Home » , , , , , , » Cara Buat Serbuk Kunyit Sendiri???

Cara Buat Serbuk Kunyit Sendiri???

Source Extracted from Google
Keywords yang melekat di Mr. Nuff... ada orang search pasal Cara Buat Serbuk Kunyit Sendiri... Dushhh.... iolss tak pernah pulak buat serbuk kunyit sendiri uolss... tapi bila dah ada yang datang mencari ni... mungkin termelekat di entri Rempah Kari Homemade!!! dan juga Rempah Sup Homemade Pula!!! ...ngeee... dan tak pernah terfikir lagi sebenarnya nak buat serbuk kunyit sendiri...Selalunya beli yang brand Adabi yang dah siap tu jer... 

Tapi untuk tak menghampakan yang datang mencari tu, iolss sempatlah jugak cari2 info macam mana nak buat serbuk kunyit sendiri ni...manalah tau lepas ni iolss boleh cuba2 buat sendiri pulak??? *_^

Macam senang jer uolss... dari SINI uolss boleh refer pada entri beliau dan ada bergambar lagi, iolss just type ajer ek cara2nya.... Bahan yang diperlukan adalah kunyit hidup yang telah dibersihkan, lepas tu, weollss kena hiris nipis2 dan jemur sampai kering... Lepas dah kering, kisar sampai halus jadi serbuk... siap... ^_^

Lagi satu cara, dari SINI pula lebih kurang jer sama jer caranya dan tak perlu iolss ulang, tapi uolss boleh pergi ke link2 yang iolls dah bagi tu untuk rujukan sebab bergambar lebih mudah kot???

So, selamat mencuba membuat serbuk kunyit sendiri... ^_*

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cara Buat Serbuk Kunyit Sendiri???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, April 30, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

48 comments:

  1. Replies
    1. just sharing on what's people search and look for...

      Delete
  2. mls lah beb.beli jelah senang.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. iolss pun beli babe, jangan risau... he he he...

      Delete
  3. Hihi biasa guna yang dah siap bungkus kat supermarket haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita cik akak oiii... he he he...

      Delete
  4. biasa kaka beli jer dik..hahaha..dasar pemalas kan..nak senang je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik pun belum rajin nak buat serbuk kunyit sendiri kak, muahahahaha....

      Delete
  5. malas lah farah...
    beli lah adabi..huukkk

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. beli lagi senang dari nak menjemur mengering bagai kan?

      Delete
  7. ohhh ingatkan farah yg buat hehe... mmg kagum la sape yg buat sendiri kan... akk Alycia boli yo hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita kak Alycia beli yo lagi sonang ha...

      Delete
  8. gegeh kan, nak kena hiris nipis-nipis, then jemur dan blend kan ia...
    harus ahkak tumbuh janggut dulu baru jadi serbuk, ngeh3
    btw nice sharing yea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum terbuka hati lagi nak buat sendiri kak tab...

      Delete
  9. guna kunyit hidup je lagi senang,,lagi fresh..hehehe

    ReplyDelete
  10. rajin pulak yang mencari cara buat serbuk kunyit sendiri tu..>_<
    kalau husna baik beli je senang..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun prefer beli sendiri.... senang cerita...

      Delete
  11. alahai malasnye nak buat sendiri. beli kunyit adabi..senang..hahahaha.

    ReplyDelete
  12. Dulu masa mak tnam kunyit byk mmg buat sndri ke serbuk kunyit... Bau dan rasa origonal resepi... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh maria pernah ek buat sendiri...mesti best kan pengalaman tu?

      Delete
  13. rajin benor nk buat sndiri, baek beli jer, huhu

    ReplyDelete
  14. Hehehe nice sharing Farah ...
    Kalau Lya la mmg beli siap jer la hahaha ..
    Jenuh nak membuat nyerr ..
    Campur ngan MALAS huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi kita2 ni memang leceh sikit kot kalau nak buat... hu hu hu...

      Delete
  15. sapela yang rajin sgt nak buat serbuk kunyit tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. adalah tu kak yang rajin nak buat sendiri tu...

      Delete
  16. tak pernah buat lagi...beli jer....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah pun tak pernah buat lagi kak, beli jer...hew hew hew...

      Delete
  17. Klu masa bujang, kunyit dgn halia pun saya tersalah apatah lagi nak buat sendiri.. skrng nasib baik dah ada yg ready made..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang bila dah ada yang ready mate ni abang KK... he he he...

      Delete
  18. saya lbh suka kunyit hidup ... fresh .

    ReplyDelete
  19. blogwalking dan salam kenal....jom join GA saya

    http://dia-honey.blogspot.com/2014/05/giveaway-3rd-anniversary-syahoney-kitty.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dan In Shaa Allah saya join, thanks for dropping by dear...

      Delete
  20. First time ni dgr serbuk kunyit buat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup serupalah kita, first time dengar ada orang berminat nak buat serbuk kunyit sendiri...hew hew hew...

      Delete
  21. Never thot of doing taht..sapalah yang rajin sangat tu..Nway Salam 1 Rejab & Selamat Hari Pekerja Dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bulan rejab dear... and happy belated labour day... hu hu hu, tu yang iollss tak pasti tu siapa yang rajin tu...

      Delete
  22. Malaslah Farah....baik beli jer hehe...Nampak tak kemalasan Okje tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan risau, Farah pun malas jugak...bha ha ha...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia