Home » , , , , , , , , » Dilarang Berkata Rest In Peace (R.I.P)!!!

Dilarang Berkata Rest In Peace (R.I.P)!!!


Tertarik untuk berkongsi dengan uolss tentang perkara ini... Tertarik bila membaca tweet oleh UAI walaupun perkara ni dah lama. Mungkin ada di antara kita yang sememangnya dah tahu dan mungkin juga ada di antara kita yang terlepas pandang ataupun tak tau langsung. Biasalah kita manusia ni tak lari dari khilaf dan tak ada yang sempurna segalanya ye tak??? Dalam kelebihan pasti ada kekurangan, dalam kekurangan pasti ada kelebihan. Begitulah adanya... ^_^... 

Lepas baca tweet ni terus iolss mencari maklumat yang lebih dalam buat pencerahan serta pemahaman sendiri. Walaupun sememangnya setakat ni iolss rasa belum pernah menggunakan perkataan Rest In Peace (R.I.P) ni pada jenazah beragama Islam ataupun bukan Islam. Selalunya kalau untuk yang beragama Islam, iolss lebih kepada salam takziah dan Al-Fatihah. Yang bukan Islam more or less using the words "my deepest condolences"... 

Google punya Google iolss terbaca di Malaysian Insider 

Menurut sumber tersebut, Majlis Fatwa dalam fatwanya mendakwa umat Islam TIDAK DIGALAKKAN mengucapkan RIP kepada seseorang bukan Islam kerana ia berunsur keagamaan yang diambil daripada Kristian. 

Umat Islam bagaimanapun DIBOLEHKAN menyampaikan rasa simpati dan takziah kepada keluarga penganut bukan Islam selagi ianya tidak memberikan implikasi keagamaan. 

Dikatakan ianya seolah2 mengandaikan orang bukan Islam itu akan mendapat rahmat Tuhan sepertimana doa asal itu yang disebut dalam bahasa Latin. 

Ini sekadar perkongsian umum buat pengetahuan umum. To my other religion readers hopefully there is no harm done and I did not hurt any of your feelings. This is just our believing according to our religion. There is no intention to discriminate or what so ever to do with it yeah??? Hope that I make this clear to uolss... And peace no war!!! ^_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Dilarang Berkata Rest In Peace (R.I.P)!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, April 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

49 comments:

  1. tapi masih ada yang beragama Islam yang mempertikan hukum hakam agama..sedih

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu farah sedar che akak, sama ada secara langsung atau tak langsung memang ada...

      Delete
  2. No komen sgt..cume to me..its depend on our NIAT sebut R.I.P tu..Kalau rasa was-was dgn maksud tersirat/tersurat, x payah sebut..tp kalo nak sebut jgk..pasang niat siap2 yg kite xde niat nk bandingkn die dgn agama kita & doa aje la yg terbaik utk simati..kan?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dalam setiap perkara pun, kalau rasa was2 jangan sebut or jangan buat... iolss sekadar berkongsi apa yang dibaca jer...

      Delete
  3. InsyaAllah saudara non-muslim kita takda masalah untuk terima kebenaran ini. Yang jadi masalahnya, orang muslim sendiri gatal2 nak sebut walhal ulama dah tegaskan bahawa Islam dah kabo tentang larangan ini. Wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita yang dah tau ni janganlah sibuk nak buat pulak ye tak? he he he...

      Delete
  4. baru lya tahu..tpi lya tak pernah plak pakai nie..biasa memang ucap takziah je

    ReplyDelete
    Replies
    1. most of the time akak akan ucap takziah ataupun my deepest condolences...

      Delete
  5. ooo k.el pun byk dgr pasal RIP ni dlm twitter and IG
    harap pasni ramai yg take note ea

    ReplyDelete
  6. rasanya xboleh kot kalo kite guna ayat mcm ni ' doakan yg terbaik untuk simati ( simati refer pd yg bukan Islam) sebabnya xde yg terbaik untuk seseorg tu kalo mati dlm kekafiran...Wallahualam...

    ReplyDelete
  7. betul tu farah..alfatihah dan doakan yang terbaik untuk si mati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga2 entri ni bermanfaat untuk semua lah...

      Delete
  8. utuk makluman yg tak tahu..ada dlm fatwa tak digalakan sebut R.I.P..ucp takziah pun dah memadai..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah itu yang dikatakan di dalam fatwa....

      Delete
  9. terima kasih atas perkongsian ini kakak....

    ReplyDelete
  10. YUP..PERNAH JUGA BACA TENTANG NI..BILA FIKIR BALIK..ADE BTUL JUGA TU, KAN

    *ehh ter-CAPS LOCK plak...agagaga ;p*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa caps lock pun akak tak kisah...akak IN ajer... hik hik hik...

      Delete
  11. dah tau ni kenalah ambil iktibar kan..thanks for sharing dear :)

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. semoga bermanfaat untuk kita semua kak alycia...

      Delete
  13. assalamualaikum farah...betul tu ucap takziah sudah memadai...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mama, memang itupun yang selalu diucapkan...

      Delete
  14. ada jugak yg pertikaikan soal RIP nih.. sebab bagi mereka, ianya bergantung pd niat.. tp kalau dah sentiasa gntung pada niat pon tak boleh jugak kan.. elak selagi boleh.. inshaAllah..:)

    ReplyDelete
  15. Ucapan Takziah dah memadai kan...anyway thanks dear for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure dear, together we learn for our knowledge...

      Delete
  16. thanks for sharing. saya baru tau ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure semoga sesuatu yang bermanfaat buat kita semua....

      Delete
  17. Mmg xkn ucapkan pun.. Nice sharing kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak belum pernah lagi setakat ni maria...

      Delete
  18. ohh.. babitkan agama juga ye.. baru tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, Majlis Fatwa Kebangsaan ada keluarkan statement...

      Delete
  19. Cik akak biasa takziah je
    Perkongsian menarik nie

    ReplyDelete
  20. Terima kasih atas perkongsian itu Farah

    ReplyDelete
  21. tak pernah guna dan baru tahu juga pasai penggunaan R.I.P tu
    byk bca masa komen blog utk yg buat entry utk mendiang Karpal singh tempoh hari

    ReplyDelete
  22. mujurlah deqla x penah guna perkataan ni.. al-maklum kureng berbahasa inggeris la katakan ...kihkih...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia