Home » , , , , , , » Petua Menghalau Langau & Lalat

Petua Menghalau Langau & Lalat

Asal goreng ikan masin jer dia datang, asal goreng ikan masin jer dia datang... Pelik sungguh lalat dan langau ni... Entah dari mana datangnya pun tak taulah... pantang kalau goreng ikan masin jer mesti suka benau dia... huh... uolss ada pengalaman macam ni tak???  Walhal ikan masin tu dah cuci bersih kot??? 

Lalat dan langau ni kan boleh membawa penyakit? dan suka juga pada rumah2 sampah... tapi entah kenapa kannn??? Kat rumah iolss kalau goreng ikan masin jer... perghh heaven pada theyollsss... bersuka-ria betul mereka. Stress sekejap.... Nak tak nak kenalah menjalankan aktiviti menghalau lalat dan langau... Bha ha ha... 

Nak halau lalat? Nak halau langau? Macam mana ek caranya? Ntahlah iolss pun tak pernah cuba yang bukan2 selain pasang lilin. Ini kalau dah kes lalat kronik lah... Tapi sekali dalam setahun kot? Rumah iolss tak berlalat ok? tak berlangau ok? Bha ha ha... Bersih berkilat... tak percaya meh jemput datang rumah... la la la... Cuma dia minat ngan ikan masin jer... 

Hurm... mendengar dari cakap2 orang di sekeliling dan juga hasil pembacaan artikel di beberapa laman web a.k.a. blog... Dikatakan cara nak halau lalat dan langau ni adalah... 

1. Dapatkan secekak daun sup plus sekali daun bawang yang masih berakar, pas tu letak dalam bekas yang berisi air. Then, letak kat mana lalat or langau tu berkeliaran. Relevannya, lalat atau langau tak suka dengan aroma kedua2 daun tu. Katanyalah. 

2. Ada jugak yang suggest... guna sabun peluntur. Tuang sabun peluntur kat kain lepas tu lap semua kerusi, meja, sinki dan apa2 jer yang seangkatan dengannya lah. Teorinya, lalat dan langau tak suka dengan bau sabun peluntur tu. Ek??? Ha ha ha ... 

3. Semburan racun serangga... ala RIDSECT, SHIELDTOX segala bagai tu uolsss. Huh, rumah iolss dah lama dah tak masuk benda alah ni sejak preggy sampailah ada Ash. Tak bagus kan untuk budak2 kecik. 

4. Halau lalat dan langau pakai plastik. Macam kat warung2 makan selalu buat tu. Ada orang letak gam bagi lalat dan langau tu melekat. Hu hu hu... Jujur iolss nak bagi tau iolss geli. 

5. Perangkap elektrik. Paling best dan senang. 

6. Letak cengkih kat area ber-lalat atau ber-langau. 

Macam2 petua uolsss. Uollss ada petua yang lain pulak ke nak halau lalat dan langau ni??? Ngeh ngeh ngeh. 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Petua Menghalau Langau & Lalat, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, April 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

25 comments:

  1. Terima kasih Farah atas perkongsian yg bermanfaat ni. Maklumlah suka makan ikan masin. Tak pernah cuba petua daun sup+daun bawang tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah yang Farah dengar ibu dari orang, petua daun sup dan bawang tu, Farah sendiri belum cuba lagi...

      Delete
  2. Samalah Farah....asal goreng ikan masin je mesti adalah seekor 2 lalat datang bertandang....nyampah betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. minat betul lalat ni dengan ikan masin ek?

      Delete
  3. makanan feveret si langau ni ikan masin....fuh...

    ReplyDelete
  4. biasa pakai pelekat yang ada gam tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam geli jer akak rasa bila lalat dan langau tu melekat...he he he....

      Delete
  5. Replies
    1. Rmah sya asal mlm jer derang ni brtandang... apatah lgi kalu goreng2 ikan masin bagai.... huhuhu.... mcmna tu?

      Delete
  6. Bkn time grg je susah. Time nk mkn pn susah kne ggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kalau time nak makan kena ganggu tu memang hangin jer rasa...

      Delete
  7. rumah saya jarang ada lalat. tak tahu pula kak petua nak halau lalat

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah akak pun jarang anim, tapi dia dok datang kalau goreng ikan masin...

      Delete
  8. aroma serai wangi pun elok utk halau lalat

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke, boleh cuba ni, thank you dear for sharing...

      Delete
  9. Pkai getah lalat aje... Cepat... Tak pun pukul je dgn penyapu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he, cara yang paling epik dan klasik tu maria...

      Delete
  10. biasa akak letak daun kari untuk halau lalat.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cubalah jugak kak, letak daun kari ni...

      Delete
  11. bagus tips ni kak.. boleh cuba nanti kalau ada :)

    ReplyDelete
  12. kadang kadang lalat ni bermusim kan..apepun boleh pakai petua akak ni.

    ReplyDelete
  13. Guna cengkih dan kulit kayu manis direndam di dalam air tu mmg menjadi. Saya sering gunakan cara yg tu...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia