Home » , , , , » Pink Potatoes!!!

Pink Potatoes!!!

Kesiannnn... memang kesian betul iolss, ahakss, baru 1st time jumpa Pink Potatoes ni... Dan seriously memang tak tau untuk buat apa menda alah ni... Ha sila gelak, sila gelak... Babap karang... 

Terus teruja snap gambar dan buat entri... Ini kisahnya semalamlah ni... jalan2 cari barang2 dapur dengan Ash di supermarket... lepas tu terjumpa Pink Potatoes ni... Agaknya pelik si Ash, apalah Mummy buat ni, sibuk benau dengan semakphone...Ash ambik karang semakphone ni baru tau... Muahahahaha... 

Ada siapa2 yang pernah jumpa dan biasa masak menggunakan Pink Potatoes ni... Iolss ni kann pinkylicious, jadi dah semestinya gemar kot dengan apa sahaja yang berkaitan dengan warna pink.... Bila jumpa Pink Potates ni jadi teruja pulak iolss uolss... Muahahahaha.... 

Puas dok Google sana, Google sini mencari info tentang Pink Potatoes ni... dan akhirnya hari ni berkenalan2 dan belajar jenis2 kentang ek uolss... bha ha ha... sedikit sedutan dari SINI

DESIREE: A very popular all-rounder with pink skin and pale yellow, firm flesh that holds its shape well so is excellent boiled, baked, mashed and in salads but not recommended for frying.

KING EDWARD: A very old variety with a floury texture and creamy white flesh with a round to oval shape and smooth pale skin with pink markings. Its floury texture means it makes beautiful mash, fluffy roast potatoes and can be dry baked but is not recommended for salads or frying.

PINK EYE (or Southern Gold): A waxy, yellow-fleshed potato with a nutty flavour that makes great salads and can be boiled, steamed or baked.

PINK FIR APPLE: An old English heritage variety that is long and knobbly with pale pink skin. This potato is waxy and very firm so it's great for salads and boiling and has been called the 'ultimate' potato salad potato. Not recommended for roasting. Cook these potatoes in the skin because they are hard to peel.

PONTIAC: A very reliable all-rounder with pink skin and white flesh. Great to boil, bake, roast, microwave and mash but not so suitable for frying.

Ha giteww... rasa macam nak cuba jer, macam best jer...sebab pink kann??? Dan yang iolss nampak... paling popular dengan Pink Potatoes ni adalah...Pink Potato Salad and Pink Potato Chips... Mashed pun ada jugak....

Source Extracted from Google
Ini isinya yer uolss bila dah kupas kulit dan dah dipotong... dan di bawah ni adalah contoh resipi Pink Potatoes ni...

Source Extracted from Google

Source Extracted from Google
Nampak macam menarik jer, nampak macam manis jer... Kalau buat puree Ash pun ok jugak ni rasanya... Hurmm... macam rasa balik ni nak singgah dan beli jer... la la la .... *_^

*Kentang biasa dah biasa makan, sekarang fe-feeling nak makan kentang pink ni pulak... ahakss... Seronok pulak bila penggemar pink berjumpa dengan bahan masakan berwarna pink yang rare ni... muahahahaha.... (Jakun jap... erkss....)...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Pink Potatoes!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, May 26, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

38 comments:

  1. I pun first time tengok ni...
    (klakar pulak ada potato pink kaler)
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. dah tahap pinky ni... mesti kak farah nak makan rasa syg je kan

    ReplyDelete
  3. farah... i pernah beli pink potato ni.. for me taste differently than normal potato.. manis sket kan.. tapi sedap.. i letak dlm chicken soup...
    plus pernah buat as a puree jugak for my doter..

    ReplyDelete
  4. oooo... ade ye... ingat keledek je ade....

    ReplyDelete
  5. niesa 1st time tgk n tahu!hahaha..kalau niesa mmg beli dah tu..dh pantang nampak pink..bahaha..

    ReplyDelete
  6. tak pernah jumpa gak.kalau jumpa mesti buat taktau kot.hehe

    ReplyDelete
  7. kak...dia kentang je kak..kentang...hahahaha...

    ***statement provokasi :P

    ReplyDelete
  8. ingat keladi tadi.. mcm sedap je pink pink purple isi die hehehe

    ReplyDelete
  9. pestime gak tengok pink pothato :)

    ReplyDelete
  10. Rasa dia ada beza tak ek... hehehe... idah pun sama jakun tak pernah gak tengok.. :D

    ReplyDelete
  11. ouchhh.... i memang gilossss potato...... rasa macam best je... pestaim jugak tau ni... wooohoooo so jakun lagi eksaitedddd.....

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum...farah,

    kentang pink ... tak pernah tgk lah farah... pertama kali tgk..

    mselim3

    ReplyDelete
  13. Zaza pun 1st time nampak ni? Hihihi.. Tak tahu pun kewujudan pink potato ni..

    ReplyDelete
  14. wahh bleh untuk salads eh...nak kena cari and cuba ni hehiks!

    ReplyDelete
  15. 1st time tengok jugak..waaah macam best je

    ReplyDelete
  16. sama la kita kak jakun..
    tak pernah tahu pon apatah lagi cuba..
    pestime ni tengok..

    ReplyDelete
  17. erkk.. alamak.. i is malu too sebab i is pun tak tau ada pink potatoes.. hihihi

    ReplyDelete
  18. I pun teruja jugak babe.. (teruja ke jakun??.. hahahhaa)
    seyes mmg tak pernah tgk potato pink karer mcm ni..
    mmg sesuai lah dgn u potato ni.. the pinkylicious hehehe

    ReplyDelete
  19. Hahaha rasa nak gelak dekat diri sendiri juga, ni pun 1st time dengar pink potato tu :)

    ReplyDelete
  20. Wow pink...... terbaik.... loveeeee pink

    ReplyDelete
  21. tak pernah tgk gak..ehhh sama macam diva zaza la!

    ReplyDelete
  22. 1st time gak tgk ni...kalau tengok macam jambu air je..

    ReplyDelete
  23. akak!kita geng pink! kalau saya nampak depan mata pun, memang cnfirm snap..snap la.tehn up entry.hehe.tapi..memang first time tengok.tak tahu pulak ada yg warna pink.hehe

    ReplyDelete
  24. ada masak sekali sekala bila terasa nak makan mash potato... rasa sedap dari kentang biasa...

    ReplyDelete
  25. by tengok semalam kat econsave. hahaha. pun JAKUN!

    ReplyDelete
  26. Rasa ada je kat aeon tuh..tp x pernah beli...mcm menarik jer kan...

    ReplyDelete
  27. haha at least akak da jumpa.. den ni tak penah jumpa lagi :D

    ReplyDelete
  28. wow..xpenah taw ada wrna pink.... supermarket mana ada nie...

    ReplyDelete
  29. Pernah tgk tapi mcm pelik plak nk cuba.. Hehe

    ReplyDelete
  30. kite pon 1st time tengok...jakun betol...hehehe

    ReplyDelete
  31. jangan gelakkan husna taw.,. husna pon first time tgk jgak nih..:p

    ReplyDelete
  32. wahhh ni yang teruja nak mencari pink potatoes ni..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia