Home » , , , , , , , » "Rules" Mak2 Di Dapur...

"Rules" Mak2 Di Dapur...

Source Extracted from Google
Setuju tak kalau iolss kata bila weolls masuk ke dapur bersama mak2 weolls, mak2 ni merangkumi tak kisahlah mak sendiri, mak mertua, mak tiri, mak angkat dan segala jenis mak... Bila kita lakukan aktiviti masak memasak together2...mak2 weolls ada "rules" atau "system" mereka yang tersendiri??? Mungkin tak semua oranglah pernah experience macam ni, mungkin segelintir.... hew hew hew...

"Rules" atau "system" yang macam mana tu??? Ada yang confuse ek??? Hua hua hua...dan ada yang tak dapat tangkap apa yang iolss cuba maksudkan ek??? Hurmm...ok, we go a bit further on this... 

Contoh pertama yang iolss pernah dengar dari one of my BFF (ramai benau BFF ye tak iollsss ni? memang ramai punnnn....)... 

"Aku tak suka betul nak masak atau masuk dapur kat rumah Mother-In-Law (MIL) aku...ko tau kenapa??? Sebabkannn.... bila nak potong bawang...tak boleh pakai pisau tu, kena pakai pisau ni... lepas tu kalau nak menggoreng kuali lain, kalau nak menumis kuali lain, kalau kari kuali lain, kalau lemak cili api kari lain... bla bla bla... stress aku... Sudahnya, aku tak masak makan kedai jer anak beranak..."

Dengar pun cam takut jer... dan pastinyalah yang menjadi menantu tu rasa serba salah dan tak selesa... Hua hua hua.... Ok, iolss tak tau...sebab iolss tak ada experience ni... muahahahaha.... 
Tapi bagi iolss pulak... setakat ni tak ada masalah kot kalau dengan mama iolss sendiri... Cuma kadang2 tu ada gaklah tergelincir sikit... masa mula2 belajar masak dulu masa sekolah2 dulu dan uni2 dulu selalu gaklah kena...but now dah ok dah... Apa yang iolss experience???

Iolss kalau masak kat dapur suka siap2 tumbuk lepas tu letak dalam satu bekas, bersihkan dan potong2 letak dalam satu bekas...kira2 macam style rancangan masakan tu uolss... sediakan semua bahan2 dalam bekas2 kecil atau yang bersesuaian lepas tu nak masak senang... terus ambil satu persatu.... muahahahaha... fe-feeling jadi chef rancangan masakan lah tu kot??? *_^... Dan iolss kumpulkan semua bekas2 yang dah kosong dan letakkan kat sink dulu.... Lepas siap masak semua, baru kemas dapur, cuci bekas2 tu dan bersihkan semua sekali one shot... Gitewwlah gamaknya sistem iolss memasak di dapur... 

However, mama iolss ni lain sikit caranya dan lain sikit di-train-nya iolss... Cara dia, sambil masak sambil cuci bekas2 tu... Dah tu, tengah masak satu masakan, dalam masa yang sama prepare bahan2 untuk masakan yang lain... Ahakss...tu sebab mama iolss masak cepat sebab kerja bersambil2...multi tasker giteww...dan kalau iolss masak memang berjam2...sebab buat satu2... Memang panas gaklah telinga kena bebel uolss...Tapi untuk kebaikan kann??? Tak salah tu... 

Setiap orang ada cara mereka yang tersendiri kan bila beraksi di dapur... dan itulah yang iolss maksudkan... mostly mak2 lah yang banyak "rules" dan "system" bila di dapur.... muahahahaha...siapa yang tak menahan memanglah makan hati gitewww.... Weolls2 ni yang muda kekadang ikut citarasa kita dan sesedap rasa kita macam mana kita nak beraksi di dapur... Sometimes weolls main boh jer, asal siap dan dah bersihkan... Tapi mak2 ni disiplin betul mereka di dapur... Bagus sebenarnya...iolss salute mak2 kita dengan "rules" dan "system" mereka tu... Disebabkan itulah iolsss belajar buat kerja dapur dengan cepat dan tangkas...lebih2 lagi dah ada Ash ni kannn??? Tapi kalau iolss kat tempat one of my BFF tu pun, fikir 2-3 kali jugak kot kalau nak masak kat rumah MIL... hew hew hew... macam tu gayanya MIL, sebenarnya MIL tu tak suka weollss kecah2 kat dapur theyolls... la la la.... bukan apa fikir 2-3 kali, takut tersalah guna barang yang tak betul untuk purpose yang tak betul nanti jadi isu pulak karang.... Huh... mintak simpang... 

Uolss pulak macam mana??? Mak2 uolss ada ke pantang larang, "rules" dan "system" diaorang bila bekerja di dapur mereka??? 

*Yang bestnya masak di dapur sendiri, cara kita stail kita...muahahahaha... tak ada siapa nak larang dan nak marah... dushhhh.... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel "Rules" Mak2 Di Dapur..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, May 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

25 comments:

  1. mak sy takde pulak kak farah. suka hati lah nak buat mcm mana pun asalkan jg bagi tunggang terbalik dapur dia sudah. haha

    ReplyDelete
  2. Setuju hehhehe ..kita ni kalau kat dapur endiri tak kisah la mana dulu ..nak basuh dulu ker basuh kemudian ker janji masak siap kerja2 dapur beress udah lerr ..Terkejar2 sgt pon tak baik jugak kan ..nak masak lg nak kena g basuh lagi silap2 tgh basuh tu gulai plak baik minyak sebab kdg2 kita ni leka tau ...Leka ngan membasuh pinggan mangkuk tak sedar gulai atas dapur ..hehehe

    ReplyDelete
  3. Hahaha cara akak prepare barang satu bekas satu bekas tu sama dengan kita , lepas tu mama pekik 'Ni kang lupalah tu nak basuh'. Eleh ! Kita tahulah basuh. :P

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, bagi mak saya dan MIL saya, lepas masak, make sure berkemas semula...jangan tinggal cenggitu je...memang bising...

    ReplyDelete
  5. sy klau msk msti wt keja smbil2 mcm mbasuh n potong2 bhn utk next mskkn plak.mcm tu gak klau p umah mertua.smpai mak mertua kata laju sgt msknya...hahaha

    ReplyDelete
  6. sllu mumy akan tegur masak kan sedap ke tak.. kalau yg lain2 memang takde pantang larang.. hihi

    ReplyDelete
  7. Betul la kan.....sy pun suka style masak ala2 chef tu...hahhaha...bila balik kg memang kene ngan mak sebab dia jenis masak yg sambil2 tu....cam lipas kudung ..kejap je dah siap...huhuhu

    ReplyDelete
  8. eh mcm mak sy la..smbil prepared bahan sambil masak basuh perkakas pun la2 tu jugak..mmg cepat..hehe

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah
    setakat ni mak mertua dan mak tiri takde rules
    meke is sempoi gitu :)

    ReplyDelete
  10. SETUJU! kebnyaknnya mmg mcm tu..mak timm sndri pun jnis mcm tu..klau silap pkai pastu dia nmpak..siap la kna brleter..sbb tu suka msak time mak xde..hehe..

    ReplyDelete
  11. Setakat nie kalau Fiza masak, mak Fiza atau mak mertua Fiza suro duk kat ruang tamu.. Fiza selesa masak sorang.. dan alhamdullillah, tak de rules.. Fiza pulak yg bising kalau orang kacau Fiza masak.. hehe..

    ReplyDelete
  12. Sama la dengan mak zaza.. Sambil2 ja buat kerja.. Pung pang pung pang siap dah 3 4 menu.. Cepat ja.. Kalau zaza selalu mak cakap buat kerja lambat. Hahaha..

    ReplyDelete
  13. eiqa mcam mama akak. haha smbil masak 1 lauk tu prepare bahan lain pulak, cuci mngkuk yg dah guna. Ibu eiqa pun sama jugak, tp kdg2x cara ibu macam akak. hohoo Ibu no hal, ibu okay aje. Cuma masa eiqa kecik2x dlu nak belajar masak ade la jugak kena marah, jgn guna itu jgn guna ini. Hahaa

    Cuma dekat rumah org aje eiqa akan ikut cara dorang. Cakap pasal ni eiqa palinggg takut klu kena masak kt rumah mak mentua sbb koot la cara dia lain, cara kita lain. Lebih bahagia masak kat dapur sndiri ye dokk.?? hehee Panjang pulak eiqa mmbebel, entry akak bnyak idea nk ckap. ahahahaa

    ReplyDelete
  14. bole iolls mencelah farah..hihi ; ..mak sy disiplinnya tinggi,..masak pantas dan kemas dapur kena cepat..sy ikut praktis tu bila masak kat umah sindiri tlg my wife, mak mertua masak lain sikit ..dapur tak kemas tapi masak mau sedap dan lazat...dah kenyang baru kerah anak2 dara cuci semuanya....then iolls tgk mamaD buat ikut dua2 cara ...dan kadang tu iolls lah jd mangsa ..eh tolong bini xper..xkisah.

    ReplyDelete
  15. Mak aku tak suka orang ganggu kalau dia masak kat dapur .... sebab tu agaknya kami 5 beradik ni manja sedikit, mak yang masakkan .... hehe

    ReplyDelete
  16. setuju ehehe...cara dik an masak sama macam mama akak...tapi dik an kalau nak masak tak suka ada org kat dapur...nak privacy gituu haha

    ReplyDelete
  17. betul betul. . mak sik kita ada rules sndr

    ReplyDelete
  18. mak anis style dye potong siap2 semua sayur n bahan2.. lepas tu masak.. dah gune mangkuk tu terus basuh tak bole simpan..kalau simpan.... bebel panjang2..hihi.. mule2 rimas gak lame2 dah terikut2 plak cara mak.. lagi satu dekat rak basuh pinggan, jangan ade pinggan.. tak suke..hihi.. mak2 nie macam2 rules.. anis nanti tak tau la cemane kan..hihihi..

    ReplyDelete
  19. Sy dan mak serta mak mentua alhamdulillah... Xde maslah atau pntg... Mai bedal je..jnji masak.. Hehr

    ReplyDelete
  20. yeahh..kat rumah, rasanya husna yg set rules tuh..:p

    ReplyDelete
  21. iye, lain orang lain cara kan.. lagi selesa masak kat dapur sendiri. kita dah tahu susun atur letak barang-barang semua.. bukan apa kak, kalau masak kat rumah orang, Ros ni tak betah. maksudnya nanti jadi serba tak kena. cari itu tak jumpa, cari ini tak jumpa, padahal depan mata je.. hihi. lagipun cara memasak pun lain.. kalau Ros dah biasa guna cara A, mungkin orang tu guna cara B.

    ReplyDelete
  22. cara saya lebih kurang mak saya la kot. tgh menggoreng pun still memotong lg utk masuk dlm kuali goreng tu. lpas potong masuk kuali, terus basuh kalo dah x guna lg... tp kalo kt rumah MIL, jarang tolong kt dapur sbb MIL jenis cepat sgt buat keje. saya jd bingung nk tolong apa. hahahaha

    ReplyDelete
  23. Akak masak mmg cepat 2 penunu dapur dah ada 2 lauk...sambil masak basuh mangkuk yg telah digunakan...but rumah Mil some times rulesnya berbeza...cerewet...sabar je le....lastly rumah sendiri @ rumah mak sendiri yg bagus...

    ReplyDelete
  24. umah MIL kena lah ikot rule mereka...umah sendiri takpe...ikut suke hatilah...hehehe

    ReplyDelete
  25. hehe..ni perkara normal kan kak..masing masing ada cara dan system masing² tak kisahlah rumah mak sendiri atau mak mertua atau rumah kita sekalipun.ikutkan je system yang ada :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia