Home » , , , , , , , , , » Mengatasi Rasa Sakit Bila Bayi Tumbuh Gigi...

Mengatasi Rasa Sakit Bila Bayi Tumbuh Gigi...

Sekarang ni bila sengih, bila senyum, sibuk nak nampakkan gusi dia... Ini kes senyum terlebih... tau tau jer camera tengah berhadapan dengan dia... So the mummy face tak? Muka mummy tak? Muka mummy tak? Ha ha ha, obses betul mummy nak anak muka serupa ngan mummy kann??? Eloklah muka serupa dengan mummy, orang kata anak lelaki kalau ikut muka mummy ni sejuk... Sejuk tang mana tu iolss tak pasti... Mua ha ha... 

Kesian anak mummy yang sorang ni lately ni, tapi adatlah tu kann??? Air liur tu toksah cakaplah meleleh dengan banyaknya... Pas tu meragam sikit... Lagi satu... suka sangat gigit jari Abah dengan Mummy. Gatal gusi dan berdenyut gamaknya tu... By logical sense lah kann??? Tapi adatlah tu, baby nak tumbuh gigi... Dan adat juga jadi mummy ni manalah sampai hati nak tengok anak tu tanggung kesakitan... Kalau boleh sakit tu meh sini pass kat mummy, mummy sanggup jer... Hu hu hu...Dan demi Ash, mummy ko ni duk Google sana, Google sini, baca sana, baca sini.... Dan terjumpa entri INI

Iolss recap balik yer entri tersebut...

Apa yang bermain di fikiran uolss if anak2 uolss yang masih kecil mengunyah tangannya sepanjang hari dengan air liur yang banyak??? So the Ash sekarang... Adakah perbuatan itu menyakitkan si kecil? Ha, itu tandanya si kecil akan bermula untuk tumbuh gigi. Ia adalah perkembangan yang sangat penting yang wajar weollss sebagai parents beri full attention pada theyollss yang masih belum faham apa sebenarnya yang terjadi pada theyolls...Agaknya confuse jap theyollss...muahahahaha...

Menurut sumber, tidak ada bukti saintifik bahawa tumbuh gigi adalah menyakitkan... 

Simptom dan Gejala Tumbuh Gigi yang Perlu Diberi Perhatian:
  • Gusi merah dan bengkak, (yang ni tak dapat dipastikan sebab dia memang tak bagi tengok gusi dia).
  • Pipi dan muka menjadi merah. (yess definitely).
  • Kerap menggosok telinga di sebelah yang sama di mana gigi akan tumbuh. (perasan jugak).
  • Air liur meleleh dengan banyak. (sangat sangat banyak)
  • Makan tidak konsisten. (Ash tak makan lagi...muahahahaha)
  • Sakit gusi ketika tidur. (tak dapat nak dipastikan)
  • Menggigit dan menghisap apa sahaja. (yessss definitely).
  • Mudah merajuk dan kecil hati kerana kurang selesa. (meaning meragamlah ni).
Mostly memang terjadi pada Ash... dan terdapat sesetengah parents yang melaporkan anak2 theyolls akan mengalami demam atau suhu yang tinggi dan cirit-birit sejurus sebelum gigi muncul. 

Selalunya anak2 akan mengadu kesakitan (kalau boleh mengadu kann?) atau menangis berlarutan apabila tumbuh gigi. Hal ini berlaku kerana ia adalah proses yang menyebabkan kerengsaan, sakit dan bengkak pada gusinya. Hal ini mungkin menjadi sebab kenapa baby menolak untuk menyusu susu ibu dan botol apabila mereka tumbuh gigi.

Tips Terbaik untuk Mengurangkan Kesakitan Mereka:
  • Menggigit objek2 sejuk seperti teether berasaskan pepejal silikon. (memang iolss sejukkan teether Ash dalam peti ais).
  • Biarkan baby mengunyah biscuit rusk, breadstick atau roti keras. (alaa...Ash belum mula makan lagi).
  • Buah2an segar dan sejuk seperti timun atau pisang sejuk untuk dikunyah. (memang taklah kann)
  • Beri pacifier untuk melegakan rasa sakit gusinya... (bagi jugak).
Bertabahlah wahai anakku yer... ala Ash lelaki kann??? Kenalah tahan sakit sikit... That's all process, progress and development... *_^...

*Mummy yang excited nak tengok gigi mana dulu tumbuh ni, atas ke, depan ke, belakang ke, kanan ke, kiri ke, tepi ke... muahahahaha...lepas bersiap-sedia siapa nak terima bekas gigitan yang kuat... Abah ke atau Mummy ke atau Nek Ma ke atau Atuk ke? Jeng jeng jeng...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Mengatasi Rasa Sakit Bila Bayi Tumbuh Gigi..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, May 15, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

18 comments:

  1. yg hilang gigi ni lagi sedih...selamat tumbuh gigi Ash! hahaha

    ReplyDelete
  2. Ashhh tolong jangan sengih camtu , ahkak melting hokeh. :P

    ReplyDelete
  3. Ash nak tumbuh gigi da..pasni boleh makan solid food dengan happynya :)

    ReplyDelete
  4. Standby..ash bakal bagi gigitan manjanya..hehe..yeyy dah nk tumbuh gigi ash..

    ReplyDelete
  5. akk dulu pun bagi teether je...sejuk sikit gusi dia tu...

    ReplyDelete
  6. dulu ade beli gel kat pahrmacy untuk kurangkan sakit gusi dia....lupe pulak ape nama gel tu...

    ReplyDelete
  7. confirm air liur sat lagi berjejeh sebab nak tumbuh gigi..bertabah la wahai mommy

    ReplyDelete
  8. ouh!kalau tumbuh gigi mcm tu ea tanda dia..patut la baby niesa mcm tu..meragam takyah cakap laaa..ash!jgn wat muka comel boleh x..gigit kang..hahaha

    ReplyDelete
  9. Aqil x tumbuh gigi lg tp air liur tu dh menjejeh2 dh.pstu suka gigit smua bnda yg dia boleh gigit

    ReplyDelete
  10. lth gigi ke-5 ni start air liur meleleh.. masa mula2 naik gigi hr tu biasa je..

    gigi kapak besar..hu

    ReplyDelete
  11. alala.. ciannya dia nk tumbuh gigi yer..

    ReplyDelete
  12. anak sy aritu tumbuh bahagian atas dulu..skrg dh 4 atas, 2 bawah..umo setahun sebulan..Hehehe

    ReplyDelete
  13. Hehee... comelnya dia senyum.. :D :D

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia