Home » , , » Pasar Malam: Makanan Yang Dicari

Pasar Malam: Makanan Yang Dicari

Source Extracted from Google
Iolss seorang yang jarang2 ke pasar malam, sangat2 jarang jadi iolss bukanlah tetamu setia di pasar malam, cumanya kalau nak ke pasar malam tu adalah bendanya yang nak dicari. Sama ada teringin nak makan sesuatu dari pasar malam ataupun nak cari bawang, belacan, ikan bilis, asam jawa, asam keping and bla2 bla... u know...barang2 atau bahan2 asas nak masak kat dapur tu... Selain daripada tu, memang uolss takkan jumpalah muka iolss kat pasar malam...ahakss... dan bukannya tiap2 minggu iolss ke pasar malam.... dan iolss tak pernah lagi bawak Ash ke pasar malam setakat ni... Ash malam jer kena kuarantin, malam jer kena kuarantin....muahahahaha... belum sesuai lagi bawak jalan malam... Tunggu certain2 masa nanti... 

Makanan apa yang iolss cari??? Ala biasa2 jer uolss... Antaranya... 

Source Extracted from Google
Kepok lekor... hik hik hik...belajar sebut kepok ni dari my lecturer masa kat UiTM dulu... Cik Normala.... dia orang pantai timur... dia selalu sebut kepok, kepok, comel jer.... Ini adalah salah satu kudap2an favourite iolss... Selain dari Auntie's Anne yer??? Hik hik hik... Barat2 jugak, yang negara sendiri jangan dilupakan... Ada siapa2 yang nak kirim kasi hadiah kat iolss tak??? Kepok lekor yang belum digoreng tapi bukan type yang losong tu ek??? Iollss tak gemar...Bha ha ha...Phew...perasan sangat ada orang nak kirimkan...Tak adalah iolss berseloroh jer... 

Source Extracted from Google
Yong Tau Foo!!!! My all time favourite, walaupun boleh buat sendiri kat ghumah kannn??? Tapi nak jugakkkk yang pasar malam punya... Hurm...teringat pulak masa dating2 dulu mysuami selalu bawak iolss makan yong tau foo, sebab mysuami tau inilah favourite iolss...Iollsss tak suka jenis yang soupy2 tu...suka yang macam kat atas ni...memang yummeh!!! Terbaik... 

Source Extracted from Google
Laksa Penang mari!!! Memang suka sangat dengan Laksa Penang.... tapi cuma yang pakai ikan kembong ek??? Ikan sardin iolss tak suka...sebab pada lidah dan tekak iolsss ianya manis... Kalau dapat kuah laksa tu pekat memang marvellous.... Yang ni tak kisah, gi party ker, gi jamuan ke, gi makan2 ke, masak sendiri ke, atau pasar malam ke...memang iolsss suka sangatttt.... 

Rasanya ni jerlah 3 makanan yang selalu jadi aim dan target bila iolss ke pasar malam...Hik hik hik... Selebihnya takdo pulak...kalau ada tu sekali sekala...layan gak kudap2an macam kekacang, pop corn and etc....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Pasar Malam: Makanan Yang Dicari, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, April 15, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

55 comments:

  1. hah!!! Sah... kita memang taste sama... cuma dari segi rangking jer... no. 1 laksa penang.. atau laksa utara whichever... asalkan kuah macam tu... especially laksa teluk kechai yang femes kat kedah ni... no.2 Yong Tau Foo... Allah... feveret niieeee... amik sikit sikit semua and kangkung lebih... Allah... sedapnyerrr... No. 3 baru kepok kepok tu...cumanyer bukan kepok lekor...kepok keping... kepok lekor jatuh no 2 dengan kepok keping hahahaha... tapi iolls kepok tu memang sedia ada kat umah ni... kadang-kadang makan nasi pon dengan kepok hahahaha... tengok atas meja depan Adam kat dalam gambar kat sini, pagi tadi ni... hahahaha.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kata adik beradik taste kenalah sama... hik hik hik...

      Delete
  2. Replies
    1. laksa tu macam mee... tapi kuah dibuat dari ikan... sama ada ikan kembung atau ikan sardin...

      Delete
  3. Ketiga-tiga mknn tu sy suka bile ke pasar malam..but since catuan air ni..mmg dh x pegi dah..risau...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kira lama jugak tak jejak ni, tapi tak taulah kalau minggu ni teringin kann???

      Delete
  4. ain tiap2 minggu pegi psr malam sebab nak beli susu segar tuh, hihihi

    ReplyDelete
  5. akak if pi pasar malam memang akan cari yong taufu ngan laksa...paling best akak suka cari orang jual cucur udang...hehehehe...lamanya x pi pasar malam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun boleh kira lama tak pergi pasar malam ni kak long... cam teringin jer nak pergi...bha ha ha...

      Delete
  6. lya pun jarang dah pergi pasar malam..dulu masa study kat sepang tiap2 ari jumaat tak mist msti pi pasar malam kat nilai :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah lya study kat sepang ek? tapi lambat pulak kita jumpa, jauhnya sampai ke nilai.. naik apa tu?

      Delete
  7. Akak pun sangaaaaaaaat jarang pergi pasar malam. Faktor utama ialah malas nak jalan jauh sebab parking susah..hehehehehe. Kalau parking dekat..orang x berapa ramai, baruuu akak singgah. Tapi yong tau fu memang wajib kan. Sedapnyaaa. Kalau laksa akak memilih sikit. Kalau kuah jernih jer, tertutup selera dikk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kak, kalau kuah ikan sardin atau kuah jernih, memang tak in kak...

      Delete
  8. selalunya cari yong tau foo, tau foo fa, putu mayam, putu bambu, nasi lemak ayam berempah, laksam, nasi dagang..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah banyaknya dear... he he he...selalu gi kat mana??? al-maklumlah rumah kita kan dekat2...ha ha ha...

      Delete
  9. yong tau foo...suka sgt tu...

    akk pon jarang gi PM... slalu kirim je ...hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni tak dak siapa yang nak dikirimkan kak oiii, kena kayuh sendiri...he he he...

      Delete
  10. Terus meleleh air liur tengok asam laksa tu.....sedapnya.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap mia, soalan yang mungkin bodoh aku nak tanya...hik hik hik, sana ada pasar malam tak??? ko kongsilah sikit cerita kat blog...

      Delete
  11. Ros suka cari laksa dan fish ball kat pasar malam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fish ball akak suka goreng sendiri jer ros...he he he...

      Delete
  12. dik an tetiap minggu wajib pegi pasar malam...kadang tu tak beli apa , seronok jenjalan je :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuci2 mata dan window shopping yer dik an?

      Delete
  13. alamak, akk lama dah tak ke pasar malam... sebab petang2 ujan.. tp akk akn carik laksa, chicken wing dgn apam balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau hujan memang tak pergi pun kak alycia... he he he...

      Delete
  14. sedapnya kak..fiza pun jrg g pasar malam padahal pasar malam beberapa langkah je dari rumah..bukan ape, xde makanan sedap kat situ..cuma ade sikit² je la sedap..bosan pulak kan asyik mkn benda yang same..kepok lekor tu mmg selalu beli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepok lekor tu memang sesuatu yang wajib...

      Delete
  15. Kalau saya pergi pasar malam, pertamanya cari popia dan putu mayum...yg sememangnya hanya boleh dapat pada hari pasar malam. Selebihnya...barang dapur, kering dan basah. Selalunya mencari sayur2 kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha popia basah tu pun sedap gak tu... dan sayur kampung sangat betul, terutama kangkung lombong tu....

      Delete
  16. cik ina suka ke pasar mlm tapi bila ada duit je sbb suka beli satay dan satu je pasar mlm yg cik ina p iaitu kat gurun...

    ReplyDelete
  17. Kalau g pasar mlm akak mesti beli kopok lekor....

    ReplyDelete
  18. haha tu semua mmg biasa.. biasa yg dicsri kt pasar malam.
    dpt plak kepok, YTF & laksa yg sedap.. mmg akan termimpi2 dibueknyo hahahaba

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. makanan tentulah sedap kan maria... hik hik hik..

      Delete
  20. Wah terliur deno! Nampaknya nak kena cari ni kak!^^

    ReplyDelete
  21. Jarang jgk pi pasar malam, rasanya sekali dua je sebulan... Nrl plak kalau pi pasar malam, kalau tak yong tau foo, mesti beli satay... kat sini satay dia sedappp jugak... pastu tuk kudap2an anak2 mesti kuih cincin... orang lain pggl telinga keling.... hehe :)

    ReplyDelete
  22. yaya lately ni lau g pasar cri lauk je..ikan keli smbal...
    sedap giler..huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. iolss tak makan ikan keli, rugi kannn???

      Delete
  23. saya pi pasar mlm selalu cari brg basah a.k.a ayam, ikan, sotong, udang sayur.... kalau mkn lak.... hm.... biasa cari laksam kot? hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau barang basah mahallah kak kat area rumah iolss ni...

      Delete
  24. dulu duk kat Dungun, kepok lekor memang sedap.. tapi bila ke tempat lain banyak tepung aje

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia