Home » , , , , , , , » Tips "Blog MakeOver" Dengan Tempahan...

Tips "Blog MakeOver" Dengan Tempahan...

Source Extracted from Google
What's App...What's App dengan Deno tadi sebab ada business kecik sikit dengan Deno, tiba2 terpanggil untuk up entri ini... Ha ha ha, spontaneous thoughts that cross over a conversation... *_^ wink wink...

Ini cerita berdasarkan dari pengalaman sendiri dan khas buat mereka2 yang terfikir nak makeover blog dengan menggunakan khidmat tempahan dari blogger lain. ^_^... Sejujurnya, masa mula2 blogging dulu, iolss memang pakai free template jer yang kebanyakkannya iolss ambil dari... LeeLou Blogs dan juga beberapa website yang menawarkan free blog template for blogspot... Tapi lama kelamaan bila tengok blog kawan2 kat luar sana tu cantik2 dan comel2 dengan custom design...Hati dah mula melonjak nak jugakkk...Ha ha ha... So, belajar2 buat sendiri...walaupun tak seberapa... Itu dulu... bila ada banyak masa berjam2 nak mengadap blog, masa belum kahwin, masa belum preggy dan masa Ash belum lahir, tapi sekarang ni tidak lagi. Honest ek, iolss reti coding HTML, tapi very simple coding and most of the things playing with HTML dah mula luput dari ingatan bila dah lama tak asah bakat tu...muahahaha...dulu masa UiTM ada kokurikulum malam... belajar HTML and JavaScript... eventhough iolss Accounting student... tapi serious bila dah lama ditinggalkan memang most of the things yang terlalu complicated iolss lupa uolsss... Yolah, tak practice kannn??? Tinggal macam tu jer... 

Makanya, bila dah tak kuasa dan dah tak larat nak main dengan coding ni, kita tempah jer lah dengan mereka2 yang expert dan bagus... He he he... Dan main dengan coding ni bukannya satu perkara yang senang...agak rumit dan sangat attention to details bagi iolss... 

Khas bagi mereka2 yang berhajat untuk menempah makeover blog uols2 semua.... berikut adalah sedikit tips yang iolss boleh kongsikan... 

1. Tentukan Jenis Makeover Yang Uolss Nak Buat
Sebelum nak hubungi mana2 blogger yang menyediakan perkhidmatan makeover blog ni... please, tentukan dulu, jenis makeover yang uolss nak buat... sama ada uolss nak touch up ke, nak half edit ke, ataupun full edit. Make your decision peeps!!! Ini bagi memudahkan kedua2 pihak... Blogger yang nak makeover blog uolss tau apa yang uolss nak dan uolss pun tahu apa yang uolss nak... Menyenangkan serta memudahkan kerja kedua2 pihak... 

2. Survey Perkhidmatan Dari Siapa Yang Uolss Nak dan Cuba Lihat Hasil Kerja Mereka
Survey dulu, jangan terburu2, dan cuba lihat hasil2 kerja mereka... Pastikan uolss betul2 berpuas hati dan rasa yang mereka boleh bagi uolss apa yang uolss nak... Ada ramai yang menyediakan perkhidmatan, tapi pilihlah mengikut kesukaan kita dan kita rasa blogger yang nak edit blog kita tu mampu memuaskan hati kita dengan hasil kerja mereka... 

3. Imagine atau Lakarkan Secara Minda Konsep Blog
Tak payah susah payah nak list down semua bagai, cuma fikirkan apa yang uolss nak dan apa yang uolss suka...macam mana uolss nak blog uolss kelihatan, konsep yang macam mana, nak yang simple? nak yang sweet2 gitew? nak yang nampak elegant? Fikirkan combination warna juga... At least bila uolss dah pilih siapa yang uolss nak makeover blog uols, uolss boleh beritahu terus terang apa yang uolss impikan... Wah impi2 bagai ye tak? Imagination plays the role here... 

4. Discussion
Sentiasa berdiskusi dengan orang yang edit blog uolss... mungkin tanya progress, mungkin minta pandangan tentang konsep dan design...apa2 saja, 2 ways communication, minta input dan pandangan dari mereka supaya boleh membantu penambahbaikan... Jangan serah bulat2 pada designer yer... Kadang2 mungkin mereka tak faham apa yang kita nak atau tersilap faham... Jadi if uolss decide nak serah bulat2 pada designer blog uolss, jangan marah2 atau menyesal bila output yang keluar tak seperti yang uolss nak atau lari sedikit dari apa yang uolss nak... 

Another thing is, lepas dah siap, uolss boleh audit sendiri..misalnya masih ada nak ubah mana2 ker? Ada nak touch up mana2 ker?

5. Terus Terang
Ada orang suka simpan dalam hati atau macam cakap tak kisahlah, tapi dalam hati kisah...hu hu hu, tak maulah macam ni, uolss later akan regret pas tu designer blog uolss pulak akan rasa serba salah. Terus terang dan jujur, if uolss tak berkenan kat mana2 part... kalau masih boleh diperbetulkan kita perbetulkan... kalau memang dah tak boleh nak betulkan jangan susahkan designer blog...Terus terang dan tolak ansur ok??? Senang bila dah terus terang, dan tak simpan2 dalam hati ni.... Jangan nanti kemudian hari keluar statement... blog iolss tak lawa, blog iolss tak menarik... Sangat2 tak patut keluar statement macam tu, kesian orang yang susah payah design-kan blog kita... Bukannya mudah, dan dia buat pun ikut kemahuan kita juga sebenarnya... Kita ni kadang2 mula2 fikir lain, bila dah siap kita nampak lain dan rasa macam nak ubah sikit...terus terang jer.... (Bunyi macam payah kerja dengan iolss ni, ha ha ha, tapi itulah yang iolss buat pada designer Bubblynotes...supaya tak timbul isu2 yang tak sepatutnya kemudian hari...jujur)....

6. Bantu Designer Blog Kenali Kita
Untuk bagi apa yang kita nak ni bukan mudah, untuk orang lain faham kita ni bukannya mudah. Lebih2 lagi personal blogger kann??? Jadi, salah satu cara nak bagi designer blog tu design blog yang bersesuaian dengan imej kita or konsep blog kita, bantulah mereka untuk kenali kita dengan lebih lanjut.... bagi additional info pada mereka supaya mereka senang nak bekerja.

Setakat ni tu jerlah kot yang iolss dapat kongsi... Apa yang penting terus terang dan kejujuran... 2 ways communication, lebih mudah nak bekerja macam tu dan In Shaa Allah, takkan timbul isu2 yang tak sepatutnya dan statement2 yang sepatutnya kemudian hari...Designer blog senang bekerja dan weolls pun puas hati... Kalau nak puas hati betul2 buat sendiri kalau uolss ada masa... so kalau tak berkenan di hati tak boleh nak salahkan orang lain kann??? Sebab sendiri yang buat... He he he...

Erk, tu jerlah nak cerita serba sedikit setakat ni... dan khas serta khusus kepada mereka2 yang berhajat atau ada pasang cita2 nak suruh orang lain edit-kan blog...

Siapa blogger yang pernah memberi sentuhan mereka kepada Bubblynotes??? Mereka adalah... 


Untuk design yang Jia pernah buatkan untuk Bubblynotes, uolss boleh lihat di bawah:



Gambar pecah sikit uolss... ^_^... Tapi masih ingatkan uolss pada design2 ini pada mereka yang dah lama bertandang ke Bubblynotes.Com???

Yang terbaru adalah dari Deno, seperti apa yang uolss lihat sekarang... *_^... Sentuhan mereka memang terbaik dan memang menepati citarasa iolss...

*Working out with Deno on our small little project at the moment... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tips "Blog MakeOver" Dengan Tempahan..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, April 30, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

42 comments:

  1. trngat yaya sblm ni pon ade org yg buatkan blog..huhuh
    tu pon dia offer diri..lau x,haihh..xtau nk ckp cmne burok nyer ghupe blog yaya..huhu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. buruk atau tidak apa yang kita up entri tu yang menentukan... ^_^

      Delete
  2. eh..dah buat entry dah...hehehehe....gigih tau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, khas untuk kakakku yang sorang ni... tadi tanya kann??? kita jawablah...

      Delete
  3. masih lya ingat design blog sis yang dulu2..sekarang bertambah cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh lya ingat lagi yer? thank you thank you...

      Delete
  4. akk dulu tempak kat deno ler... sbb suka tengok doodle dia...

    ReplyDelete
  5. nice tips kak ^^ btw blog akk memang comel/ pink pink gitu heheh

    ReplyDelete
  6. Thanks sharing farah....dh lme x makeover blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog akak pun comel, simple dan kemas...

      Delete
  7. Hihi yang header atas tu macam cik akak kenal je..hihi
    Ingat header tu ingat hairul azreen hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik akak terus kita gali tau apa dia pasal hairul azreen tu...bha ha ha.... nak refresh balik memori....

      Delete
  8. nice entry.. boleh cube praktikkan.. :)

    ReplyDelete
  9. penerangan yang baik....blog saya ok tak? :)

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. so next time kalau nak tempah bolehlah guna tips ni ek? ^_*

      Delete
  11. cantik dan kemas la pinky2 gitu..rasa macam nak tempah dari deno jugakla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bekerja dengan deno memang senang dan mudah...

      Delete
  12. good tips..perlu deal sebaiknya untuk dapatkan hasil yang baik..blog kak farah tetap Pink..i loike :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kita kena telus fiza untuk dapatkan hasil yang terbaik...

      Delete
  13. betul!! kalau husna jadi peng'edit pon husna nak taw jugak apa yg diorang betul2 nak..kang jadik benda lain susah plak.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kalau jadi benda lain dah jadi haru biru jawabnya...

      Delete
  14. mai slalu guna khidmat jia. yg len pn penah gk. kte sndri nk wt mmg xreti la

    ReplyDelete
    Replies
    1. jia dan deno antara yang terbaik... ^_^

      Delete
  15. Sebab kan demslh2 tu.. Sy rela godek sendiri.. Hehe...

    ReplyDelete
  16. CN suka design header yang baru ni berbanding yang dulu, nampak matang ;)

    ReplyDelete
  17. akak belum pernah gunakan khidmat designer lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer yang tu farah perasan kak...hik hik hik...

      Delete
  18. Blog blogger wanita mmg baik klu nmpak sweet mcm blog Farah ni.. klu blog lelaki kenalah nmpak kacak, klu sweet lain mcmlah pulak hehee klu blog saya buat masa ni tak taulah.. main sedap letak je.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau blog blogger lelaki nampak sweet tu dah macam lain jer jiwanya tu abang KK??? hu hu hu...

      Delete
  19. Betul tu farah kena terus terang apa yang kita nak barulah kita puas hati...tulah so far blog okje tak yahlah nak tempah tempah....pakai aje apa yg ada hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalkan kita happy tak kisah sama ada nak tempah atau pakai apa aje yang ade kan OKje?

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia