Home » , , , , , » Apa Itu Personal Blog???

Apa Itu Personal Blog???

Source Extracted from Google
Nak kata pandai tak lah pandai...nak kata expert tak lah expert, tapi something yang common sense kot??? Semua orang pun tau apa itu personal blog... betul tak???

Mengikut pemahaman iolss lah, tak taulah mengikut pemahaman uolss apa dia kann???

Personal blog adalah blog yang lebih banyak menjurus kepada cerita personal... Cerita personal yang macam mana??? Entri2 yang berkisar tentang kehidupan seseorang blogger itu, tentang keluarga, tentang anak2, tentang aktiviti, tentang hobi, tentang masakan2 yang mereka masak, tentang percutian keluarga atau peribadi...apa sajalah yang berkitar di sekeliling mereka.... Ok, the keywords is.... personal blogger lebih menjurus kepada cerita peribadi. Setakat mana peribadi tu iolss tak boleh nak definisikan di sini sebab ia adalah subjektif...sampai limit mana yang seseorang itu akan berkongsi dengan pembaca tentang kehidupan peribadi mereka itu adalah bergantung kepada seseorang blogger itu sendiri. Ada blogger yang tak kisah berkongsi kisah luar dalam dan segala yang berlaku dalam kehidupan peribadi mereka, ada blogger yang kisah, ada blogger pula tak kisah berkongsi tentang kisah peribadi mereka tetapi mempunyai batas2 mereka yang tersendiri dalam menentukan mana yang boleh diceritakan dan mana yang tak boleh diceritakan... 

Bagi iolss yang terbaik biarlah kita bercerita tentang kisah kita sebagai personal blogger tetapi kita tahu memilih mana yang boleh dikongsikan atau dipaparkan kepada umum dan mana yang tidak... Betul blogging itu seronok dan kadangkala boleh jadi ketagih, ada sesetengah blogger kalau seharian tak update disebabkan tak ada idea, boleh jadi resah gelisah... tapi dalam keterujaan untuk update entri itu, ada kalanya tanpa kita sedari kita terbabas menceritakan kisah yang tak sepatutnya kita kongsikan kepada umum. Kita semua manusia yang tidak sempurna melainkan Allah SWT, dan tak lari dari khilaf... Tapi seelok2nya setiap entri sebagai personal blogger perlu kita fikirkan dan filter dengan sebaik2nya.... sebelum tanpa disedari aib kita terbuka secara sengaja atau tidak sengaja. Aib di sini bukan bermaksud rahsia peribadi sahaja ek uolss??? Termasuk juga sikap, perangai dan attitude kita... Bercerita memang seronok, tetapi jangan terlalu seronok bercerita kita jadi leka dan lalai tentang batasan2 kita ye tak???

Menurut Bro Framestone di dalam entri beliau di SINI

Ciri2 Blog Personal adalah:
  • Penulisan bukan copy paste.
  • Penulisan dari hati dan 5 deria semulajadi penulis blog.
  • Lebih banyak menulis perihal diri dan pandangan atau persoalan peribadi sendiri berbanding perihal artis, gosip panas atau keyword hangat.
  • Blog simple dan tak serabut dengan iklan (iklan lagi banyak dari isi penulisan dalam blog).
  • Entry lebih banyak bubuh muka sendiri/kawan2/keluarga dari artis (kecuali jika blogger itu selalu jumpa artis dan bergambar dengan artis) dan gambar yang mengaibkan.
  • Berani perkenalkan diri penulis (bukan seseorang yang sembunyikan identiti).
  • Cara penulisan lebih santai dan rasa seronok untuk dibaca.
Dan bagi Kak Mia Liana pula melalui entri mengenai personal blog yang pertama beliau di SINI , blogger personal boleh update apa sahaja yang dirasakan perlu. Boleh juga kisah peribadi, kisah keluarga, kisah masyarakat sekeliling, kisah kerja, kisah cinta dan apa2 lagi kisah yang sesuai. Perlu diingat tidak semua kisah boleh dimasukkan ke dalam blog dan perlu pandai memilih kisah yang sesuai. Jagalah batas dan adab sopan ketika menulis. 

Bila jadi blogger personal, tidaklah boleh sombong atau memandang rendah kepada blogger lain hanya kerana blognya telahpun dikenali ramai. Jangan lupa pada para pengunjung, kerana merekalah yang menaikkan blog anda. Tanpa mereka blog anda tiada maknanya. Betul kann??? Kisah selanjutnya uolss boleh klik dan terus boleh sampai ke entri Kak Mia.

Ada lagi satu yang Kak Mia kongsikan di dalam entri di SINI

Bila kita berpayung atas nama blogger personal, sudah tentulah kisah sendiri ada di dalam blog. Tak kisahlah cerita apa yang di-update kat blog asalkan ada kisah personal. Terma blog personal ni sangat meluas, boleh kongsikan apa yang kita nampak, dengar, yang berlaku di sekitar kita, apa yang dibuat, apa yang kita suka. Juga boleh cerita pasal keluarga...kerjaya, pengajian di universiti. Macam2lah. Ada juga yang bagi informasi dan tips berdasarkan pengalaman sendiri.  

Dan sebenarnya macam yang iolss mention kat atas tadi... terpulang pada kita macam mana nak corakkan blog personal tu macam mana. Kata Kak Mia.... Jangan sampai berpayung pada status blogger personal tetapi satu entri personal pun tak ada kat dalam blog. Bila baca semua kisah yang bukan personal dan lebih menjurus kepada informasi, berita semasa dan tutorial... satu entri personal pun tak ada... Yang macam ni bukan blog personal ok???

Tapi iolss bebel panjang2 pun akan repeat perkara yang sama jugak uolss...muahahahaha.... rasanya uolss lebih kenal dan lebih tahu macam mana nak klasifikasi sama ada satu2 blog tu adalah blog personal ataupun tidak kann??? *_^

*Lama dah tak membebel, bubbly2 panjang2 macam ni...muahahaha...disebabkan kesuntukan waktu dan ketidaksempatan... Harap2 tak ada sesiapa yang terasa...iolss just menyatakan pandangan serta pendapat dari sudut iolss sebagai blogger.... Kalau ada yang sentap... Ya ampunnnn!!!! This is just a general chit chat... Sebagai blogger weolls needs to support each other and keep on blogging healthily kann??? Dan bantu membantu dalam mempertingkatkan lagi kualiti blog masing2 betul tak???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Apa Itu Personal Blog???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, May 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

41 comments:

  1. bagus juga sesekali baca bebelan yg ada isi ni.. teruskan menulis.. nanti senang2 cik azue datang baca.. sebuk menyulam sekarang ni sambil sakit gigi.. so kejap dtg kejap tidak lah

    ReplyDelete
  2. perkongsian yang baik farah..
    setuju bab filter...tak kan semua benda nak cite ye dak?hehe

    ReplyDelete
  3. shark tau tulis jer..
    tak tau ler tergolong dalam kategori mana.

    ReplyDelete
  4. betul farah. blog akak pon kategori personal gak. Tapi takde lah sentap sgt dgn bebel2 farah tu...sebab apa yg disenaraikan oleh Bro Framestone tu memang ada dgn blog akak. Cuma kita kena pandai tapis mana yg boleh cerita dgn yg tak boleh didedahkan. Itu saja....... :) hehe

    ReplyDelete
  5. bgi sy ada sesetengah perkara tu x perlu lah dikongsi d blog..tp tu masing2 punya hak nk tulis apa kn..^^

    ReplyDelete
  6. blog nur pun blog personal..masih baru dalam dunia blog nie..
    salam kenal..nur follow sini ^-^

    ReplyDelete
  7. saya pon tak pasti blog saya ni blog tentang apa..hihi..main tangkap muat je nak cerita pasal apa pon..

    ReplyDelete
  8. Heheehe blog Lya ni blog caca marba Farah ..macam2 adoo ..
    Tapi jadi blog personal buat AKIF la sebab citer dia jer byk hehehe ..
    Semua yg terlintas kat kepala atauisu semasa sikit2 ada kat sini ..

    ReplyDelete
  9. sy rasa blog sy personal blog :)

    ReplyDelete
  10. kita dalan kategori blogger typo tahap alien tp dah dibendung,, dan dah disebarkan virus pada orang lain hahahahaha :) nice share kak farah

    ReplyDelete
  11. Rasanya blog nrl pun blog personal, tapi x banyak benda yang personal pun nrl citer... nak citer pun kena bertapis jugak... :)

    ReplyDelete
  12. kaksura suka baca n3 ni..bagus sangat..blog kaksura pun jatuh kategori personal..slalunya cerita pasal anak dan makan2..hal2 yg lebih peribadi idok ler masuk..:)(kadang2 jer selit iklan shaklee..hihi)

    ReplyDelete
  13. emmm ena dlm kategori apa erk =)

    ReplyDelete
  14. bagus entry ni farah..memang betul ada benda kita tak perlu cerita dalam blog takut masuk kategori mengumpat plak.huhu

    ReplyDelete
  15. salam.

    anda telah ditag dalam segmen The Liebster Award By ciklaili.com :
    http://www.ciklaili.com/2014/05/the-liebster-award-by-mycheritacom.html

    ReplyDelete
  16. anis rase, anis punye blog personal..hihi.. tapi ade bnde yg kena tapis gak.. stalker ade di mane2..

    ReplyDelete
  17. personal blog lebih mendapat banyak traffic kan?

    ReplyDelete
  18. thanks for the backlink dear... love your brief explanation....

    ReplyDelete
  19. Setuju dgn kenyataan di atas..blog lya memg lebih berkisar personal Hehehe

    ReplyDelete
  20. Ada part kita boleh kongsi. Ada part x bleh kan...agak2 la nk kongsi yg terlalu peribadi..ye x...akak lebih menjurus ke arah blog peribadi nampaknya....

    ReplyDelete
  21. erm.. setuju dengan entri ini, adakalanya pendapat mereka yang makan garam dari kita harus diikut.. :) boleh bercerita apa sahaja, tapi biarlah berpada, jangan sampai terjadi riak dan angkuh.. :)

    ReplyDelete
  22. ada mcm2 rasa dlm blog yumida. hihi. blog rojak

    ReplyDelete
  23. betul tu kak...saya punya blog pun boleh ketegori personal blog gak tapi bukan semua cerita personal saya nak kena cerita..hehehe..tapi macam saya, personal blog saya lebih kepada pendapat saya tentang satu2 perkara atau benda yang terjadi di sekeliling kita..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  24. Sama ler blog akak campur-campur...mcm2 ada

    ReplyDelete
  25. Blog sy rojak... Personal... Ada la tapi x byk.. Pasal resepi, pasal idea dan pengalamn.. Tpi lebih kpd perkongsian ilmu...

    ReplyDelete
  26. Blog Mia semua pun campur tapi rasanya sangat jarang cerita pasal artis...hehe
    Lebih kepada personal dan family.

    Betul tu Farah, tak semua boleh dikongsikan kat blog. :)

    ReplyDelete
  27. hehe , lebih kurang mcm blog saya je :) daripada tak tahu apa yang nak diupdatedkan pasal isu2 semasa ke apa , i'm choosing to have a personal blog . yelah , nnti kalau salah fakta kan tak pasal2 kena bash .

    ReplyDelete
  28. hurmm sy dulu mcm nk personal blog jugak.tp entah sekarang ni n semenjak 2 menjak ni dah berterabur dah entri mcm rojak dah...tp sesekali makan rojak singapore sedak jugak lah kan?ikut selera masing2 ;p .apa pun entri panjang2 ni memang best...sebab bila lagi nak budayakan diri sendiri membaca kan kan kan

    ReplyDelete
  29. macam blog gua lettewww personel la kononnya ehehe

    ReplyDelete
  30. Suke je dengar kak farah bebel...muahaha.... Yup nak menulis ni ada batasnya...sendiri perlu ingat semua tu... Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata?....

    ReplyDelete
  31. kompom iolls personal blogger....hahahha

    ReplyDelete
  32. yang baik dikongsi..yang sebaliknya sebaik disimpan..memang tak semua benda personal boleh cerita..kdg² ikut mood readers gak..apepun seseorang blogger berjaya dengan sokongan pembaca dan blogger lain jugak kan..kena hargai :)

    ReplyDelete
  33. Blog zumal masuk kategori apa ya? Rojak ka pasembor... Hehe :))

    ReplyDelete
  34. betul tu kak.. boleh nak cerita pasal diri sendiri cuma jgn sampai melebih2 je..

    ReplyDelete
  35. blog nory kecelaruan identiti, rasanya blog carca merba kot...tapi lebih kepada personal blog jugak lah..heee

    ReplyDelete
  36. blog saya main terjah je hehehe..
    apa yg penting saya suka baca entry u..
    terbaik gitu...

    ReplyDelete
  37. Blog saya pun kira mcm personal jugalah rasanya.. tak kisahlah, janji berblogging hehee.. Thanks sharing Farah.. :)

    ReplyDelete
  38. setuju dengan kak farah..blog personal pun perlu ada tapisan jugak..jangan le semua benda nak cerita..kan kan? ehehe...

    saya blogger yang tulis blog personal..:P

    ReplyDelete
  39. eiqa rse blog eiqa bukan personal koot. hahaa
    sbb jarang la jugak nk update psal personal..
    tp entry akak ni mmg berguna, bnyak nasihat.
    Thumbs up.! :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia