Home » , , , , » 4 Masalah Bayi Baru Lahir...

4 Masalah Bayi Baru Lahir...

Source Extracted from Google
Satu perkongsian untuk uolss dan mungkin ada juga yang pernah terbaca dan mungkin juga ada yang dah tau... Iolss tertarik untuk berkongsi sebabkan bila baca seolah2 throwback pulak semasa Ash baru lahir dulu... Hurmm.... 

Let's roll the info...

Muntah Setelah Menyusu
Yup, iolss experience perkara ni semasa Ash baru lahir, but then tak adalah teruk. Accordingly, semua bayi akan memuntahkan sedikit susu ibu setelah menyusu. Biasanya ia kerana belum sendawa. Agar bayi sendawa, dukung bayi dengan posisi menghadap ke tubuh uolss dan biarkan kepalanya di bahu uolss. Bantu dengan tepukan ringan di belakangnya. Uolss perlu bertemu doktor bila bayi uolss tetap muntah walaupun tidak menghabiskan susu, apatah lagi jika diikuti cirit birit. Ok... iolss belajar untuk sendawakan Ash dari Abah Ash... Hik hik hik... 

Menangis Tanpa Henti
Menangis merupakan salah satu cara bayi berkomunikasi dengan weolls. Bayi ingin memberitahu jika dia lapar, dahaga atau merasa tidak selesa. Mummy harus panik bila bayi menangis berterusan selama beberapa jam, terutama pada waktu petang. Kemungkinan bayi terkena kolik. Alhamdulillah, part terkena kolik ni, Ash tak kena...tapi menangis sebab lain... Now tak lagi...hew hew hew...

Kulit Kering dan Mengelupas
Ramai bayi yang baru lahir memiliki kulit kering, mengelupas dan tidak kurang juga memiliki tanda lahir. Tidak perlu bimbang kerana ia akan hilang dengan sendirinya. Yup...iolss agree. Bagaimanapun, weolls perlu risau kalau kulit kering dan mengelupas berubah kemerahan dan membuatkan bayi tidak selesa kerana gatal. Mungkin bayi terkena ekzema. Alhamdulillah, Ash tak sampai ke peringkat itu.

Najisnya Hitam dan Berbau
Normally, najis pertama bayi berwarna hitam kehijauan, melekat dan cenderung berbau seperti susu masam atau basi. Ia sangat penting sebagai penunjuk pencernaannya normal atau sebaliknya. Uolss harus panik apabila keadaan najisnya seperti itu berlangsung sehingga 48 jam. Kemungkinan terdapat gangguan dalam pencernaannya atau kandungan zat besi yang terlalu tinggi. Alhamdulillah, Ash tak ada masalah ini jugak. ^_^... 

Kredit: SINI

Makanya, mummy2 to be yang masih belum ada pengalaman ataupun mungkin tak tau lagi perkara ni, bolehlah mula2 ingat2 untuk observe dan monitor perkara2 ni bila newborn lahir nanti yer??? 

*Sekadar berkongsi info yang mungkin bermanfaat buat kita semua....
 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel 4 Masalah Bayi Baru Lahir..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, May 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

35 comments:

  1. haaa. boleh simpan ni. untuk preparation yg akan dtg. Thanks kak! :)

    *1400*

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat yer, thanks for dropping by and thanks for following...

      Delete
  2. ilmu yg bermanfaat. klo dgr bayi nangis terlalu kerap dan takmo berhenti pun blh bikin yumida panik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bila baby menangis berlarutan kita akan mula panik, itu akak tak nafikan...

      Delete
  3. Nice sharing... Semua tu normal kn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure maria, yup semua tu normal cuma kita perlu tau bila tanda2 semakin serious dan bila kita perlu dapatkan consultation doctor kann?

      Delete
  4. info menarik ni tentang muntah... :) kena berhati-hati jugak mengenai muntah ni kan dear..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mama, muntah bukan perkara yang boleh dibuat main...

      Delete
  5. salam..

    info yg baik juga ni..walaupon yaya lom ade lg..heeee..
    ^,^

    ReplyDelete
  6. ok.noted! simpan siap² info ni..tq kak farah :)

    ReplyDelete
  7. seronok baca even x ada anak sendiri lagi haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa sebagai pengetahuan sampingan dan juga untuk kegunaan di masa akan datang...at least you'll be an educated and equipped mother to be later... *_^

      Delete
  8. teringat masa dalam pantang, CN siap google pasal najis bayi ni sbb terkejut tengok kaler hitam pekat, kejab hijau..mmg menakutkan ! heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kita kena pantau warna najis bayi kan CN?

      Delete
  9. pernah juga beberapa kali husna dukung baby yang baru lepas menyusu..muntah kena baju..T_T hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu namanya dah overload la tu husna...

      Delete
  10. wah..banyak tahu ne...biarpun belum berkahwin..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa sebagai general knowledge... he he he...

      Delete
  11. harap tak panik bila ada baby nanti ...

    ReplyDelete
  12. masa first time dukung baby, baru tau best sebenarnya tapi kena hati2 sebab takut dia muak

    ReplyDelete
    Replies
    1. so now dah ada pengalaman lah kan anim? *_^

      Delete
  13. hihi..tq kak farah..kite nk print..simpan utk next baby..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, hopefully bermanfaat yer dear?

      Delete
  14. Isy... dah lama tak merasa jaga baby... huhu... rindunya nak merasa semula.

    ReplyDelete
  15. bagus maklumat ni untuk bakal-bakal ibu yang akan menimang first cahaya mata :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia