Home » , , , , , » Kepentingan Menuam Alat Kelamin Bayi Lelaki...

Kepentingan Menuam Alat Kelamin Bayi Lelaki...

Source Extracted from Google
Tuam alat kelamin bayi lelaki ok??? Bukan cerita tentang lelaki dewasa... ahakss... iolss belum stok biang keladi lagi ek??? Dan tak ada intention nak cerita yang bukan2 kat dalam Bubblynotes ni. Muahahahaha... Disclaimer kena jelas, karang kang ada jer kontroversi uolss... 

Info serta fakta keibubapaan untuk weolls semua. Well.. Ash until now iolss still tuamkan alat kelamin dia... Orang kata, bila ada baby lelaki ni kena jaga bebetul... so sebab apa??? Let's roll this artikel that I've read from HERE

Selepas mandi, biasanya alat kelamin bayi lelaki akan dituam. Alasannya ialah untuk mengelakkan daripada penyakit angin pasang.

Angin pasang berlaku dalam keadaan apabila berlaku penonjolan keluar orga atau tisu atau isi suatu rongga melalui bukaan otot (lubang) yang lemah pada bahagian abdomen. Dinding abdomen yang lemah itu kemudiannya membentuk suatu kantung dengan bukaan berbentuk seperti cincin. 

Gangguan ini sering terjadi pada kawasan perut dan yang keluar ialah bahagian dalam perut seperti usus kecil, usus besar atau lapisan lemak yang menyelaputi kedua2 usus ini. 

Bagi kanak2 yang belum mencapai usia 1 tahun, biasanya pembedahan tidak digalakkan kerana diharapkan agar lubang tertutup sendiri apabila dia membesar. Namun, jika setelah berusia setahun, lubang masih terbuka, pembedahan akan dilakukan untuk mengelakkan lubang bertambah besar. 

Masalah ini lebih banyak dideritai oleh lelaki berbanding perempuan. Atas alasan inilah alat kelamin anak lelaki dituam ketika dalam pantang. Biasanya bahagian sekitar perut, pusat, ari2 dan bawah kemaluan bayi lelaki akan dituam selepas mandi.

Antara bahan yang biasa digunakan untuk menuam ialah menggunakan punjut dan daun2 herba. Bahan2 yang dimasukkan ke dalam punjut adalah jintan hitam, lada hitam, biji sawi, pasir, halba. Bahan2 ini biasanya dipanaskan terlebih dahulu dan dibiarkan suam sebelum digunakan. Ada yang menggunakan hanya satu jenis. Manakala, daun2 herba yang sering digunakan untuk menuam adalah daun sirih, daun kecubung dan daun mengkudu. Daun2 ini biasanya dilayur terlebih dahulu sebelum digunakan.

*Alhamdulillah, Ash tak pernah ada masalah angin pasang dan hopefully tak akan pernah ada.... In Shaa Allah... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kepentingan Menuam Alat Kelamin Bayi Lelaki... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, May 8, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

25 comments:

  1. begitu plak kan sis..ada petuanya.

    ReplyDelete
  2. mama moden ni well informed :) thanks.

    ReplyDelete
  3. Kalau keluarga kakak biasa guna daun sireh yg dipanggang atas dapur guna tudung periuk Farah. Kakak tak ada anak lelaki so buat juga pada anak perempuan tapi tuam pada perut dan pusat.

    ReplyDelete
  4. bahaya gak angin pasang ni tuk budak lelaki. Bebird tu kalau tak dijaga leklok, nanti susah pulak bila dah besar nanti hehe :)

    ReplyDelete
  5. Owh. Tak pernah tahu pun ada petua ni.

    ReplyDelete
  6. selalu dengar org ckp angin pasang.. tp tak pernah amik tau pun apa sebnarnye benda tu.. huhu... tp penah dgr gak, mmg bayi laki kena jaga betul2. even kalau demam panas, takut sawan... bayi perempuan jarang sikit dgr mcm tu.

    ReplyDelete
  7. Pemting ni... perlu tahu... :)

    ReplyDelete

  8. Nice sharing... susah plak bla ank nti.kui3

    ReplyDelete
  9. Itulah ... Ada gak baca..wlaupun dua2 pmpuan..tpi sbg ilmu juga ni...

    ReplyDelete
  10. baru tahu kak..ingatkan kalau ada penyakit angin pasang tu sejak lahir..rupanya kena tuam ye untuk elakkan..thanks share kak..simpan untuk rujukan :)

    ReplyDelete
  11. Betul tu...lagi satu xbole biarkn sgt dia menangis & tak bole biarkan sangat kalau demam...takut2 kena juga angin pasang...pesan mak saya...saya tuam guna daun sireh je...

    ReplyDelete
  12. Masa anak saya (Danial) baby dulu, saya tak tahu kepentingan tuam menuam ni... Mujur laa takde apa yang berlaku berkaitan angin pasang ni... saya hanya letak minyak telon je kat perut dia untuk elak perut kembung...

    ReplyDelete
  13. berguna ni.. tapi yatt belum kawen..hehe


    haii :) jejalan dari gr0up produk review n follow sini

    ReplyDelete
  14. noted.hehe nanti dah ada anak lelaki sndri..ecah godek2 entry kak farah balik. =)

    ReplyDelete
  15. baru ain tahu pasal petua nih.. hikss.. thanks dear.. :)

    ReplyDelete
  16. terima kasih atas perkongsian ni farah..ilmu yang sangat perlu dititikberatkan

    ReplyDelete
  17. alamak x pernah tau pun pasal ni....sebab anak i of course perempuan....

    ReplyDelete
  18. saya bujang lagi jadi tak tau. . hehe btw tq

    ReplyDelete
  19. hernia ni kalau jadi serius, menakutkan jugak

    ReplyDelete
  20. Mmg perkara yg patut kita semua ketahui.. perkongsian yg bermanfaat. T kasih Farah..

    ReplyDelete
  21. Waaaa... baru tahu pasal ni, ada empat anak laki dan yang last sekali pon dah umur 3 tahun lebih... tak tahu possibility of having angin pasang ni... perghh... kalau dah besar, macamana nak tahu kalau-kalau dorang dah pernah kena ke tak? Atau ada cuma kita tak sedar? Ingatkan orang tua jer yang kena angin pasang ni huhuhuhuhu...

    ReplyDelete
  22. tulah mase mengandung dulu dah dapat tau baby boy mak pon dah pesan...baby boy kena tuam alat kelamin dia untuk elak kan kena angin pasang...

    ReplyDelete
  23. good info...x penah buat kt Aqil.pasni kena buat la

    ReplyDelete
  24. akak pernah buat dulu masa baby kecik.....

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia