau jeans yang ada adjustable tu... so lepas bersalin pun masih boleh pakai lagi... so tak membazir laa..

    ReplyDelete
  3. kite pun xde beli baju pregnant sgt..beli blouse yg size besar2 je..

    ReplyDelete
  4. tq sharing..kakak timm pun bwu je pegnant ni hah..boley share dgn dia..ank sulung pulak..xde pngalaman..

    ReplyDelete
  5. nory masa preggy jarang shopping baju maternity sebab kebanyakkan baju memang preggy friendly...hahaha...betol ke word tu...hantam jela labuu...

    ReplyDelete
  6. akak dulu baju pregnant memang tak banyak beli...

    ReplyDelete
  7. belum ade rezeki lagi nak pakai maternity wear ni.huhu

    ReplyDelete
  8. Beli sekali je...lain2 beli jubah sbb time x prggy pun blh pkai...

    ReplyDelete
  9. hihihihi tak sabar nak tunggu adik ash.
    eh hihihihik.
    thanks for the tips kak farah <3
    qila ni mcm dah lama je pakai maternity wear TT_TT
    hahahahahahah

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia