Home » , , , , » 7 Penyebab Barat Badan Naik Tanpa Sedar

7 Penyebab Barat Badan Naik Tanpa Sedar

Source Extracted from Google
Bha ha ha, tanpa sedar??? tanpa sedar sama ada weolls tak sedar yang berat badan weolls semakin naik dan tau2 tiba2 jer baju, seluar, skirt segala bagai dah mula mengetat atau tak muat... ataupun weolls tak tau apa punca yang buatkan berat badan weolls semua naik... ekekekekeke... So agak2 kalau2 siapa2 yang blur2 tu, meh sini nak share sikit penyebab2nya... 

1.PERUBAHAN HORMON
Perubahan hormon dalam badan adalah salah satu punca. Contohnya... unexpected weight gain can sometimes be related to our thyroid hormon, yang mana thyroid hormon ni memainkan peranan penting dalam sistem metabolism kita. There are other hormon imbalances which can lead to weight gain. Menurut Donna White, bila testosteron, cortisol, estrogen, progesteron or DHEA is out of kilter, ia boleh membawa kepada peningkatan berat badan. Kalau weolls tak ada perubahan diet ataupun perubahan gaya hidup dan berat weolls meningkat tapi tak boleh dijelaskan kenapa, sila rujuk doktor ok uolss... sebab hormon boleh menjadi salah satu penyebab berat badan naik tanpa sedar.

2. UMUR
Umur juga adalah salah satu lagi faktor ok? Satu hari, weolls might be slipping into those skinny jeans yang used to fit dan uolss rasa sangat selesa... tapi tiba2 satu hari tu zip is not budging. Adehhh... Sila lihat semula diet dan juga rutin harian weolls. Nanti weolls akan dapat nilai atau lihat the amount that we could eat a few years ago adalah tak sama dengan amount yang weolls boleh makan bila semakin meningkat umur ni. Metabolism weolls berubah apabila kita semakin berumur, semakin perlahan dan bermaksud weolls perlu makan dengan kuantiti yang lebih sedikit ataupun exercise more kalau weolls nak continue makan dengan amount yang sama seperti biasa atau sebelum ini.

3. BOREDOM EATING
Ni satu hal, asal boring jer, makan, asal boring jer makan...ha ha ha, Lama2 berat badan naik weolls pun tak sedar... Dia tak naik mendadak, tapi slowly weolls akan rasa. So, keep ourselves busy... yang boleh elakkan temptation melampau weolls tu. 

4. MINDLESS EATING
Bila makan dah tak hingat apa dah. Hua hua hua... Main balun ajer... Ni pun punca2 dan penyebab jugak ni... Avoid eating in front of the TV rather than what is going into your mouth. This also relates to snacking. If you know you have a tendency to snack, do a cupboard and drawer audit and throw out any temptations. This will make you less likely to fall into the mindless eating trap.

5. KEEP ON MOVING, DON'T STOP
Huwaaa, bila tak exercise berat badan memang senang naik, so pepandailah cari ruang nak exercise yer...Berjalan pun satu exercise, buat kerja2 rumah pun satu exercise jugak.... 
6. ALKOHOL
Haippp...weolls yang Islam jangan sesekali sentuh... kuat minum boleh sebabkan badan naik ok? Pernah terbaca artikel tentang ni...so no no no, jangan sesekali sentuh...

7. STRESS
Stress boleh buatkan seseorang kurus kereking macam lidi atau papan plywood dan stress juga boleh sebabkan orang naik berat badan dengan mendadak...lebih2 stress eater... muahahahaha... Iolss ni stress eater...tapi tengah cuba mengasingkan tabiat itu sedaya upaya dan nampak gayanya telah berjaya jugak sedikit demi sedikit... ha ha ha... 

*Badan ni kalau nak naik senang jer.... kalau nak turun memang payah, macam semut jer dia pergi... lol... Tapi apa yang iolsss boleh katakan berat badan iolss ni jenis YOYO... kejap naik kejap turun, bergantung kepada keadaan semasa... *_^... So kalau2 agak2 berat badan kita semua ni naik tanpa sedar... faham2 jerlah, mungkin ada salah satu dari perkara yang tersenarai di atas... haipp...again...alkohol tu jangan sesekali yer... Nauzubillahminzalik...   

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel 7 Penyebab Barat Badan Naik Tanpa Sedar, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, April 1, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

48 comments:

  1. Ai terbalik kak.. Senang turun.. Nak naik payah.. Hehe

    ReplyDelete
  2. akak senang naik dan senang turun....tp bila stress je naik...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kak long stress eater kannn??? he he he...

      Delete
  3. stress pun berat badan naik ea? huuu scary

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup stress pun berat badan boleh naik...trust me...

      Delete
  4. Boredom eating... haha.. asal boring je mesti nak ngunyah apa-apa

    ReplyDelete
  5. Faktor umur tu betul... bila dah umur 30-an ni, susah betul nak turunkan balik berat badan... dulu lps bersalin x perlu tggu setahun nak dapat berat badan idaman, sekarang ni dah lepas setahun 4 bln lepas bersalin, turun sikit2 je... pastu sekarang maintain takat tu... uwaaaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kadar metabolisme badan semakin menurun, tidak seaktif zaman2 kanak2 ribena dulu lagi...ihikss...

      Delete
  6. lya susah sgt nak naik bdn..nakm kurus senang plak :D

    ReplyDelete
  7. huk huk saya pun pening bila berat naik tiba2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak suka kalau berat naik tiba2 kann?

      Delete
  8. dalam proses nak diet gak ni.. naik memang senang.. turun bukan main payah.. kena usaha lebih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam usaha tulah yang banyak dugaan kan ros? hik hik hik...

      Delete
  9. tapi saya sedar...entah bila saya nak naik berat badan,wuuuuuuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. onie memang dah spesies petite, agaknya makan banyak mana pun badan memang takkan naik2...hik hik hik...

      Delete
  10. on diet juga..walaupun xsebesar mn..tp baju banyak yg semakin sendat after bersalin nie..

    ReplyDelete
  11. akk kan farah, kalau org tengok pakai baju kurung org kata tak gemuk, tapi kan....di sebalik baju tu, perut, peha, p....g, aduihhh..susahnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he, lemak2 yang tersembunyi ek kak? *_^

      Delete
  12. berat Dik An naik sebab boredom eating and mindless eating haha...dan hobi dik an suka makan..help mee !

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah hobi makan tak dapat nak tolonglah tu dik an, nampak gayanya dik an kena cari hobi lain ni...

      Delete
  13. Replies
    1. akak pun sometimes cam tu, asal boring jer cari benda nak mengunyah...

      Delete
  14. alaaa faktor umur tu la yg tak nak ngaku..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tak nak kenalah akur kan babe? he he he...

      Delete
  15. perubahn hormon tu part paling susah di kawal kan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu macam di luar kawalan kita jer fiza...he he he...

      Delete
  16. geram kat org kurus yg makan banyk tapi badan xnaik.. grrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kadar metabolisme diaorang memang tinggi...

      Delete
  17. sy jenis mindless eating...bila jumpa makanan mmg tak hengat dunia...wuu berat naik cepat je..nk turun punya la payah..TT_TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita nak turun memang payah dear...

      Delete
  18. perkongsian yang menarik kak..tahu-tahu je seluar n baju dah tak muat..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang tak nak tu, tapi yaya kecik jer orangnya...hew hew hew...makan banyak pun tak apa...

      Delete
  19. CN pun sama, senang naik susah turun, mmg jenuh ler menjaga pemakanan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang kadang2 tahap hilang sabar macam biar jer lah...

      Delete
  20. Assalam kak farah..
    husna jatuh kategori mindless eating.. :p
    style tak peduli, jnji dapat masuk mulut.. adehhh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. badan tak naik tak apa husna... he he he

      Delete
  21. Kena putus cinta baru berat badan akan turun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak orang yang putus cinta berat badan naik kak... stress eater he he he ...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia