Home » , , , , , , , , , » Selfie101: Teknik Selfie By Ira Mohd Amin

Selfie101: Teknik Selfie By Ira Mohd Amin


Ha ha ha... something I've found on Instagram!!! Khas buat peminat2 selfie... Now a days kan majoriti suka sangat ber-selfie tak kira lelaki ataupun perempuan. Dah jadi trending dah selfie ni, lebih2 lagi dengan kehadiran monopod kan??? Lagi mudah... Dulu selfie pakai manual, tangan tak cukup panjang nak buat pelbagai aksi in front of cam. Now dah jadi lebih mudah dengan kehadiran monopod. 

Ira Mohd Amin??? Siapa ni??? Mungkin ada yang dah kenal dan mungkin juga ada yang tak kenal. Dalam dunia ni segalanya mungkin kan??? She's one of the radio presenter for ERA FM... So, semalam masa iolss tengah browsing Instagram iolss found out this stuff... ^_*

Menurut Ira... kalau nak berselfie... 

1. Kena ada kamera depan pada mobile phone ataupun apa2 gadget sekali pun... Tak kisahlah kannn??? Haruslah kalau tak macam mana nak ber-selfie... 

2. Kena cari sudut / angle yang menarik... Contohnya, bahagian muka yang uolss rasa paling menarik... Contohnya selfie hidung pu. ada kadang2... ha ha ha 

3. Untuk selfie kita perlu lighting / pencahayaan yang jelas... supaya muka kita nampak jelas giteww!!! 

4. Kita boleh selfie di mana2 sahaja tapi kalau nak upload ke laman sosial pastikan yang sopan dan sedap mata memandang. 

5. Paling penting kena ada keyakinan diri / self confidence. Untuk ambik gambar muka comel, handsome, control ayu, comot dan upload pada media sosial itu adalah keyakinan diri betul tak? Ha ha ha... 

Kesimpulannya, majoriti orang pernah ber-selfie. Cuba tengok mobile phone masing2 mesti ada gambar sendiri kan??? 

*Ha ha ha, iolss rasa tak mustahil lepas ni wujud buku Selfie for Dummies... ke memang dah ada??? La la la... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Selfie101: Teknik Selfie By Ira Mohd Amin, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, April 3, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

58 comments:

  1. lama dah tak berselfie nie..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu namanya selfie bermusim cik akak...

      Delete
  2. Haha... Mmg ada tapi simpat ketat2 dlm laptop... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak faham maria macam mana... heee....

      Delete
  3. hahaha..bagus tips ni..pasni muka nad penuh ler..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha... selfie pun ada tips kan nad? bukan bley main balun jer... nanti selfie nya jadi pelik... lol...

      Delete
  4. dalam fon melambak gambar selfie..kahkah
    selfie da best!hikhikkk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun melambak tapi tak semua publish... lol...

      Delete
  5. MG penuh gamba ank2 buah je . diorg yg selfie ngn fon MG :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 sekarang memang pandai selfie... mengalahkan kita yang dewasa ni....

      Delete
  6. malu pulak nak berselfie..klu selfie pun tak tunjuk kat orang..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gambar2 memang kita takkan tunjuk kat orang...

      Delete
  7. ratu selfie ni, sama hebat ngan elfira loy tu kan? hehe.

    ReplyDelete
  8. selfie2..hari2 berselfie..tp untuk simpanan penuhkan memori aje..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai penuh memori semakphone tu kan dear?

      Delete
  9. habis la Malaysia lepas ni...asyik menyelpie aje la kejanya!

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. selfie jer cik nor... mula2 segan lepas tu lama2 jadi syok... ha ha ha

      Delete
  11. satu hari wajib ada satu gambar selfie...hehe..

    ReplyDelete
  12. hahah nak selfie pelbagai gaya ar.. hehhe

    ReplyDelete
  13. Nat malu nak selfie .. sebab tak comey macam org lain .. tunggu tak da org baru berselfie .. hahaha

    ReplyDelete
  14. haha... stailo betull.. selfie pun kena study dlu =p

    ReplyDelete
  15. cik dah pencen bersalfie..tapi kekadang gatal tangan jugak nak bersalfie...kihkihkih

    ReplyDelete
  16. adik...monopod akak on de way...jom la kita selfie...

    ReplyDelete
  17. haha..dlm byak2 gmbr selfie,last2 cuma 2 biji gmbr je boleh pakai..sia-sia kdg2 1 jam selfie..fed up lah ktakan..bila bosan,buat lagi..hehe..dhsyat gak penangan selfie ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang biasanya tapis dulu lah kannn??? he he he

      Delete
  18. nak berselfie pun ada tips gak ek hahaha

    ReplyDelete
  19. muka sy tembam...kdg malu nk berselfie..haha erti lain tak confident..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari angle yang tak nampak tembam... ngee...

      Delete
  20. nak selfie pun kne ada macam2 teknik.. dasyat sungguh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah mabuk selfie tu macam2 lah kan??? he he he

      Delete
  21. Replies
    1. setiap benda dalam kehidupan kena ada skills fiza...

      Delete
  22. macam2 gaya...nana xpandai nak berselfie,hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba sekali nana lepas tu mesti pandai sendiri... he he he

      Delete
  23. alahai..kelakar sebenarnye dengan selfie nih...

    ReplyDelete
  24. hahaha..baru je up gambar selfie kita..dah lama kot x berselfie..hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi hi, selfie ni sekali sekala memang layan...

      Delete
  25. Replies
    1. kalau dah lama, jomlah selfie balik kak...he he he...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia