He's Having A Slight Fever...

Adatlah tu, ada baby selepas suntikan imunisasi chill jer tak demam, ada baby akan demam... Seperti yang iolss pernah ceritakan dulu di dalam entri Bayi: Demam Setelah Imunisasi .... Selepas suntikan imunisasi semalam, iolss terus bagi dia makan ubat demam kat klinik tu jugak, there and then itself atas nasihat doctor... 

Ha cerita pasal suntikan imunisasi ni... semalam Ash nangis sekejap uolsss!!! Muahahahaha.... Sepanjang perjalanan ke klinik dia ok jer...siap nyanyi2 lagi dalam kereta... Tak sedar diri nak kena cucuk tu... ekekekeke... lepas tu... bila sampai klinik pun dia ok lagi... Masuk jer bilik doctor... tu dia....mata dia ligat pandang keliling... bila nampak jer doctor tu keluarkan ubat dan jarum... tiba2 automatically nafas dia kembang kempis kembang kempis...seperti beliau mengenali apa itu jarum... Huh... Doctor pun cakap... biasanya budak kalau 6 bulan tak kenal jarum dan tak tau apa itu jarum, tapi Ash ni lain pulak... hu hu hu... Oh anakku...

Masa doctor cubit sikit peha gebus dia tu, dia dah gelisah... Chettt jer jarum... dia menangis sekejap... tapi memang sangat sekejap...lepas tu dah gelak2 dan nyanyi2 macam biasa balik dah... lagak macam orang tak kena cucuk... muahahahaha... "Cuperboy" nangis lama2 tak macho lah.... 

Total damage for the "jap" RM 165.00 uolss... Tak apalah untuk anak kann??? Kerja penat2, cari rezeki penat2 semuanya untuk anak... bukan untuk sesiapa lagi dah... Tanggungjawab dan amanah Allah SWT tu... 

Sampai rumah, Ash masih active macam biasa... bagi makan, mandikan...bergurau senda macam biasa, tapi Mummy dia dah boleh perasan dah... kaki dan tangan Ash dah mula sejuk... tapi tadi dah bagi makan ubat dah... ok let's wait for certain hours dan continue bagi second dosage of medicine to him... Pakaikan socks... Bergurau senda dengan dia... 

Sebelum tidur, lap badan, salinkan diapers dan baju... bagi makan ubat... Yeayyyy!!! Ash makan ubat macam makan puree.... Dia tak takut dah makan ubat...dan dah tak semburkan ubat lagi... Elok jer... Tidurkan dia, dan masa tu dah rasa badan dah mula slight fever dah... Ambil thermometer... sukat suhu, confirm.. slight fever... 

Dikejutkan dengan berita pemergian Abang Yas dan anak yang tak berapa nak sihat... Jadinya, iolss memang tak tidur... Rasa sedih dengan pemergian Abang Yas dan terkenangkan kak Adza... Mak Dara .... juga anak2 mereka... Dalam masa yang sama, monitor Ash... sekejap2 rasa dahi dia... Biasalah emosi keibuan kann??? Siapa pun??? Bila anak tak sihat dah tentu tak keruan...dan tak senang segala... Sampailah ke pagi bersiap nak ke office... Iolss tak dapat nak EL sebab semalam dah half day... Ingatkan nak EL juga... tapi mysuami In Shaa Allah...akan jadi wakil melawat jenazah hari ni... In Shaa Allah, kalau tiada aral melintang... 

Kali ni "jap" he got a slight fever, combination of 5 types of "jap" kann... tak adalah teruk mana demamnya pun... iolss keep on calling and Alhamdulillah, Ash's progressing well today.. Dah tak demam dah... Demam kejap jer... Tapi satu yang iolss suka dengan Ash, eventhough badan tak berapa nak sihat... dia tetap active seperti biasa dan melawan penyakit... Good job my son!!! Good job!!! "Cuperboy" kenalah tahan sakit ye tak??? Alhamdulillah, he's fine today...

*Tapi demam bukan perkara yang boleh dianggap remeh bagi baby... Kena pantau dan ambil tahu... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel He's Having A Slight Fever... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, May 30, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. Betul tu dik...anak even demam x kuat tetap akan buat kita risau....apapun...moga ash cepat sembuh....

    ReplyDelete
  2. Moga cepat sembuh Ash... Ragam budak smntara nk besar mmg itulah lumrahnya yg rata-rata ibu bapa akan hadapi...

    ReplyDelete
  3. alahai..kesian ash.. semoga cepat sembuh.. :)

    ReplyDelete
  4. ash demam nak pandai tu..semoga cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  5. alahai..ciannye dia...moga cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  6. alahai ash..moga segera sihat yer?

    ReplyDelete
  7. ciannya dia.. moga cepat sembuh ye ash :)

    ReplyDelete
  8. gudboy lah cuperboy ni...sama ngan Iqy cucuk tak nangis pon, ek ek je..pastu diam..tapi aritu cucuk 2 bulan nasib baik tak demam..tapi standby jugak bagi mam ubat..

    ReplyDelete
  9. alahai siannya Ash demam..semoga cepat sembuh ye Ash..Ash kan cuperboy

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia