Home » , , , , » Bahaya "Plastic Surgery"...

Bahaya "Plastic Surgery"...

Source Extracted from Google
Iolsss sangat2 heran kenapa sesetengah orang sangat obses dengan "plastic surgery"... aesthetic satu bidang yang semakin mendapat tempat dan nama dalam dunia kecantikan yer tak??? Menengok aesthetic procedure dalam TV pun iolss dah seriau, inikan lagi nak buat.... Macam2 orang buat nak nampak cantik yer tak??? Hurmm... Ada yang nak besarkan mata lah, ada yang nak up kan cheek lah, ada yang nak nipiskan bibir lah, ada yang nak tebalkan bibirlah...macam2 uolss... kalau atas sebab2 kesihatan tu nak kena buat "plastic surgery" tak apa jugak, ni saja2 nak ubah ciptaan Allah SWT... Adoiii.... Kadang2 tu bukan tak cantik, bukan tak ok bentuk badan, dah ok sangat dah dan tak perlu ubah apa2 pun... tapi still lagi nak buat "plastic surgery"... Dushhh.... Agaknya dah tak tau nak campak mana duit kot??? Duit dah terlebih sangat... wakakakaka....

Penampilan menarik dikatakan salah satu faktor self-confidence seseorang, tak kira lelaki ataupun perempuan. Seseorang dikatakan lebih confident if bila orang lain nampak dia menarik, such as kulit putih, hidung mancung, bibir sensual, to name a few lah. So, bagi mereka2 yang obses ni, untuk mendapatkan kesempurnaan tersebut kekadang they are ready to go for anything, inclusive of "plastic surgery".

Entahlah, "plastic surgery" is not good ok...ada kesan2nya kemudian hari atau semasa melakukan "plastic surgery". If uolss really decide nak buat "plastic surgery" before buat decision baiklah kaji dari pelbagai sudut. Jangan sampai menyesal kemudian hari dah lah kann??? Something from the book A Little Work: Behind The Doors of A Park Avenue Plastic Surgeon yang ditulis oleh seorang doktor pakar bedah plastik dari Amerika Syarikat iaitu Dr. Z. Paul Lorenc, MD.

Semua Pembedahan Plastik Meninggalkan Bekas Jahitan
Ingatlah bahawa semua pembedahan termasuklah pembedahan plastik selalu menggunakan method pembedahan yang kemudiannya harus dijahit kembali. So, for sure akan tinggalkan bekas. Memang zaman sekarang teknik untuk menyembunyikan bekas jahitan sampai nampak samar ala ala samar bayangan gitewww ahaksss telah berkembang canggih, but still as long as it is a surgery tetap akan ada bekas a.k.a. parut.

Liposuction (Sedut Lemak) Tidak Akan Menghilangkan Selulit
Ha, ni siapa yang obses nak figure cantik. Pembedahan sedut lemak atau lebih dikenali dengan istilah lipo memey lah membuatkan tubuh nampak lebih ramping terutama bahagian2 spare tyre yang berbundle2 tu kesan dari diet yang tak betul, obesiti ataupun olahraga. Tapi tau tak, liposuction ni sebenarnya bukan saja sia2 untuk menghilangkan selulit, tapi boleh buatkan selulit nampak lagi buruk ok???  Persatuan Doktor Bedah Plastik di Amerika Syarikat (American Society of Plastic Surgeons) membataskan jumlah lemak yang boleh disedut setiap kali proses lipo cumalah 6 pon setiap kali lipo dilakukan kalau lebih fatal ok? Fefaham jerlah kalau dah fatal tu...

Liposuction Boleh Menyebabkan Kematian
Semua surgery procedure ada risiko yang tersendiri. Untuk lipo, if doktor sedut terlalu banyak lemak, bererti cairan tubuh serta darah yang tersedut pun akan sangat banyak (sepertiga dari bahan yang keluar dari tubuh ketika procedure lipo adalah darah ok???). Terlalu banyak keluar lemak, darah serta cairan menyebabkan patient shock, yang mengakibatkan gagalnya fungsi jantung. So before sesiapa yang berhajat nak buat lipo tu, tanya dulu doktor berapa banyak lemak yang akan dikeluarkan. Hu hu hu.

Beberapa "Plastic Surgery" Yang Paling Sakit
  • Abdominoplasty/Tummy Tuck: Mengencangkan perut.
  • Breast Augmentation: Pembesaran payudara, kerana bahan penambah ukuran (baik yang diperbuat dari silikon mahupun saline) harus diletakkan di bawah otot2 yang bererti otot2 tersebut harus dipotong terlebih dahulu.
  • Full Face Laser: Sinar laser yang kuat digunakan untuk menghapuskan kerutan serta bekas luka kerana kekuatannya, effect-nya sama dengan luka terbakar serious (second degree burn) pada kulit.
  • Thigh Lift: Mengencangkan peha.
  • Body Lift: Mengencangkan seluruh tubuh kerana doktor harus menghiris kulit tubuh dalam jumlah yang besar.    
Jenis "Plastic Surgery" Yang Sangat Tidak Disyorkan
  • Butt Implant: Surgery penambah ukuran bahagian sulit wanita. Menyusupkan bahan pembesar seperti silikon atau saline pada otot bahagian sulit wanita selain menghasilkan bentuk yang tidak natural, risiko sangat sangat tinggi. Alasannya, kerana bila sentiasa dalam keadaan duduk, risiko untuk silikon/saline untuk pecah sangatlah tinggi!!! Selain pecah, risiko lainnya adalah adanya kemungkinan silikon/saline tersebut untuk bergeser ke tempat lain kerana selalu duduk kan??? 
  • Lip Implant:  Ni bahana nak sangat bibir Angelina Jolie. Surgery menebalkan bibir dengan bahan silikon mahupun Gore-Tex. Hasilnya adalah bentuk bibir tebal yang tak natural. If uolss tak puas hati dengan hasilnya, susah nak dikeluarkan sebab ianya bersifat permanent. Risiko untuk bibir jadi luka dan rosak.
  • Buccal Fat Pads Removal: Nak naikkan cheek kat pipi tu untuk kesan tulang pipi yang tajam/tinggi. Ketika usia bertambah secara natural wajah akan semakin mengecil. If uolss buat surgery ni, lama kelamaan muka akan nampak sangat tua dan sampai sekarang tak ada cara lagi nak kembalikan lemak yang berkenaan ke pipi.
Bahaya tak??? Bahaya kann??? Bersyukurlah dengan apa yang kita ada...kalau setakat nak makan or minum supplement tu oklah, tapi kalau nak bedah2 ni memang taklah.... Jauh sekali dan memang tak masuk dalam list kot??? Bha ha ha... Lagipun tak baik ubah ciptaan Allah SWT...Dah dijadikan macam tu, terimo ajerlah ye tak??? 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bahaya "Plastic Surgery"... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, April 2, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

46 comments:

  1. Plastic surgery telah terbukti merbahaya kepada manusia, tapi still ada gak yang sanggup amik risiko untuk kelihatan cantik. Dear, memang orang sanggup buat apa saja untuk kelihatan cantik, even mereka tahu nyawa mereka mungkin akan melayang. And, kalau plastic surgery diaorg succeed, 80% mereka akan take the next step untuk buat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. demi nak cantik sanggup buat apa saja kann? ish ish ish...

      Delete
  2. eiii memang membahayakan..besyukurla apa yang telah diberi kan sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang diberi pada kita itulah yang terbaik...

      Delete
  3. jenis x tahu berysukur kut kalau nk operate nie..
    wajah palastik,perangai palastik
    mmg org cmni pakai buang cm plastik jugak ler jawabnyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ramai dah yang plastik zaman sekarang ni...

      Delete
  4. syukur lah ape yang Allah dah kasi....
    Tak sanggup lah nak buat plastic surgery...tambah dosa je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. diaorang ni cam mental sanggup sakit demi cantik...

      Delete
  5. bersyukur atas anugerah yang di beri...alhamdulillah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak... bersyukur apa yang Allah dah beri kannn??? tak payah nak ubah apa2...

      Delete
  6. cantik yang sementara..kesan akan datang terimalah sendiri..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tua tetap mengejarkan fiza walau apa pun?

      Delete
  7. demi nak cantik mereka sanggup buat apa sahaja.. kadang tu yang peliknya seseorang tu dah cantik, tapi masih nak buat plastic surgery..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang akak cakap aiza, kadang2 tu dah cukup cantik tapi masih jugak nak ubah lagi kecantikkan semulajadi tu...

      Delete
  8. kita sebagai orang islam mmg haram mengubah kejadian Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanya kita jangan sesekali cuba ubah kan fiza?

      Delete
  9. entahlah.. sampai nak bedah plastik untuk puaskan hati orang yang melihat... jangan sampai kita kufur nikmat.. ishh

    ReplyDelete
  10. seriau aiihh dengan plastic surgery ni..
    menakutkan..sanggup tu sakit semata nak cantik..
    baek enjoy!ye dak..ekeke ^_^

    ReplyDelete
  11. Yg pentingnya kalau ada duit semua jadi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu namanya dah tak tau nak campak duit ke mana dah tu kak lepas tu sendiri menderita

      Delete
  12. Isk kemaruk sangat dengan cantik .
    Memang tak bersyukur langsung.

    ReplyDelete
  13. allah kata jangan sesekali kamu mengubah akan ciptaan KU melainkan ia memudaratkan pada diri mu sendir

    ReplyDelete
  14. Kita pun suspen untuk dia orang ni..Obses sangat...Willing untuk risk the life lagi...Hmmm

    ReplyDelete
  15. Kalau ubah stkt nk cantik, baik tak payah kan? Kalau utk kesihatan lainlah...

    p/s: sis, nak tanya pasal iklan ephra dkt blog sis dgn reramai kwn kt luar tu, apply ke atau mcm mana erk, cara dia? hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersyukur seadanya muz...

      iklan ephyra tu tak apply pun... kan mereka sponsor product...

      Delete
  16. wohh..sanggup ny dorang buat..siapa yg bcita-cita nak jdi doktor bedah plastik tu,lupakn sja..kta turut trlibat sma bdosa nolong org yg nak mngubah ciptaan tuhann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn? kerana nak cantik sanggup ambil risiko yang tinggi...

      Delete
  17. Ramai yg tak puashati dengan ape yang dia dapat, tak bleh tgk org lain lebih dr dia ... Wallahhua'lam ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal tak boleh tengok orang lain lebih tu memang penyakit jiwa tu...

      Delete
  18. menakutkan la tgk yang buat plastic surgery ni. kesian yg nampak mcm tegang semacam jea. senyum pun mcm tak ikhlas jea..huhu

    ReplyDelete
  19. Allah dh mmg cptakn ssorg tu.cntik.. X uah nk tukar2 dh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Maria tapi masih ada orang2 yang tetap tak berpuas hati dan nak tukar jugak...

      Delete
  20. baru dengar dah naik bulu roma... tak ingin buat...akk dah cukup cun dah..hheee... alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dengan apa yang Allah dah bagi...

      Delete
  21. yang penting...ASLI itu lebih baik...hehe

    ReplyDelete
  22. baca pun dah takut fara.. mcm manalah diarong leh terfikir nk buat plastic surgery ni kan.. done nuffnagx1 yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang takut dan seriau kak... thank you kak nanti farah nuff balik kat akak... Alhamdulillah rezeki...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia