Home » , , , , , » Mengajar "Manners & Diciplines" Kepada Anak2...

Mengajar "Manners & Diciplines" Kepada Anak2...

Source Extracted from Google
Siapa tak nak anak2 yang bersopan dan beradab ye tak? Siapa yang tak nak anak ada dicipline ye tak? Semua orang nak... Tapi tugas nak menyopankan anak, meng-adabkan anak dan men-disiplin-kan anak ni bukanlah terletak pada orang lain ek? Yang utamanya pada parents... dan yang keduanya barulah disokong oleh guru2 dan juga orang2 lain di sekeliling. Budak2 ni cepat mengikut, apa yang diperhatikan itulah yang diajuk...tak kiralah dari persekitaran ataupun dari orang tua mereka sendiri. Bukan mudah mendidik anak tapi orang2 matang (ihikss guna bahasa sopan sikit) sebelum kita yang terlebih dulu dari kita makan garam dah berjaya melakukannya...ada yang berjaya dan ada juga yang tidak...bergantung pada keadaan... 
 
Pepatah ada mengatakan kalau nak lentur buluh tu biar dari rebungnya. Memang clear sangat kalau kita nak anak2 kita patuh dengan peraturan, biasakan anak dibesarkan dalam suasana berdisiplin mengikut peraturan dalam rumah. Mungkin ada orang kata ini semua poyo or perkara remeh. Tapi pada iolss betul...cause my mum and dad memang sangat garang dengan iolss walaupun iolss ni anak tunggal uolss... see, iolss anak tunggal punnn tak manja ok...
 
Perlu ke peraturan kita nak apply dalam rumah??? Well, the answer is bergantung kepada apa matlamat uols terhadap anak2. If uolss memang nak anak2 yang terdidik dengan dicipline so guideline yang mudah boleh memudahkan matlamat dicapai.Kids biasalah kann??? memang terkenal dengan sikap active dan tak boleh duduk diam. Something good untuk tumbesaran theyollss yang active dan cerdas. Tapi, jangan sampai keaktifan mereka boleh mencetuskan kedegilan dan kenakalan yang sukar dibendung sehingga sukar dibawa ke tempat lain.
 
Kadang2 weolls sendiri pun boleh berasa muak melihat gelagat sesetengah kanak2 yang terlalu nakal di rumah orang atau di tempat awam. So, penting nak cegah anak weolls daripada berkelakuan nakal sampaikan boleh menimbulkan rasa marah orang lain. Tak syoklah kan tengok orang lain tunjuk muka sebab perangai anak weolls or orang lain bercakap belakang pasal anak weollss.... Nanti kalau sampai ke telinga kita mesti berasap2 dan berapi2 kannn??? Siapa suka orang kata anak dia... Tapi tak dinafikan ada juga orang jenis yang tak kisah...
 
So, susah sangat ke nak ajar anak "manners and diciplines" ni??? Jom kita sama2 selusuri artikel yang iolss baca di SINI

It’s never too early to teach little ones good manners. Even kids who cannot yet speak can learn to communicate by signing words with their hands. While learning to share is a life-long lesson for all of us, it’s especially crucial during the tender ages between two and four. Likewise, greeting others warmly is a trait that many youngsters can manage when encouraged on a regular basis. Like all aspects in parenting, teaching manners is never easy, but here are a few tried and true tips for sticking with it and being successful.

STEPS
  1. Begin with two or three nice words such as “please” “thank you” and “excuse me” and then introduce more as your child begins to grasp their understanding. Children who cannot speak yet are still able to communicate these words by learning a little sign language. For example, when you say “please,” make the sign for it at the same time. This reinforces the sign and the verbal word while giving your pre-verbal child a way to communicate back. As you repeat this often, your child will pick up the sign and begin to sign “please” when she asks for something.


  2. Be persistent and consistent. This means once you introduce manners, stick with it and rehearse the trait several times a day. Make it a part of everyone’s behavior. It may take time, but young ones are smart and will get it. Teaching manners early in life will pay dividends long after they’re out of the house (not that you want to think about that yet!).



  3. Model the behavior and language you desire in your child. Children make you better people because they mirror the way you act.


  4. Provide plenty of positive feedback when they’re signing their words or demonstrating self-control such as waiting in line patiently or helping a friend put away toys. Let them know how polite and thoughtful their actions are to others.


  5. Have fun with it. Remember that teaching manners is often the first step in getting young ones to think beyond themselves. Some families have “anti-manners” dinners where all rules are thrown out the door. Try sticker charts to reinforce positive behavior or a “manners” month for those who may need a refresher. It won’t happen overnight, but when you see them in action, you’ll be so proud. It’s not uncommon to first see the fruits of your labor when you’re out of the house, around others, or visiting Grandma and Grandpa.


TIPS
  • Use every opportunity to teach the importance of being well-mannered. With most young kids eating three meals and two snacks by 12-months of age, there will be plenty of practice.
  • Say and sign “please” and “thank you” when talking to others in your world—your spouse, relatives, friends, etc.—so your children will witness and value what you’re teaching them. Ask caregivers to join in as well.
  • Be your child’s role model. Children generally follow their parents’ examples, so be that good example.
  • The benefits of teaching your children sign language are immense. For example, you’ll then be able to non-verbally remind your child to say “please” and “thank you” from across the room once they’re able to talk.
  • Keep up with the praise, practice and patience.
  • Start signing to your child as a baby. You can start as early as six months. Once they sign and understand some basic words such as “more,” “eat,” and “all done,” then introduce “please,” “thank you” and “share.” You can start teaching first word signs as early as six months of age.
WARNINGS
  • Never punish a child for not picking up on manners at an early age, especially physical punishment (i.e. spanking, etc). Only positive reinforcement should be used, as small children are prone to making mistakes. They are, after all, just learning.
*Anak adalah cerminan dari ibu bapa...artikel ni pun say so... 


Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Mengajar "Manners & Diciplines" Kepada Anak2... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, April 8, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

39 comments:

  1. Semuanya bermula dari rumah dalam kalangan ahli keluarga sendiri...

    ReplyDelete
  2. kalau nak anak elok, mak ayah pun kena perangai elok...sbb kita role model dia kan kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sally so jadi mak bapak ni kenalah elok2 sikit perangai tu...

      Delete
  3. contoh terbaik bermula dari parents sendiri kan dear. Kalau kita cakap baik-baik dan ucap "terima kasih", "sama-sama" itpun sudah mampu membentuk nilai2 murni dalam diri kanak-kanak dan seterusnya mereka akan ikut jejak kita insyaAllah :. Good sharing dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, anak2 akan ikut apa yang parents mereka portray...

      Delete
  4. ajar yang simple dan betul cara ajarannya......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, tak semestinya yang conplicated....

      Delete
  5. Segalanya bermula dari rumah...
    Nice sharing, Farah... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nurul first step yang bermula dari rumah...

      Delete
  6. pendidikan n ajaran bermula dri rumah
    klo anak2 sering diabaikan oleh ibu bp, bila buat salah x ditegur...sure perangai terbawa2 ke sekolah
    pendek kata...anak sendiri tggjwb ibu bapa itu sendiri
    didikan juga harus betul..kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah yumida, my mum pun selalu pesan macam tu...

      Delete
  7. ajaran dari ibu bapa dan pergaulan sangat penting bagi membentuk disipilin anak²

    ReplyDelete
  8. masa sis kecil dulu , klu berlari2 kat rumah org , confirm kena cubit gajah dgn bonda .

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan kata berlari kalau moody dan buat perangai pun memang kena cubit kecik2 tu...sakit ooo

      Delete
  9. Melentur buluh biar dari rebungnya.

    Bye-bye kak bubbly, lagi beberapa hari saya akan meninggalkan malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betul tu taufiq... aik nak pergi mana pulak?

      Delete
  10. Nice tips!! Bagi Vee, action speaks louder than words. Parents should be the role model as mentioned above bcause otak budak ni mcm sponge. When we say no tapi kita buat jugak, it shows them it's okay to be done. Cthnya jgn makan kat TV Hall tp kita sendiri mkn kat sana.. Kan tak selari dgn apa yg kita ckp. Vee semenjak kerja kat kindy mmg byk tgk ragam budak. Ada yg kena marah pun tak ambil port bcause 'mummy never scold me', kiranya everything OKAY. Susah org mcm ni. Ada juga certain parents yg siap merayu minta cikgu tlg ajar ank dia.. So yes, it's better to start early! 5 6 tahun ni taklah tua sgt, but time wasted tu byk. Kids lebih cepat menyerap didikan masa kecil lagi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i could see that kindy thought you a lot of lesson that can't be bought by money money... thumbs up vee and good for you...

      Delete
  11. Nice sharing Farah....berguna untuk para ibu bapa ni termasuklah aku.... :)

    ReplyDelete
  12. Kalau nak ajar anak kena mula dari diri kita dulu..
    Kalau kita tunjuk yang baik2 anak2 pon akan ikut yg baik2 ..
    Kalau kita bg tunjuk ajar yg salah anak2 pon akan terikut pada yg salah jugak...
    Bak kata pepatah nak melentur buluh biarlah dari rebungnyerr ...
    Bukan dah jd buluh baru nak bentuk ..Tak boleh tak boleh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah jadi buluh baru nak lentur memang payah sikit kot? boleh bukan tak boleh tapi banyak kerja sikit ler....

      Delete
  13. Nice entry kak. berguna untuk ibu bapa muda kat luar sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang bakal jadi parents dan dah jadi parents pun bagus juga kann?

      Delete
  14. yesszzzz Farah - dari rumah amat penting

    ReplyDelete
  15. org putih tak ajar pukul anak.. tp dlm islam ada ni..
    rasanya, kena juga pukul..bukan dera, mengajar ada kaedahnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dalam islam ada, jadi kita pun kena lah guna kaedah dan cara yang betul kannn???

      Delete
  16. Baguskan.... penggunaan bintang tu amat berkesan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah ayu, Farah rasa penggunaan bintang tu dapat motivate anak2...

      Delete
  17. setuju la akk..kdg pelik juga dgn stgh ibubapa yg xlarang pun anak2 bila lasak2 dekat umh jiran..itu dah nampk contoh yg xbaik....

    ReplyDelete
  18. 90% anak-anak behave like the parents (from my observation)... baik cara parents behave, baik la dia... kurang baik parents, kurang baik la anak-anak...
    another 10%? Peers... jangan lupa, dorang belajar dari rakan-rakan jugak...
    Anak saya bawak balik perkataan 'B@b!" dari sekolah... lepas tu ajar adik-adik... Kena cakap 'tuhan marah sebut perkataan tu... nanti tuhan bakar dalam neraka tak keluar-keluar dah...' baru semua pakat-pakat tak cakap...
    Macam-macam... :D
    - enjoy being a parent :D -

    ReplyDelete
  19. nak displinkan anak kita sebagai ibu bapa kene jadi model yang baik :D

    ReplyDelete
  20. ye..btul...
    semua komen di atas...hehe
    apepun ibubapa juga perlu tnjuk conth yg tbaik.. =)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia