Home » , , , , , , » Pelukan Ubat Mujarab Bagi Anak

Pelukan Ubat Mujarab Bagi Anak

Ash ni kalau tidur tak dipeluk memang tak lena dan sentiasa gelisah. At least lah, at least kalau tak dipeluk dapat pegang ibu jari tangan mummy pun tak apa...If not, dia akan menangis...Adehh, mummy nak gi toilet pun tak boleh... bha ha ha... Dia boleh sense and boleh hidu bila mummy tak ada sebelah dia.... Anak ooo anak... Cop, nak seling sikit, sekarang ni dah pandai lentok2 kepala kat bahu dan dada mummy... lepas tu, orang lain ambik tak nak...mummy jugakkk.... hu hu hu... Asal pukul 7.30 p.m jer kalau tak sampai dari office lagi, mulalah dia meragam dan mencari mummy... Hu hu hu... Tu yang stress dan tensi tu kalau jalan congested yang amat... berkejar uolss nak sampai rumah cepat... Hu hu hu... 

Tapi bukan kisah Ash yang iolss nak cerita panjang lebar sangat...sebab dia suka kena peluk kann??? Jadi kita selitlah kisah dia sikit. Tapi nak berkongsi dengan uolss sedikit informasi tentang pelukan adalah ubat yang mujarab bagi anak2, mungkin ada yang memang dah tau, tapi iolss kongsikan juga untuk bacaan dan informasi kita bersama. 

Menurut sumber di SINI, pelukan adalah ubat yang mujarab yang mana:
  • Pelukan dapat mengurangkan depresi dan meningkatkan kekebalan tubuh. Pelukan juga boleh memberi tenaga baru pada tubuh yang kepenatan menjadi segar dan merasa muda. Pelukan yang dilakukan di rumah secara rutin akan memperkukuhkan kasih sayang. Bha ha ha, tak apa mummy Ash memang suka dipeluk dan suka memeluk...so tak timbul issue di sini. *_^
  • Jumlah hemoglobin atau sel darah merah dalam darah akan meningkat ketika seseorang disentuh. Hemoglobin adalah darah yang mengangkut oksigen ke seluruh tubuh termasuk ke jantung dan otak. Peningkatan jumlah hemoglobin boleh mencegah dan menyembuhkan penyakit.
  • Peluklah anak sebelum ke tempat kerja. Ini boleh membantu ibu bapa fokus pada pekerjaan, berasa bahagia dan menjadi produktif. Pheww...bukan setakat sekali, berkali2 peluk kot? Hik hik hik...

Makanya, apa yang bagusnya pelukan untuk anak2 ni?
  • Merangsang perkembangan sel otak.
  • Mengurangkan stress.
  • Merangsang rasa mengantuk. (memang senang tidur kalau dipeluk pun...)
  • Membangun konsep diri yang positif.
  • Mengurangkan emosi negatif seperti kesepian, cemas dan kekecewaan.
  • Mengatasi rasa takut.
  • Peralihan tenaga.

Agak2 berapa kali dah weollss peluk anak weolls hari ni??? Ihikss... Iolss banyak kali kot.... Nasiblah kat office ni, kalau kat rumah mau peluk Ash ni... rindu pulak tiba2.... Ash kan suka kena peluk dan memeluk... Ash peluk mummy tak apa...Jangan peluk anak dara orang dah!!! Haippp....babab yer... Ekekekeke... (ok mummy melalut...)

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Pelukan Ubat Mujarab Bagi Anak, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, April 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

37 comments:

  1. Saya bersepakat dengan ini, karena semalam dah sy buktikan ketika buah hati demam tinggi...

    ReplyDelete
  2. tgk ash tido cengitu iols nak tido je kat ofis ni..haha
    mmg pun dulu2 anak2 k.el pun suka nak kena pgg or peluk time tido
    kdg2 pgg hidung pun jdlah haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak el ni pun terasa nak tido jer ni, hu hu hu... kerja semua dah bereh.... dah tu cuaca sejuk pulak... adoiii....

      Delete
  3. comelnya ash peluk bantal pun boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mesti nak ada bau mummy... hu hu hu...

      Delete
  4. Nice sharing... Mmg suka peluk anak dan bapak anak juga.. Opss...Ahakss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bapak pun akak suka peluk jugak...ooopsss....

      Delete
  5. pantang nampak gambar Ash, mesti click nak baca entry.. hahaha.. patutla kalau tiap kali peluk anak, biasanya nak kasi dia tidur, kita pun tertidur sekali... kita pun terangsang rasa ngantuk tu... (alasan.. haha) tp biasanya kita tidur, anak tak tidur. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya nak kasi tidur sebab kita nak tidur sekali...ha ha ha...

      *alamak sebab nampak ash jer terus nak baca entri, hu hu hu.... sedih mummy tau... ha ha ha....

      Delete
  6. budak2 akan rs selamat bila dipeluk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak Alycia, adam macam tu jugak ek?

      Delete
  7. iman smpai skrg tdo mesti ada bntl pelok.walau pun tdo umah org lain, mesti nak bntl extra. tapi iman memilih bab2 bantal ni. iman suke bntl pnjg.bantal petak xboleh, kalau terdesak xd sgt, mesti mlm tu iman tdo xlena sebb terbyg bntl pnjg je

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak kisah tapi bantal mesti nak banyak...hik hik hik...

      Delete
  8. memang suka sangat peluk anak.. bestt

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi best dari peluk bantal dan peluk teddy bear kannn???

      Delete
  9. Alahaii..comel je tgk dia tido..Aqil dulu pon time tido dulu suka raba sesuatu..sampailah ada adik baru stop..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ni tak taulah bila nak stop ni aida...

      Delete
  10. Nak manja² ngan mommy..pelukan orang tersayang sangat bermanfaat :)

    ReplyDelete
  11. Hihi cik akak tak de anak lagi nie farah hahaha
    Yang jadi mangsa anak sedara lah jawabnya haha
    Asal balik kampung je.
    Siap dia yang cik akak cari hahaha
    Peluk cium dia...

    ReplyDelete
  12. salam farah,..lamanya kak intan x singgah sini..bukan apa ,.lama x berblog..alala comelnya ash..betul tu farah..memang hugs ni buat anak -anak rasa selamat selain mcm mcm faedah lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak intan, rindunya pada kak intan....

      Delete
  13. good info, nt nk pluk ank buah gk arr

    ReplyDelete
  14. perkongsian yang bagus akak! nanti boleh apply kat anak zati hehe..

    ReplyDelete
  15. Bukan baby jer suka Farah....kita pun samakan...perasan tak bila hubby dakap kita ...ni dakap depan pintu nak gi kerja hehe...kita akan rasa sangat selesa dan damai jer....cubalah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari hari mendakap kakakku sayang... ooopsss.... larikkkkk....

      Delete
  16. Aqil tdo kena abah dia peluk.klau x dia x lena tdo

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah Ash ni zai, nak farah yang peluk kalau tak, hurm jawabnya memang tak lena, apa pun tak boleh... hik hik hik... bolehlah berkawan 2-2 ni, yang bezanya abah dengan mummy jer... *_^

      Delete
  17. tak da peluk baby dh.hihi
    tapi msa jaga bby dlu mmg suka peluk dia.. rasa tenang je

    ReplyDelete
  18. peluk ibu masing2 rasa, ya allah tenang ya amat..
    dah tak nak pergi memana dah..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia