Home » , , , , , , , » Tutorial Tabber Widget

Tutorial Tabber Widget

Ini adalah bagi menjawab pertanyaan yang seterusnya dari akak Sukma Haron dan Cik Puan mengenai tabber widget... Sebenarnya iolss ada juga up tentang tabber widget ni dulu di entri INI ... Tapi demi tidak menghampakan kawan2 semua...iolss buat lagi sekali entri ni ek??? ^_^

Untuk memendekkan widget di side bar dari panjang berjela, salah satu cara yang iolsss cuba adaptasikan adalah dengan menggunakan tabber widget bagi widget2 Bubblynotes... At least 3  atau 4 widget dapat digabungkan dalam satu space... Iolss tak masukkan banyak sangat link dalam blog ni sebab takut nanti loading time akan jadi slow... Kesian uols kena tunggu Bubblynotes loading lama sangat nanti...ekekekeke...lagipun iolss tahu perasaannya kalau kita lawat satu2 blog tu lepas tu loading sangat slow... hanya tingkat kesabaran yang tinggi mampu mengatasi segalanya...

Kelebihan tabber widget ni pula ialah ia sedikit sebanyak dapat membantu blog weollss kelihatan lebih kemas dan menjimatkan penggunaan ruang sedia ada.  So, blog pun boleh dipendekkan lagi...tak derlah nak scroll banyak sangat sampai ke bawah nun.... hu hu hu....

Dari mana iolsss belajar buat tabber widget ni? Pertama mestilah dari didikan mentor saya kakak +Mia Liana / Mia Liana dan yang kedua adalah dari guide yang telah dikongsikan oleh Ibu +Nor Salmi di SINI...

Jadinya, uolss2 yang nak buat tabber widget tu, bolehlah cuba2 godek2 dan follow instruction serta guide yang telah diberikan...semoga berjaya... dan selamat mencuba uolss!!! *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tutorial Tabber Widget, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, April 15, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

42 comments:

  1. eh..ko dah boleh wat tutor blog la Farah

    ReplyDelete
  2. mmg nk buat mcmni jugak akak..thanks 4 sharing! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure farah, harap2 membantu yer...

      Delete
  3. Replies
    1. senang kann dan blog lebih kemas kann???

      Delete
  4. wahh menarik & tertarik la nak buat mcm nie

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum...farah,

    bagus tutorial utk blogger baru dan buat blogger yg nak blog nampak simple dan smart.

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mselim, sekadar membantu mana yang termampu jer...

      Delete
  6. Boleh la jimat ruang tanah yg sekangkang kera ni kan Farah ..hehehee ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, betul2 betul lya... sangat betul...

      Delete
  7. orite...tqvm farrah..sekarang jugak cik cube..

    ReplyDelete
  8. saya nak gak buat benda ni tapi smpai skrg tak terbuat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa mencemburui tu barangkali... hi hi hi...

      Delete
  9. Replies
    1. betul kak banyak jimat ruang kalau macam ni...

      Delete
  10. akk pakai gak, tapi org buatkan...hehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi hi, tak kisahlah kak, janji pakai...hik hik hik...

      Delete
  11. best la widget ni.. nak try jugakla :) hihi. thanx kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila try yer ros, menjadi atau tak sila inform...

      Delete
  12. nice sharing Farah ...boleh dipraktikkan.....

    ReplyDelete
  13. Ada juga kekurang, sbb codingnya sgt2 sensitif... Klu slh msuk coding lain utk.widget lain silap2 x jadi.

    ReplyDelete
  14. helok kan mcm ni babe.. mmg jimat space.. nanti iolls try yeh ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu ada problem kalu, halo halo ok babe?

      Delete
  15. tuari ada jugak nak guna,tapi macam ada something wrong pulak kt blog..terus lupakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti senang2 bolehlah cuba lagi kak eda...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia