Home » , , , , , , , , , , » Bersalin Di Hospital Mana???

Bersalin Di Hospital Mana???

https://www.facebook.com/msfarahsanchez/posts/765686923450034?notif_t=wall
Iolss menerima pertanyaan dari Farah Izean Abdul Malek melalui FB Page: Farah's Bubblynotes dan sepertimana yang iolss dah janjikan di atas, iolss ingin berkongsi sedikit tentang tempat kelahiran Ash dengan uolss semua yang mungkin akan menjadi satu info yang bermanfaat buat uolss. 

Ok, straight to the point yer... Ash dilahirkan di Hospital UMRA, Shah Alam. Dari permulaan first trimester pregnancy sampai ke last trimester memang iolss opt for Hospital UMRA. Actually, Hospital UMRA ni adalah suggestion dari one of the Associate Medical Services Director di office iolss. He referred my case to his good friend Dr. Mohammed Niraj Feizal yang merupakan adik kepada founder kepada Hospital UMRA, Dr. Mohamed Rafi Bin Mohammed Feizal. Uolls boleh opt untuk gynae wanita... dan sepanjang pregnancy iolss memang hanya akan deal dengan Dr. Niraj unless kalau Dr.Niraj busy... akan di-take over oleh Dr. Mohamed Rafi... Sepanjang pregnancy sampai kelahiran Ash... I've consult Dr. Niraj, Dr. Rafi, Dr. Ummul (Dr. Rafi's wife) and Dr. Sumitra if I'm not mistaken. Service memang tip top and I love being there. 

http://www.umra.com.my/
It's a private hospital but affordable. Ramai yang ke sini untuk pregnancy check up dan juga urusan kelahiran. Seriously iolss tak tipu uolss harga memang sangat berbaloi dengan service dan it's worth it. Lebih2 lagi macam iolss, even though I'm working for healthcare industry tapi the company that I worked with tak cover for maternity. Each staff kena bear the costs sendiri. Kecuali penyakit2 lain, memang company cover the total costs. Itulah kekurangan dan kelebihannya. Biasalah, ada pro dan ada cons kan??? 

I am happy and satisfied with their services. Iolss rasa being taken care off very well and everything went smoothly. Alhamdulillah. Thank you Dr. Niraj for bringing Ash safely to this world. I owe you a big time and I really appreciate it. You willing to take my case up even though there's complication that could go serious and involve life. Iolss akan kenang selamanya jasa baik you Dr. Caesarean went smooth, fast and jahitan luka yang sangat cantik... Tak ada parut yang besar only one fine line...satu garisan halus yang kini telah menjadi samar2. 

Berbalik kepada costing... hurm...untuk monthly check up, I would suggest uolss untuk prepare within RM 120.00 - RM 200.00... Just for spare...sometimes it could be lesser and sometimes it could be more.

Dan tentang costing C-Sec iolss... Meh kongsi sikit... Upon registration, uolss kena bayar deposit... If I'm not mistaken RM2,500.00 or less or more...but standby cash yer... or credit card pun boleh... tapi before that, disebabkan due to my complication of Plasenta Previa... iolss kena bayar deposit untuk darah...that is RM300.00. Takutlah kan in case berlaku bleeding or what so not the things yang berkaitan. So I have to pay the deposit for the blood. Total bill was RM 4,000.00... Tapi RM300.00 dipulangkan sebab iolss tak gunakan pun bekalan darah. Makanya total adalah RM 3,700.00. But this was mine, and the costing is actually depends on the type of room yang uolss pilih. Sama ada nak Single Bedded, Twin Bedded, ataupun 4 Bedded. So the price varies. 

If ada sesiapa yang berminat atau rasa2 nak cuba survey, uolss bolehlah visit their website, visit the Hospital and as well as give them a call at the following information:

Website:

Pusat Perubatan dan Bersalin Umra
Seksyen 13, 40100 Shah Alam,
Selangor Daru Ehsan.
t  603 5518 4319
f  603 5511 4319
umra@umra.com.my

For any medical related information or appointment
please email to marketing@umra.com.my or +60129501944

And if uolss nak request untuk jumpa surgeon dan gynae yang terbaik... uolss bolehlah cuba buat appointment dengan Dr. Niraj... 

Dr. Mohammed Niraj Feizal
MBBS (Mahe), MRCOG (London), MRCP (Ireland)
Consultant Obstetrician & Gynaecologist

*Hopefully info ni dapat membantu yer??? ^_^    

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bersalin Di Hospital Mana???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, May 7, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

31 comments:

  1. kwn sy pon bersalin kat hospital UMRA..ooo bagus ye kat ctu? Tp sy x mampu lah..hehe..

    ReplyDelete
  2. nice dear, info ni mungkin dapat membantu bakal2 ibu yang masih kebingungan mencari hospital yang sesuai untuk mereka. Hopefully, this helps :))

    ReplyDelete
  3. Memang murah tu..tapi macam akak ni, memang kena g klinik kerajaan, takleh lari dah, pasal ada komplikasi dulu. Private biasa tak terima history yang pernah ada komplikasi ni

    ReplyDelete
  4. Para ibu2 boleh try la perkhidmatan kat Hospital Umra nie...

    ReplyDelete
  5. Perkongsian yang baik untuk para Ibu... Salam dari Pulau Dollar

    ReplyDelete
  6. karena saya belum menikah sehingga belum pernah punya pengalaman di rumah sakit bersalin

    ReplyDelete
  7. Sukar nak gambarkan pengalaman saya berada sebelah wife saat dia melahirkan anak..

    ReplyDelete
  8. salam farah, just for sharing k..bagi yang ada problem time pregnant macam kasutmerah mengandung anak kembar,di sarankan untuk pegi ke hospital kerajaan. bukan swasta tak bagus tapi kat hospital kerajaan di lengkapi dengan doc2 pakar.. dari doc pakar bedah, doc pakar bius..dah akhirnya setelah timbang kati kasutmerah pilih hospital kerajaan.

    ReplyDelete
  9. Kalau pekerja gov bersalin kat hospital swasta
    Sijil sakit mesti disahkan oleh pihak hospital kerajaan.
    Kalau tak pasti cuti bersalin tak diluluskan.

    ReplyDelete
  10. Ooohhh.. bertuah dapat bersalin di private hospital, akak cuma mampu di htar je, wp bleh 1st class, tp x mimpi ler coz penuh memannjang...x pa le, bukan lm pun warded, yg penting anak dan ibu sihat..

    ReplyDelete
  11. entry yang dapat membantu..good sharing kak farah :)

    ReplyDelete
  12. nice sharing..boleh jadi panduan untuk akan datang...ahaksss...(^_^)

    ReplyDelete
  13. nice sharing kak farah.. buat bakal ibu boleh laa pertimbangkan..:)

    ReplyDelete
  14. sht mmbantu pd yg memerlukan
    servis bgus bayar mahal pon tak kisah..

    ReplyDelete
  15. waktu kawan2 baru kawin, saya belum kawin lg, diorg pun cerita pasal umra juga... sbb mostly kawan2 tinggal kat shah alam. so tak lah jauh. tp sy bersalin kt hospital ampang je sbb dekat dgn rumah. dan alhamdulillah takde complication. :)

    ReplyDelete
  16. maknanya , bila tahu pregnant jer , dah perlu simpan duit ... apa2 hal berlaku , x pening kepala .

    ReplyDelete
  17. Kalau ada lebih kewangan...kenapa tidak pilih yg lebih selesakan Farah.. ...RM 3700 tak termasuk bilik yeh..

    ReplyDelete
  18. thanks for sharing...walaupun belum ada bini, apatah lagi nak menimang baby but sometimes entry macam nie boleh membantu kita buat pilihan nanti kan??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  19. Yes..info ni membantu sangattt..aida pon hari tu ada survey jugak pasal Umra ni..tapi that time dia tengah buat renovation so aida tak jadi pergi sana..next dekivery ni tak tau lagi camana..ingtkn nk teruskan kat KPMC lagi..tapi kalau xde gynae perempuan,maybe Umra will be the next option..

    ReplyDelete
  20. bagi ai kat mana pun bersalin sama je sakit dia yg beza sakit hati....heheheh ai bersalin kat HKL...alhamdulillah ok je

    ReplyDelete
  21. Hospital yg popular ni... Area shah Alam mmg terkenal dh ni..

    ReplyDelete
  22. sebelum ni mula2 ecah tao ecah pregnant terus ecah checkup dekat umra. 3 4 kali checkup situ.satu hari doc suruh ecah cuci sebab die ckap baby xde heart beat n da mati, ecah buat mcm2 alasan xnak cuci..ecah terus pergi hospital2 lain n mntak pndapat dari doc2 lain. Alhamdullillah. baby sihat je. siap menendang2 lagi. sejak tu ecah xpegi umra.ecah checkup dekat salam specialist medical centre dekat seksyen19..sekarang dah 28weeks da..sihat je baby..nasib baek ecah xikut ckap doc umra..untung akak dapat doc baek dekat umra. ecah dulu dapat doc ya adoiii..

    ReplyDelete
  23. dulu akak bersalin hospital kerajaan...after all akalu la allah bagi akak peluang untuk bersalin lagi...i will go for private...cukup la pengalaman bersalin hospital kerajaan ...x larat woooo

    ReplyDelete
  24. Rasanya wife sy dah tutup kilang dah hehee... tp, bagus juga utk dikongsikan dgn yg lain.. thanks sharing info Farah..

    ReplyDelete
  25. saya kerga spital swasta so ketiga-tiga anak bersalin kat spital swasta...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia