Home » , , , , , » Jikalau Anak Terjatuh...

Jikalau Anak Terjatuh...


Perasaan parents kannn??? Lebih2 lagi seorang ibu... berderau darah dan boleh gugur jantung kalau tak betul2... Pheww, walaupun Ash tu baru pandai bergolek2 hindustan tapi hati tetap risau jugakk... kalau terhantuk ke? kalau terjatuh dari katil ke? Nauzubillahminzalik... moga2 dijauhkanlah... 

Kalau anak2 yang masih kecil ni jatuh kita memang jangan ambik ringan langsung ek??? Kena perhati, kena monitor betul2... Entahlah kalau iolss memang tak senang duduk kot... silap2 mau tak tidur malam uolsss... Kalau kat rumahlah... kalau kerja... dushhh... memang ting tong dan blank kepala terus... 

If ada di antara weolls ni, yang manalah tau kann??? Benda dah nak terjadi.. so happen yang anak weolls terjatuh... I mean baby... please please please... PERHATIKAN, MONITOR, AWASI serta PANTAU... semua perkara2 yang tersenarai di bawah berikut: 

1. Anak pengsan selepas terjatuh. 
2. Terdapat darah/cecair keluar daripada hidung atau telinga selepas terjatuh. 
3.  Muntah memancut2.
4. Anak tidak aktif seperti biasa. 
5. Tarik atau sawan (fit). 
6. Lebam pada bahagian belakang telinga. 
7. Perubahan fizikal seperti muka herot ketika menangis, lemah bahagian anggotan badan seperti tamgan atau kaki.
8. Tidak stabil semasa berjalan. 

Semua tanda2 ni sepertimana yang iolss baca... artikel dari seorang pakar kanak2... perlu dipantau serta diperhatikan dalam tempoh masa 24 jam selepas insiden jatuh berlaku. Dan kalau tak ada tanda2 yang dinyatakan di atas... parents tak perlu risau...cuma perlu pantau... 

However, kalau risau jugak... bawaklah jumpa doktor tak kira apa pun... 

*Risau kann kalau anak jatuh??? Boleh jadi sampai tak lalu makan kot??? Kalau iolss lah.. 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jikalau Anak Terjatuh..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, April 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. It's extremely important kalau dapati anak (tahap baby belum umur setahun) jatuh walaupon ketinggian dalam sekaki dua saja... Kena watch out for the signs mentioned... budak-budak atau baby dia boleh berlaku pendarahan dalaman... sangat bahaya... kalau jadi apa-apa dan kena admitted, silap-silap parents boleh kena charge dera baby... really becareful, walaupon dia jatuh accidently... be very careful...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang brother, sangat2 merisaukan kalau anak2 jatuh ni... nauzubillahminzalik, moga2 dijauhkanlah...

      Delete
  2. Nauzubila... check kepala, kalau kalau rasa ada binjulan di kepala, ni emak kak la, dia takut anak anak dia kena luku. good entri Farah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga2 dijauhkanlah sebab tak sanggup membayangkannya...

      Delete
  3. Mmg bahaya jika anak2 terjatuh ni Farah.. nak2 lg klu yang terjatuh kena kat kepala... kena pantau semua tanda2 tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la tu, aku memang cukup seriau dan tiap2 hari doa semoga dijauhkan...

      Delete
  4. Memang penting ni.
    Aina pernah terjatuh. Masa tu ingat tak ada apa. Subuh dia muntah lembik
    Terus bawa ke Hospital. Scan, Ada luka kat kepala, nasib tak major. Tak kena pada tengkorak. Nauzubillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nauzubillahminzalik, nasib baik tak ada apa2 kak fuza...seriau dan boleh jadi trauma kan pada kita sebagai ibu?

      Delete
  5. Ahkak dr anak mula pndi gerak sana sini smpi umur 6 tahun masih ahkak monitor takut jatuh.. Asal nmpk anak naik tinggi sikit suara dah naik..hihihi..xmo biarkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar tinggi suara dari berlaku sesuatu kan kak...

      Delete
  6. risau kalau budak jatuh. nak nak kalau kecik lagi. mintak dijauhkan

    ReplyDelete
  7. Btul Farah..kitorang pun mmg pantau habis2an bila anak terjatuh. Takde parents yang nak anak jatuh walaupun accidentally. Allah jela yang tahu perasaan risau kita tu. Minta dijauhkanlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat2 betul, tapi kadang2 tu bila dah nak terjadi kita tak boleh nak cakap apa kann? tapi moga2 anak2 kita semua dilindungi Allah lah hendaknya...

      Delete
  8. Mmg over risau kot... Pengalaman kakak jatuh kerusi smpi muntah2 buafkan sy lagi kuat bebel lpas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biarkan bebel kuat asal tak ada apa2 yang tak diingini berlaku...

      Delete
  9. kita yang dah tua nie kalau terjatuh memang rasa miong apatah lagi kalau kanak-kanak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita yang tua tak apa kak, jangan budak2...

      Delete
  10. memang bahaya kan. sebab kadang2 luaran ok, takde luka or lebam.. tapi, dalaman tu yang kita tak tahu..

    ReplyDelete
  11. Memang risau ya amat..takut ade kesan dalaman je.plus, budak kecik lagi kan..belum cukup kuat

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia