Home » , , , , , , , , , , , , , » Permainan Teng Teng...

Permainan Teng Teng...


Assalamualaikum and holla peeps!!! ^_^... Lukisan yang tak berapa nak seni dan main sebat jer by iolss kat luar bank ni... Ha ha ha... First entry dari iolss today adalah dikarang secara santai dan chillex dari luar bangunan bank sementara menunggu bank buka. Time off sekejap pagi ni atas urusan2 personal. Lepas settle jer urusan ni, terus zas ke office. 

Ok, bukan nak cerita pasal bank or iolss buat apa kat bank ni ha. Nak citer pasal lukisan Vincent Van Gogh iolsss tu ha... bha ha ha... Vincent Van Gogh la sangatttt... ^_*... Permainan teng teng... Iolss panggil teng teng lah... betul kan peeps??? Ker ada nama lain? ekekekeke... 

Kisahnya masa kecik2 iolss memang akan main teng teng dengan kengkawan. Ahakss ini membuktikan iolss bukan anti-social ek? Teet... Tak kiralah sama ada sebelum pergi ngaji ker? atau selepas pergi ngaji ker? atau petang lepas settle homework ker? Antara permainan yang iolss selalu layan adalah teng teng. Masa sekolah rendah lah pun takkan sekolah menengah nak main teng teng kot???

Macam mana permainan teng teng ni? Kot2 lah ada yang kat luar sana yang tak tau kann??? Macam gambar iolss lukis dengan tak berseni kat atas tu... Mula2 kita lukis petak2 tersebut di atas tanah ke atas simen ke. Kalau atas tanah kita pakai batu atau kayu untuk lukis. Kalau atas simen lukis pakai kapurlah ok??? Chalk ok chalk??? ^_^ ngee... Habis kapur kat sekolah iolss patah2 bawak balik. Lagi2 kalau kapur berwarna seronok iolss uolsss... Ahakss... Mintak2 dihalalkanlah kapur2 tu semua... ngee... 

Lepas dah lukis. Cari batukecik untuk dijadikan buah permainan. Batu ni masa nak baling pandang belakang. Lepas tu bila dah baling tengok masuk dalam kotak mana. Kalau tersasar tu baling lagi sekali atau pilih kotak yang paling hampir. Kotak yang mengandungi batu, tak boleh dipijak. Cara nak pijak, lompat dengan sebelah kaki sahaja yang jejak kotak yang dah dilukis tu. Ini namanya latihan keseimbangan badan ihiksss... 

Nasiblah kannn, kalau dua kotak dekat2 ada batu... memang kena pektis skill lompat jauh pulak. Bha ha ha. Bukan kerja senang tu... nak kena ada skill lompat jauh, nak kena ada skill balance-kan badan. Permainan teng teng ni boleh dimainkan seorang diri kalau tak ada gang... tapi lebih seronok dimainkan beramai2 giteww... 

Pheww... memories... what a sweet one... Tremendously precious... and unforgettable... ^_^... Budak2 zaman sekarang ada lagi ke yang main teng teng or pandai main teng teng??? Lama dah rasanya tak nampak budak2 main teng teng. Ke dah luput ditelan zaman dan teknologi??? 

Uolsss2 pernah main teng teng tak??? 

*Ok iolss stop sampai sini dulu... nanti lewat pulak selesaikan urusan lewat pulak masuk office... Time off sekejap jer... Nanti iolss fly dan mendarat di blog2 uolss ok? Till then take care and cheerios!!! 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Permainan Teng Teng..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, April 21, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

49 comments:

  1. Paling aku suka main ni.... hehe kalau sini sabah kami panggil permainan engke engke Farah... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah nama dia permainan engke2 yer, baru tau ni, thanks sharing mia...

      Delete
  2. I pernah main masa tecik2 dulu hahaha
    tp skrg mcm dah lupa step2 main teng teng.. kalau ada yg ajak main skrg ni i nak join.. boleh dejavoo zaman kecik2 dl heeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti satu hari kita main nak babe...ha ha ha, tapi hopefully perut iolss tak terbarai lah lompat2 tu, tak test lagi ni...ahaksss...

      Delete
  3. disebabkan saya duduk di berek polis yang tanah pon simen, nak lukis tu kene guna kapur tulis, takpon warna krayon...pastu kalau baling batu, mula la tergolek2 alih2 keluar garisan...tu yg nak baling pon kene ada skil...klo tak, kalah jela selalu...tapi memang seronok...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronokkan dear main teng teng ni.... kenangan yang tak mungkin dilupakan...

      Delete
  4. dulu-dulu masa kecik2 pun suka main ...
    mmg boleh kurus tau...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab asyik lompat2 jer kann? bakar lemak dan kalori giteww....

      Delete
  5. salam dan singgah pagi
    follow u back :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam anum and thank you for following and dropping by...

      Delete
  6. masa zaman kanak2 dulu memang inilah permainan yg selalu main... dikampung saya kita org panggil "main jengkek".... budak2 zaman sekarang rasanya dah x tahu nak main permainan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kampung mana tu? main jengkek? baru first time dengar ni...

      Delete
  7. penah main.. mase kecik2 selalu main.. siap ade jalan pintas lg..hahahha.. best zaman kanak2.. heppy je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah siap ada jalan pintas tu, cam mana tu?

      Delete
  8. hahaha.. memorylane betullah.. ingt2, dulu ms kecik2 dgn tak pakai seliparnya main teng2 ni hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat simen memang tak pakai selipar kak Alycia, pas tu kena marah ngan mama... tapi kalau kat pasir memang pakai selipar, takut double kena marah dengan mama...hik hik hik...

      Delete
  9. Dah lama tak main. Terkenang zaman kanak2 dulu

    Jom join GA
    http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah join dah GA akak...he he he.... kan kak, memang terkenang imbauan masa lalu... *_^

      Delete
  10. permainan wajib budak kampung ni..kalau tak main bukan budak kampung namanya...haha

    ReplyDelete
  11. permainan wajib dimain zaman kecik2

    ReplyDelete
  12. Ehh mestilah main sis..kekadang sampai bergaduh dengan sepupu sepapat hihi

    ReplyDelete
  13. Syiok jgk main ni..tapi sepupu terdekat is boboy..so byk main rounders, polis entry & galah pjng je..hohoho

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. yeay sally pernah main jugak... he he he...

      Delete
  15. rindu nyaaaaaaaaaaaa hehehehhhehe

    ReplyDelete
  16. Mmg wajib main permainan ni setiap kali berkumpul ramai2 ..
    Best tu lompat2 pastu lempar ''KOR'' org Teganu panggil KOR yg lempar2 kat petak2 tu hehhee .... Kalau permainan ni panggil MAIN GEMM ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah macam tu ek namanya...macam standard and kelass jer bunyinya...

      Delete
  17. akk dulu juara kampung main teng2 ni...hahaa... mau lawan ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah masih kuat lagi ke skill tu kak? iolss tak boleh nak lompat2 sangat kak sekarang ni, takut perut terbarai...hu hu hu...

      Delete
  18. ni permainan masa kecik2 dulu....balik je sekolah lempar beg kat rumah terus merayap cari geng nak main...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah jia pun main ni jugak... thumbs up...

      Delete
  19. dah lama x main ni...sekarang dah jadi mainan dania..tp mcm pelik jer bila tgok dia main...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa nak pelik kak long? ada yang lain ke?

      Delete
  20. Ofkos.pernah main... Tggu la.. Anak bsr sikit mmg ajar men punya...

    ReplyDelete
  21. jom kita main teng teng....dah lama tak main nie...anak-anak mest tak tau mainan nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa takut perut terbarai lah kak...hu hu hu...

      Delete
  22. kenangan.. dulu suka je main teng2 ni ngan kakak dan jiran2 tetangga. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah akak main dengan anak2 jiran yang lebih kurang sebaya...

      Delete
  23. sangat mengimbau kenangan kak..suka main teng teng petang petang dgn kengkawan..hehehe

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia