Home » , , , , , , , , , , , » Happy 6 Months Old Ash!!! ^_^

Happy 6 Months Old Ash!!! ^_^


Alhamdulillah, 11.35 a.m. tadi Ash dah genap 6 months of age... ^_^... Dah besar dah anak Mummy ek??? *_^... How fast time flies kann my arjuna beta.... Alhamdulillah, syukran Allah... atas kurniaan dan anugerah yang tidak terhingga dalam kehidupan weollss ini... Ahakss...inilah penyakit iolss setiap kali Ash beralih bulan... Alhamdulillah, I'm happy se-happy2-nya dengan kehadiran Ash walaupun penat, walaupun letih, walaupun susah ke apa ke tu semua belakang kira... Demi Ash iolss boleh lupakan semua benda tu dan tak fikir tentang apa2 pun, melainkan happy dengan kehidupan yang iolss ada sekarang ni... Sekali lagi syukran Allah kerana memberikan weollss kebahagiaan ini... Dan doa iolss semoga ianya kekal buat selamanya selagi hayat dikandung badan...giteww... But seriouls-lah... no jokes...

So kebiasaannya apa perkembangan baby bila dah reach 6 months of age ni???

MENJELAJAHI DENGAN MENGGUNAKAN TANGAN
Bila baby weolls dah reach 6 months of age (sometimes lebih lambat dari ni), kemahiran mengawal gerak tangan bagi baby weolls telah berkembang secukupnya untuk membolehkan mereka menarik objek kepadanya. Sangat kottt... muahahahaha...Mummy lipat baju dia tukang kirai dan kisai...Mummy kemas tempat tidur dia, dia tukang kirai dan kisai... Pheww.... Rajin sangat mengemas... Lepas tu, dah pandai capai toys sendiri....

Dikatakan bila baby weollss dah pandai meragut alat mainan, mereka akan mula mengasahkan kemahiran memindahkan alat mainan dari satu tangan ke tangan yang lain secara berulang2 kali. Juga, baby weolls akan mendapati bahawa melepas dan menjatuhkan sesuatu objek sama seronok dengan menggutipnya kembali. Memang iolss tak nafikan sangat tau si Ash... suka jatuhkan lepas tu kutip balik...

Apabila baby weolls memahami konsep sebab dan akibat, dunia baby weolls menjadi lebih menarik baginya dan dunia weolls akan menjadi semakin semak dan tidak teratur...Erks, ye ke? Tak pun, ok jer, lagi fun lagi ada...Muahahaha.... Cuma kena berkemas lebih sikitlah...

FASIH DENGAN TANGAN KIRI (KIDAL) ATAU KANAN???
Still to early nak katakan either baby weolls akan lebih gemar menggunakan tangan kanan atau kiri (kidal). At this stage, kebanyakan baby kelihatan suka menggunakan sebelah tangannya dulu dan kemudian bertukar menggunakan tangan yang lagi satu. Kecenderungan menggunakan tangan kiri atau kanan sebenarnya TIDAK BOLEH ditentukan sehingga dia berumur 2 atau 3 tahun yer....

BELAJAR BERGOLEK
Ini memang Ash dah expert sangat dah ni...Muahahahaha... Pada usia ini, kebanyakan baby telah belajar bergolek ke setiap arah dan ini adalah satu pencapaian dalam perkembangannya yang mungkin menghiburukan weolls dan juga baby weolls...Uikss...menghiburkan... hibur2 jugak, tapi kena observe lebih sikit...karang tau2 jer dah masuk bawah kerusi, tau2 jer dah sampai tiles...Muahahahaha....

BABY WEOLLSS WALAUPUN KECIK TAPI SUKA BERSOSIAL
Tu dia, suka bersosial uolss... Pada usia ini, baby weolls bukan hanya membenarkan perhatian daripada orang lain, malah, mereka juga akan selalu menggalakkannya...Macam semalam bawak Ash pergi Kepci...kemain dia nak berkawan dengan baby meja belakang... muahahaha... pandai ek nak berkawan... Walaupun tidak lama lagi weollss mungkin sedar yang baby weollss sudah mula menunjukkan sifat takutkan orang yang tidak dikenali, tapi, baby berusia 6 bulan masih lagi bersikap tidak memilih: sesiapa saja yang mendekati baby weollss dengan muka mesra atau tersenyum akan menggembirakan baby weolls dan terus menjadi kawannya... Erkss...notttt.... Ash dah tau pilih orang uolsss....  

Baby weolls juga akan menyedari bahawa semua kelakuannya, sama ada disukai weollss, mahupun yang tidak disukai, semuanya diperhatikan oleh weollss, jadi bermula dari sekarang (dan bagi tahun2 akan datang) baby weolls akan melakukan apa saja untuk mendapatkan perhatian weollss...Wah attention seekers nampak??? Pada masa ini, segala yang dilakukan oleh baby weolls semuanya menimbulkan keseronokan bagi weolls, tetapi semakin dia membesar, semakin nakalkah perangainya semata2 untuk mendapat reaction dari weolls. Cuma, jangan lupa untuk memberi reaction yang hebat apabila dia melakukan sesuatu yang sesuai dan digemari weollss.

Ada satu perkara yang menjadi semakin jelas... baby weollss akan mula mempelbagaikan taktinya untuk mendapatkan perhatian, selain dari menangis. Jadi, tak payah nak heran sangat kalau baby weolss berusaha seberapa boleh untuk mendapatkan attention weolls, sama ada menggeliat2kan badan, membuat pelbagai bunyi2an atau yang lain.

Dalam masa 3 bulan yang akan datang, baby weolls akan memperolah cara yang tersendiri dan unik untuk memberitahu weolls apa yang dia sedang fikirkan, mahukan dan perlukan.

MAIN MAINAN JENIS BERGILIR2
Baby berusia 6 bulan suka bermain mainan bergilir2, terutamanya yang melibatkan bunyi dan bahasa. Sekali-sekala, biarkan baby weolls mengambil giliran dahulu dalam mainan dan tirulah sebutan yang dibuat olehnya. Bila tiba giliran weolls memulakan mainan, cara terbaik untuk mengajar anak weolls dan membuat dia ketawa pada masa yang sama adalah dengan membuat bunyi2 haiwan...  Ahakss..weolss selalu menyanyi lagu Old MacDonald Had A Farm...

BABY WEOLLS YANG SUKA MEMBEBEL
Sangat, sangat sangat kottt??? Bila baby weolls berusisa 6 bulan, dia akan melihat dan mendengar apa yang ada dalam persekitarannya hampir sama sebagaimana weolls mengalaminya. Kebolahan komunikasinya juga berkembang dengan pantas, meliputi keriangan, bunyi2 keseronokan, bunyi seperti opera mengubah oktaf dan mengagah. Pada usia ini, lebih kurang separuh daripada baby akan mengagah dengan mengulangi satu suku kata seperti "ba,", "ma" "ga" atau mengulangi beberapa gabungan konsonan dan vokal. Ada juga baby yang menambah satu atau dua suka kata yang lain, menjadikan bunyinya lebih kompleks. 

Ash??? "Airrr"... "Oh Mie..."... "Mie"... "Nye nek"... Macam iolss cerita dalam entri INI

Satu cara yang pasti membuatkan baby weolls happy adalah dengan mengisi gelas 3 suku penuh dan menggunakan straw untuk meniup buih2. Bukan saja bunyi tetapi gambaran itu juga akan membuatkan mereka ketawa. Oh really??? Baik Mummy akan cuba...

MERANGSANG DERIANYA
Baby akan menggunakan semua derianya untuk mengeksplorasi dan mempelajari tentang dunianya. Pastikan mereka mempunyai banyak barang2 yang selamat di sekitarnya untuk disentuh, dimain2 dengan mulut dan dimanipulasikan. Mereka akan gembira memicit bolah getah lembut, menepuk kepingan bulu tiruan, menggigit teether yang sejuk dan mendengar bunyi loceng dalam anak patung lembut berbentuk haiwan. 

GEMBIRA SEMASA MENDENGAR CERITA
Tiap2 malam Ash ada nite skool... he he he...membaca kepada baby weolls now merupakan aktiviti yang berjaya sebab mereka akan terhibur melihat gambar2 yang terang sambil bergelung dalam pangkuan weolls. Tak kira berapa umur anak weolls, dah tentu membaca memberikan peluang untuk memeluk dan bersosial sesama yang bermanfaat baby and parents. 

KREDIT: HERE

Memang macam2 cerita sebenarnya... dan cerita2 development Ash yang lain uolss boleh godek2 entri sepanjang akhir bulan April dan sepanjang bulan Mei kalau nak baca... muahahaha...tak pun siapa yang selalu singgah tu sure recognize and tau cerita Ash ni... 

Ooo suka bersosial ek??? Main gadget pun dah pandai... Nah #selfie sekeping dari Ash... Muahahaha...Ko mampu??? 6 bulan dah pandai nak #selfie sendiri??? Acah jer... tangan tu jer macam pegang Ms.Apple tu sendiri... Padahal dia nak capai Mummy pegang depan dia... Tapi tak mustahil tak lama lagi dia pandai #selfie sendiri ni kalau dari penampakkan gaya dia... Ekekekeekeke....
Baju "cuperboy" ni dipakaikan khas untuk Uncle Shark dia yang suka sangat panggil dia "cuperboy"... So, specially dedicated to Uncle Shark... Hew hew hew... Demi Uncle Shark, "cuperboy" gigih pakai uniform ni... La la la la.... 

*Nampak macam dah besar betul pulak bila dia pakai baju "cuperboy" ni... hu hu hu....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Happy 6 Months Old Ash!!! ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, May 26, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. alahai..seronok pulak bca tntng prkmbangan bayi..syiok nak dpt anak sndri..upss..calon suami pun nan hado..haha!!

    ReplyDelete
  2. happy 6 month ash. moga ash membesar dengn sihat. tembam..nak gomol jekkkk

    ReplyDelete
  3. dah besa..mesti akk rindu ash time dulu2.rindu nak lahirkan dia,nak usap2 perut

    ReplyDelete
  4. tak sabar nak tggu Rizqy 6 bulan..tapi nanti mesti rindu time dia baby...huhuhu

    ReplyDelete
  5. dah nampak cerdik sangat2 dah si Ash ni.. gerammmmm tengok mata buntang dia tu.. meh sini nak gigit peha tu..

    ReplyDelete
  6. bestnya dapat mama observant, cuperboy jadi alert :) tarik tangan mummy duk type tu ha :))

    ReplyDelete
  7. cuperboy ini comelll! happy 6th months old Ash, semoga membesar bagai juara :)

    ReplyDelete
  8. Rasa macam baru lepas confinement kan Farah dah 6 bulan hero Fara ye.
    Mata dia tengoklah geram kakak:)

    ReplyDelete
  9. asy suka bersosial ye...tengok le mommy dia, peramah...hhee

    ReplyDelete
  10. Happy 6 months old cuperboy mama long...makin ensem..makin labuh pipi tuh...mmg nak kena gomol nanti ni...

    ReplyDelete
  11. ash jom ngorat!! eh jom sembang..:p

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia