Baby Safety Gate


Tu dia bila dah dapat mengensot or merangkak or berjalan... habis tangga nak didaki kan??? Hu hu hu... iolss punya pemikiran dah mula merangka2 dan dah mula berfikir2 dah ni uolsss... Hew hew hew... 

Kisahnya Ash dah mula angkat montot dan tinggi pulak tu... itu maknanya??? Muahahahaha... Macam coming soon and how soon I wouldn't know to predict tapi macam phewwww... Seriously at the age of 4 months plus2 coming to 5 months, Ash dah mula menunjukkan tanda2 penampakkan gaya nak merangkak... Iolss is pengsan... hik hik hik.... Ramai kawan2 yang singgah di Bubblynotes yang cakap bila dah mula merangkak... bersiap sedialah untuk sesi main kejar2 dengan anak sendiri... Bha ha ha... boleh kurus mummy kata mereka... Kurus plus semput mengejar kot? ^_* wink... 

Dan disebabkan memikirkan tangga kat rumah tu... iolsss dah merangka2 dan berkira2 sebagai langkah safety at home... Makanya, tangga sedia ada tu perlu dipagarkan sebelum perkara2 yang tak diingini berlaku... 

So, what's on my mind??? Hik hik hik macam dah bunyinya kat Facebook pulak... 


Kena kepung dengan baby safety gate yang macam ni rupa gayanya dan dah tentu bukan macam yang kat bawah ni... 


Sebabnya, gambar baby safety gate yang kedua ni tak cover semua tangga... Ianya bermula pada anak tangga yang kedua yang mana iolss tak confident dan takut2 kalau tersadung atau tersembam atau ter- accident akan menimbulkan kecederaan pada Ash... Hurmm... 

But then, I have something else as well in my mind... 


Kita kandangkam dia!!! Ha ha ha... Adalah tu reason mummy suka ngan kandang ni... Salah satu sebabnya it's colourful dan mummy suka... bha ha ha... Nampak cam more presentable... 

Contemplating sebenarnya antara staircase fence or kandang ni... Ahaksss... Tak apa ada masa nak fikir lagi kann??? Sementara tunggu Ash expert merangkak... ha ha ha... so boleh take time sikit fikir betul2 sebelum decide apa sekalipun options left... 

Kat mana ada jual??? Toys R Us, IKEA and online pun ado... Gigih iolss survey2 sana sini ok??? Muahahaha... Bukan apa sebagai langkah pencegahan awal a.k.a. preventive measure... budak2 kalau dah mula bergerak sendiri ni sometimes tak boleh nak jangka minor2 incident yang kita harap jangan berlaku atau tak nak berlaku... 

*Masih meneruskan pencarian a.k.a. survey dan tengah dalam decision process ni... Kalau dapat beli yang pre-loved item pun ok jugak kan??? Janji condition of this particular baby safety gate or kandang masih tip top dan awesome... Iolss tak kisah sangat pre-loved atau baru... sebab nak pakainya pun tak adalah selama2nya... sampai masa dan ketika tak perlu dah lagi kann??? ^_*

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Baby Safety Gate, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, April 3, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

57 comments:

  1. kalau nak pi IKEA jgn lupa ajak akak tau....hhehehe....leh cuci2 mata yang tgh stress ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak follow jugak! meatball! hahaha.. **lari topik :P

      Delete
  2. bagus mummy bagus..semoga jumpa ape yg dicari ;)

    ReplyDelete
  3. mesti kena bersedia dgn gate la lepas ni..fiza recommend akak visit http://www.littlekids.com.my/Lindam/View-all-products.html sebab ni direct from UK,harga pun lebih murah..dan owner adalah orang melayu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke fiza, thanks for sharing nanti akak cuba tengok website ni...

      Delete
  4. Assalammualaikum...farah,

    keselamatan baby itu yang diutamakan... baby safety gate nie penting utk elak baby atau anak2 main2 di tangga bahaya yer..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mselim, ha tu la tu, itu yang nak dielakkan sebenarnya...

      Delete
  5. sesuatu yang perlu juga nih..kalau tak dia suka naik turun tangga sesuka hati...erkk..fengsan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita lah yang jenuh nak menjaga dan mengejarnya nanti kan mar?

      Delete
  6. time ni mmg tangga kena pasang guard la jawabnya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tulah pasal DB... sebelum apa2 yang tak diingini berlaku...

      Delete
  7. dah angkat montot tu memang xlama da la..kalau dah merangkak tu plak,pintu toilet n semua pintu kene sentiasa tutup..kalau x tao2 senyap2 je dah hilang..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kan.. kalau baby/bdk2 dah bergerak or berjalan, kena tutup pintu toilet tu.. byk je kes budak lemas walaupun air takat paras buku lali.. huhu

      Delete
    2. itu yang takut tu... bila dah semakin develop semakin banyak yang perlu dijaga...

      Delete
  8. Assalamualaikum.. berguna gate ni.. sheila ada nampak harga dia beratus gak. kalau kat ikea punya, comel je tengok. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sheila, memang farah survey harga dia memang boleh tahan jugak... tapi kalau kat IKEA tu cuma tengok gambar jer baru, belum pergi tengok betul2 lagi... he he he..

      Delete
  9. bila dah pandai merangkak or berjalan,kenalah waspada selalu,biasalah baby baru nak naik,semua diorang nak mencuba...ash macam tu jugak ea..babat ash...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tulah kalau nakal2 nanti mummy bab yer... ha ha ha..

      Delete
  10. hihi.,...kesian ash..kena masuk gate yang colourfull gitu...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kena masuk gate yang colourful tu tak taulah nak ke tak dia, takut nangis jer...

      Delete
  11. dear, kandang tu tak tahan lama ... percayalah haha. Budak2 mana suka dikurung la ni, memang merengek minta kuar la Ash nanti hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang bermain di fikiran iolss jugak ni kenit...nanti buat rugi jer beli kandang tu...

      Delete
  12. menarik tu....bila nak beli tu....? hihi

    ReplyDelete
  13. a'ah untuk safety mmg kna pasang penghadang..agar dia tak jatuh..

    ReplyDelete
  14. dah pandai dah ash ek....ne yang kene jaga lebih ne..kang silap langkah jatuh ash...eiiii tu yang cik risau...sedangkan kite yang dah besar ne pon kekadang terjatguh jugak ne kan pulak yang baby baru nak merangkak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cik, memang banyak benda nak risau dalam jaga baby ni... hik hik hik... kita kalau yang dewasa jatuh macam bunyi nangka busuklah jawabnya...lepas tu pandai2 lah cover malu dan tahan sakit sendiri ye tak?

      Delete
  15. bila ank dah start merangkak, memanjat memang seriau... rasa cam nak pakaikan dia helmet je...hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah pakaikan helmet kak, yelah yelah kepala nak kena jaga...takut terhentak dan ada komplikasi lain pulak...

      Delete
  16. utk keselamatan mmg kena pasang. nanti da pandai merangkak sampai ke tingkat atas diredahnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha itulah tu yang iolss cuba bayangkan ni..

      Delete
  17. salam cik farah... =)

    1-1 mslh yg perlu diatasi bila anak mula membesar kan..
    lagi2 bby yg msih kecil ni..mmg mata kene tumput tiap mse kat dier...huuu
    kecuali time tido ^,^

    ReplyDelete
    Replies
    1. time tido pun nak kena jaga jugak...sekarang ni banyak kes SID dear...

      Delete
  18. memang kena pasang kak safety gate tu...macam anak2 buah dik an alahai...jumpa tangga je mesti nak maen...makcik dia lah kena jaga huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang boleh kuruslah orang yang menjaga tu... he he he...

      Delete
  19. adam dulu akk xbelikan pun gate ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada keperluan tak apa kak...he he he...farah ni risau, sebab penampakkan gayanya terlebih aktif jer tu...

      Delete
  20. yang kandang tu best.. menarik dan selamat.. langsung takleh nak merayap mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. duduk ajerlah dalam kandang tu ye tak??? he he he..

      Delete
  21. Waaa..tgga mmg bahaya..takut jatuh jet...plus kepala baby masih lembut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul bahagian kepala tu la yang takut dan bahangian2 lain jugak, takut patah riuk ke apa...

      Delete
  22. betul kalau rumah2 bertangga ni mmg kena letak saftey gate & pantau anak2 kecil ni malang x berbau kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kak KA, baiklah kita berjaga2 sebelum terjadi apa2...tapi kadang2 tu kan, jadi jugak dan terlepas pandang jugak...

      Delete
  23. Haha.. Fh bg hint tu.. Kna sedia sblum dia mula.. Hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah maria pandai dia bagi hint...huh...

      Delete
  24. beli kandang kaler2 tu letak bola byk2 yg kaler tu lagi ash suka duduk hehe

    ReplyDelete
  25. Gate ni dok ada lagi dkt rumah, dr kami kecik sampai skrg, tp dkt bhg tingkat atas sblm trun tangga la... Mlm sblm tidur mesti ttp, takut ada yg mamai kan... Jadi mmg dr kecik la dok tgok safety gate ni...

    ReplyDelete
  26. betul tu kak:) lagipun safety gate je..janji condition nya masih tip top^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tak kisah baru ke second hand ker, janji harga berbaloi dan keadaan tip top....

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia