Home » , , , , , , » Kenapa Wanita Cepat Letih???

Kenapa Wanita Cepat Letih???

Source Extracted from Google
Uolss2 yang bergelar wanita...cepat letih tak??? Iolss...Alhamdulillah, setakat ni ok lagi dan I guess EPHYRA memang banyak membantu... ^_^... Keeping up with the pace as working mummy, mengadap traffic congestion almost everyday...huh, jalan tu mana pernah tak congested, pergi kerja congested balik kerja pun congested... Kereta kan dah semakin banyak sekarang ni, balik rumah kemas rumah, masak dan menjaga serta melayan Ash... Alhamdulillah... ok lagi...still energetic lagi... Hik hik hik...Kalau tak energetic mana mungkin iolss mampu berblog.... Blogging ni kalau dah letih memang iolss tak usik or sentuh langsung... Tu dia... Rahsia yang tak berapa nak rahsia...

Makanya, bagi mereka2 yang cepat letih tu kenapa ek??? Kenapa wanita cepat letih??? Melalui artikel INI

Mengikut bancian sebuah majalah kesihatan, letih dan lesu merupakan salah satu daripada 5 masalah yang sering diutarakan oleh wanita. Terdapat beberapa perkara yang mengakibatkan mengapa wanita kerap berasa sedemikian.

MASALAH KELENJAR TIROID
Kelenjar tiroid di leher bertanggungjawab menghasilkan hormon yang mengatur selia pembakaran makanan kepada tenaga atau apa yang dikenali sebagai tahap metabolism. Jika kelenjar ini kurang menghasilkan hormonnya maka pembakaran tenaga badan adalah pada tahap yang rendah.

KEKURANGAN ZAT BESI (ANEMIA)
Kekurangan darah akibat kurang zat besi merupakan antara punca utama wanita merasa kelesuan. Ujian darah dapat menentukan sama ada weolls kurang darah atau sebaliknya. Jika diketahui puncanya, pengambilan zat besi, Vitamin B12 dan zat folik dapat membantu.

KURANG TIDUR
Sememangnya tidur yang mencukupi iaitu antara 7 hingga 8 jam sehari amat penting bagi mengelakkan weolls mengantuk pada sebelah pagi. Dapatkan tidur yang secukupnya supaya badan weolls kembali segar dan bertenaga...Muahahaha, ada anak kecik tak ada makna dapat 7-8 jam tu... la la la la...  

STRESS DAN KEMURUNGAN
Wanita yang mengalami kemurungan didapati merasa letih 4 kali ganda daripada biasa. Stress juga boleh mengakibatkan seseorang itu sukar untuk tidur. Kedua2 perkara ini saling berkait dan boleh meningkatkan lagi tahap kemurungan dan menjejaskan tahap kecergasan badan. Ubat penenang pul adakalanya menyebabkan weolls lali dan tidak 100% segar. Kawal stress dan cuba elakkan kemurungan dengan melibatkan diri pada aktiviti yang membuatkan weolls terhibur.

Agak2 uolss ada tak salah satu yang disenaraikan, dan mudah berasa letih??? Jika ya kan, might be itulah puncanya selama ni...  For me, yang ada anak kecik ni, nak dapat tidur 7-8 jam tu memang payahlah kannn??? What we could do adalah makan supplement tambahan... yang membantu weolls dari cepat berasa letih... kalau tak ada anak kecik pun sama... Tapi sebelum apa2 hal, eloklah weolls consult doktor dengan tahap atau status kesihatan weolls ye tak??? Kesihatan ni tak boleh dimain2 dan diabaikan, weolls memang kena ambik berat ye tak???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kenapa Wanita Cepat Letih???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, May 5, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

56 comments:

  1. mmg betul sgt lah tu Farah.. lagi2 kalau ada anak kecil ni, penat sgt lah kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang terasa penatnya tapi Alhamdulillah dengan supplement tambahan segalanya ok... ^_^

      Delete
  2. Sbb tu rmai wanita perlukan supplement tmbhan...

    ReplyDelete
  3. kurang tidur mmg rasa terrible bila bangun pagi esoknya.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak agree dengan part kurang tidur tu, apa pun tak boleh shad...

      Delete
  4. ada banyak sebab seseorang tu jadi letih kan kak.. kena atasi jugak rasa letih tu...

    ReplyDelete
  5. dan bile wanita cepat ledih,, mula la die nak marah2 je keje mcm rimau! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tang tu jangan cari pasal...hew hew hew...

      Delete
  6. umi kalu penat tu mesti sbb tak cukup tido atau pun stress..huhuhu...tapi alhamdulillah dgn supplement dpt gak kurangkan rasa letih tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, supplemen banyak membantu kan umi?

      Delete
  7. akak sejak makan supplement ni kurang rasa lemah...tp rasa lemah bila tgh stress di tempat keja....macam hari ni...rasa malas sangat2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hopefully today would be better for you kak long... ^_^...smile and chillex...

      Delete
  8. Alhamdulillah... diri ini rasanya okay jer... sampai pukul 1 pagi masih boleh meeting lagi.. :D

    ReplyDelete
  9. Betol tu farah.
    Cik akak nie jejalan shopping pun penat
    Naik tangga pun semput hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena exercise tu cik akak untuk stamina...

      Delete
  10. sanagat setuju..saya baru tau psal kelenjar tiroid tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kelenjar tiroid tu salah satu punca...

      Delete
  11. betul tu, kalau tak amik supplement, mmg flat..huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanpa supplemen memang lemah gemalai jadinya kita...

      Delete
  12. kurang tidur tu yang buat letih tu..dah topup tidur pun still letih rasanya..huhu..kena rajin consume supplement :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul fiza, memang kena rajin consume supplement...

      Delete
  13. selalunya kurang tidur & rest tu la buat badan penat sangat2

    ReplyDelete
  14. oh yes kak farah T_T
    mmg selalu penat haihhhhhh hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. so kita kena fikir2kan alternative supaya tak penat kann??? *_^

      Delete
  15. Lya ada penyakit darah rendah ..mmg selalu la letihkalau buat kerja yg berat2
    pastu mudah sgt nak pitam ...selalu jugak la pitam kat umah terutama time cuaca terlalu panas cam sekarang ni ..Tq Farah atas perkongsian ,.

    ReplyDelete
  16. saya tak kerja..surirumah je.masa baru ada ank kecik dulu memang cepat letih.letak je kepala mesti terlelap..pantang anak tidur,ibu pun terlelap sekali..tapi sejak anak dah usia setahun lebih ni,ok dah la..tak de la siang2 pun mengantuk je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi surirumah sebenarnya memang sangat memenatkan..nampak macam chill tapi sebenarnya banyak yang nak dibuat kann???

      Delete
  17. serius lepas dah seharian buat kerja surirumah sepenuh masa nih, rasa macam nak terlentang tido je.. -.-

    ReplyDelete
  18. tidur tak cukup 7-8 jam tu perkara biasa sebab baby suka tidur lambat

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam pagi ni, pukul 3.30 pagi dia jaga ajak main tau N...hu hu hu..

      Delete
  19. sejak ada ank kecil ni..dah biasa kurg tidur..dulu mula2 rasa letih jugak..sekarang biasa je farah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah betul tu, masa mula2 tu mental torture jugak, tapi demi anak tabahkan hati, lama2 dah biasa...

      Delete
  20. Replies
    1. mungkin kena makan supplemen tambahan kot zumal?

      Delete
  21. k.el ada lah jugak cepat letih
    tp yg paling stress cepat berpeluh
    iols is x sukaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    dlm rumah pun ada kipas pun berpeluh
    dlm ofis pun ada ekon pun berpeluh
    lg2 k.el tgk preggy ni kan..lagi2 lah berdouble2 pelluhhhhhhhhhhhh
    huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    tp alhamdulilahlah w/pun cepat berpeluh tp x berbau hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu penting tu...wakakkaka, walaupun cepat berpeluh tapi tak berbau...ha ha ha...

      Delete
  22. perempuan kalau dah ada anak lagi la cepat letih.. selalunya sbb kurang tidur.. tambah pula bekerja membantu keluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza, sebab tu supplemen penting...

      Delete
  23. yaya selalu stress..huhu pttla pat leth pon...
    tp lau time nak g jenjalan xtau plak rase letih ^o^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, kalau berjalan tu seronok namanya tu...

      Delete
  24. saya yang no2 tu masalah utama

    ReplyDelete
  25. susah nak dapat tido 7 ke 8 jam tu....kite orang pompuan ni balik umah je macam2 nak wat....memang cepat letih...

    ReplyDelete
  26. stress itu ler sebab utama akak letih.....

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia