Home » , , , , , , , » Blogger: The Sound of Small Things...

Blogger: The Sound of Small Things...

Source Extracted from Google
Jadi blogger ni memang tak mudah kan uolss, dan jadi blogger ni memang nak kena kreatif dan berfikiran sangat 'wide' dan tak duduk dalam satu compound or zone sahaja... Kenapa iolss cakap macam tu???

Don't you think that jadi blogger ni sebenarnya stimulate our thinking? Stimulate yang macam mana??? Well, bila kita berfikir apa perkara yang nak dijadikan entri...itu pun dah merangsang pemikiran kita... betul tak??? Dan sometimes dalam berfikir perkara2 ni... Benda2 seperti... 

Source Extracted from Google
Benda2 seperti dalam gambar di atas, hatta sekecil mana pun kadang kala kita boleh jadikan entri di dalam blog kita kan??? Dari gambar yang hanyalah sekeping gambar kita boleh olahkan menjadi satu cerita...betul tak??? This is one of the positive things in blogging... secara tak langsung kita stimulate our thinking dan membuka minda kita...dan bagi blogger2 seperti weollss...weollss adalah dalam context blogger... otak kita semua tidak pernah berhenti bekerja dalam setiap entri penulisan maya kita di blog kita kann??? Bagus sebenarnya melatih otak sebegini... dan bermaksud otak kita pun exercise dan tak stiff pada sesuatu perkara yang menjadi kebiasaan kita sahaja... Bha ha ha... tapi perkara2 yang positif jer lah...perkara2 yang negatif dan hitam tak masuk dalam buku ek? 

Being a blogger, we express our thoughts, thinking and opinion... and siapa cakap blogging satu aktiviti yang sia2? Selain blogger2 dapat earnings mereka dengan cara yang tersendiri, blogger2 juga dapat sesuatu yang tak boleh dibeli dengan wang ringgit...latihan merangsang minda dan otak dan juga belajar atau mengetahui maklumat2 yang mungkin tak pernah diketahui sebelum ini...bukan bermaksud entri2 bersifat info, kependidikkan, fakta atau isu2 semasa ajer...but we learn about life, about journey dari entri2 blogger2 santai jugak kann??? Things in life yang kita experience... 

*Menjadi blogger ni bukan satu aktiviti yang mudah... banyak benda juga nak kena fikir dan buat... tak kira part time or full time... nak hasilkan sesuatu entri bukannya mudah, nak hasilkan sesuatu entri yang positif bukannya mudah, nak hasilkan sesuatu entri yang bermanfaat bukannya mudah dan nak jadi kreatif dengan idea2 yang fresh juga bukannya mudah... So siapa cakap pejam mata jer dah boleh jadi blogger??? Pejam mata macam mana nak menaip ye tak? Ahakss... Tapi boleh bagi mereka yang sangat2 expert in keyboarding... Blogger always making the small things big and that's the sound of small things... Clap clap to all of us yang bergelar blogger... *_^ wink... 

**Botol susu anak pun boleh jadikan cerita jugak betul tak??? Monopod pun boleh dijadikan cerita betul tak??? Pintu rumah pun boleh dijadikan cerita betul tak??? Ahaksss...Banyak lagi sebenarnya...

Source Extracted from Google

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Blogger: The Sound of Small Things..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, April 3, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

38 comments:

  1. betulla sesangat, sampai kadang2 terlupa bila dah banyak sgt, bila dpt idea tu catit kat mana2 kertas, pastu terhilanglah plak kertas tu, terlupalah lak apa benda aku nak tulis tadi..ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak terjadi kat Farah kak... dapat idea pas tu terlupa ha ha ha... sebabnya lupa nak catit or record kat phone...

      Delete
  2. yupp..betul2..kdg2 bila blogwalking dan tengok entri rakan,tiba2 timbul idea nak buat entri..maybe dlm perspektif yang berbeza..dan benda yang berlainan tapi berkaitan dengan entri yang kita baca dekat blog kawan..dan perkara plg sukar untk seorang blogger ialah utk memastikn kita tidak kekeringan idea utk dijadikn entri dan bahan prkongsian utk semua.. :) sbg seorang blogger,mmg mnuntut kta utk sntiasa bfikir.. melatih kta utk mnapis dan menilai dulu sesuatu bhn cerita sebelum djadikn entri supya lebih bmakna dan brkesan. so,kesimpulannya,blogger ialah seorang pemikir aktif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu yang, blogger adalah seorang pemikir yang aktif... selain memikirkan benda2 biasa yang terjadi dalam kehidupan... kita juga turut mengasah minda kita bila kita berfikir untuk menghasilkan entri yang berkualiti...

      Delete
  3. betul tu akak...segalanya blh kita jdikn cerita as long as our mind can still generate something that interesting to put in our post....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ikhwan akak setuju dan setiap seorang blogger mempunyai cara mereka yang tersendiri...

      Delete
  4. setuju tu farah...iolss bangga tau jadi blogger,,,,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for agreeing... clap2 for us kan akak?

      Delete
  5. true dear, blogging is a form of art that everybody can easily understand. To maintain the art of writing is the one people can hardly to understand hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. be a true blogger then only they will understand... lol

      Delete
  6. betul tu.. dila setuju.. setiap hari kena fikir idea nak tulis entry supaya apa yg di tulis dapat memberi manfaat kepada semua org :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sebab takut2 orang panggil kita blogger sampah... so at least tak banyak sikit kenalah ada manfaat untuk yang membaca ye tak?

      Delete
  7. sebab tu setiap entry kak tab mesti ada gambo sebab kak tab bukan jenis yang banyak idea gitu :)

    ReplyDelete
  8. kekadang idea dtg spontan..terus set takut lupa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita ni manusia tak lari dari khilaf kan lya... dan ada kelemahan yang tersendiri...

      Delete
  9. betul2...bahan nak la yang fresh...yang baru...x semestinya copy sentiasa kan...apa yng berlaku di sekeliling kita pun boleh dijadikan bahan depends on creativity kita...ini..balik2 gambar yang sama...berulang2..boring orang nak baca....cuba cari bahan yang fresh...buat homework skit la...selain dari bahan tu jadi manfaat kita nak maintain readers..so kena tau apa yang readers nak...betul x dik?budak sekolah pun pandai blogging sekarang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometimes kak long ada orang attitude dia janji ado!!! ha ha ha pas tu boleh tayang kat orang... kau ado??? bha ha ha

      Delete
  10. Benar...segala benda nak dijadikan cerita tapi sebaiknya penuh dgn huraian dan bermanfaat bukan asyik entri tepek sekeping gambar sahaja dan sebaris ayat (kecuali wordless wednesday) sebab kalau macam tu baik post kat FB, Istagram dsb...
    Hari2 entri wordless...pun ada juga yg popular dan terbaik tapi perlulah kita jadi seperti beliau! unik dan tersendiri... http://www.blogbeginsatforty.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. uncle gedek memang unik dengan cara beliau yang tersendiri... ^_*

      Delete
  11. betol kak.. kita memang kena kembangkan idea supaya mendapat manfaat bersama.. banyak yang saya belajar sejak berkecimpung dalam dunia blogger ni kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama lya, banyak perkara yang akak belajar...

      Delete
  12. Kadang2 benda yg kecil tu yg lebih menarik kalo diberikan perhatian jmput www.kucinghitam.net

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda kecil boleh menghasilkan sesuatu juga kann??

      Delete
  13. aah.. sekecik-kecik alam pun boleh jadi cerita :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa saja asal kita tau bagaimana nak mengolah ayat dengan betul...

      Delete
  14. Betol tuh. Kadang2 sakit kepala gak nak cerita apa dalam blog. Bila entri dah siap, nak publish. Tiba2 macam tak berkenan lak entri yg ditulis. So, padam balik. Saya lemah sikit nak menulis ni. Idea kadang2 datang mencurah-curah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita dah type penat2 lepas tu rasa tak berkenan... delete balik tak pun berkepam dalam draft...

      Delete
  15. entri ni memberi saya sdkit harapan yg bende kcl yg kita nggap remeh pn blh jadkn kita berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker tifa? alahai iolss is terharu...

      Delete
  16. kadang² stress jadi blogger sebab takde idea nak up entry..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. chillex jer fiza tak yah stress2 sangat... heeee kalau lagi stress lagi tak bley nak up entri... trust me...

      Delete
  17. kadang2 idea ilang bila lambat catat..huhu

    ReplyDelete
  18. setuju sgt! kdg2 tang idea tu x dtg, mmg terbantutlah nak post entry. sudahnya terbiar je la blog tu. mcm saya ni ha..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tak ada idea jangan dipaksa kan? nanti macam kelakar dan pelik pulak sendiri rasa entri sendiri...he he he... iolss selalu rasa macam tu...

      Delete
  19. Idea banyak semuanya dlm draft lagi...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia