Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Refleksi Menggengam & Menarik Bayi...

Refleksi Menggengam & Menarik Bayi...

Huh... gemar sangat Ash genggam rambut mummy dan lepas tu tarik uolsss... Bila time bergurau senda, macam tulah gayanya sekarang... Aisehhh... jangan gugur banyak atau tercabut banyak rambut mummy dibuatnya sudahlah... ha ha ha... 

Sepertimana yang iolss baca melalui parenting books, menggengam dan menarik objek adalah satu refleksi baby. Tapi part rambut tu apa yang menarik sangat??? Actually, baby ni bukan kira pun rambut ke apa ke... dah jadi kebiasaan diaorang pegang apa pun yang diaorang nampak. Hew hew hew. 

Dikatakan pada usia 6 bulan, baby baru develop fine motor skill iaitu menarik, memukul, meraih dan menarik. Oopsss Ash baru 4 bulan kot??? Coming to 5 months soon.  Pada usia 2 bulan baby baru mengenal gerak refleks seperti menggengam apa2 ajer yang theyolls rasa di tangan theyolls. So antara 2 - 6 bulan, theyolls akan mula sikit demi sikit menghisap jari, meraba... huh habis muka mummy diraba kalau dia menyusu, menggenggam mainan dan menarik baju. Memang ye pun semua tu. 

Selain gerakkan tangan, gerakkan mata pun ya jugak... mana kita pergi atau jalan mata dia sibuk dok tengok dan ikut. He he he. 

Memanglah sakit kann rambut kena tarik... tapi menurut apa yang iolss baca... toksah dok sibuk nak kalihkan tangan dia, stopkan dia or warning dia... tahan sikit rasa... karang terbantut development dia baru tau uolss... Ha ha ha... Jadi tahan jer lah ek walaupun sakit???  Apa yang berlaku tu, tabiat baby tu adalah satu development untuk development yang lain. 

*Bukan setakat tarik rambut uolss... capai dan tarik glasses iolss pun dah pandai... iolss kadang2 kat rumah pakai glasses jer malas nak pakai contact lense... tu yang seronok benau si Ash nak menarik... terkembang2 tangan dia... ha ha ha... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Refleksi Menggengam & Menarik Bayi... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, April 12, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

26 comments:

  1. Assalamualaikum..... Begitu rupanya.... Tq untuk info ni sis....

    ReplyDelete
  2. mmg geram bila bby duk genggam jari kita..
    hehe..
    lepa tu diorg nk masuk dlm mulut.
    comey jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. layan ajerlah shark fiil dia ... sok sok dah besar nanti mesti rindu moments ni...

      Delete
  3. ash baru nak mengenal benda ... tarik jer ash selagi blh ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, mummylah kena tahan ni nampak gayanya...

      Delete
  4. Aku dulu Farah , anak2 selalu aim cermin mata. Klu x hati2 alamat mmg terpelantinglah jawabnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang ada kejadian nanti kena ganti cermin mata baru tu...

      Delete
  5. Wah mesti cerdik nanti Ash ni amiin...

    ReplyDelete
  6. budak2 mmg camtu la.nanti bila dah pandai mengutip...siaplah..abis seme bende nak masuk dlm mulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni pun dah pastikan supaya tak berterabur dan bersepah barang2 kak tie... sebab semua nak masuk mulut...

      Delete
  7. wooohooo...aktif dah ash ne...

    ReplyDelete
  8. dulu masa baby asy kecik pun suka tarik rambut..bila dah besar ni kurang sikit tp kalo datang ngada2 dia tarik je..huhu

    ReplyDelete
  9. yup... betul tu... asal tersentuh jer jari dia ...akan digenggam dan sangat susah nak dilepaskan...kena bukak jari satu satu hehehe... ioll punya spek dua kali jadi mangsa... sebab tu ioll lepas tu sediakan spek spare... sekarang tak payah dah semua dah besau hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul tu, better simpan glasses spare sebelum terjadi apa2...

      Delete
  10. Best apa... Sy bior kan aje... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak memang biarkan... tapi part glassess tu memang hati2 bukan apa, glasses tu mahal... ha ha ha

      Delete
  11. senaman jari jemari tu Farah.....

    ReplyDelete
  12. anak sedara cik akak pun suka betol tarik rambut nie..huhu..
    kekadang manja lebih eh..hihi

    ReplyDelete
  13. semakin ligat ash menarik apa yang ada kat mommy ye..hehe

    ReplyDelete
  14. Tarik Ash .... Tarik ....
    Tarik sampai dapat ...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia