Home » , , , , , » Warna Lipstick Mengikut Jenis Bentuk Bibir

Warna Lipstick Mengikut Jenis Bentuk Bibir

Still feeling gloomy, still feeling sad, still speechless and no words could describe on MH370 incidents. Penantian serta pencarian selama 17 hari akhirnya berakhir di tengah Lautan Hindi. I've known what sadness is and I do really know how does it feel. Al-Fatihah and salam takziah. 

However, life still need to move on and peeps am sharing this with uolss... warna lipstick mengikut bentuk bibir... hasil one of my readings HERE and mungkin boleh dijadikan sebagai guide kepada uolss... 

FULL LIPS

Contoh full lips shape macam kat atas ni. Kalau uolss tengok bibir Angelina Jolie, itu lah full lips shape. Sexy kan? Siapa yang ada bentuk bibir ni mesti bangga kan uolss sebab ada bibir macam Angelina Jolie... wakakakaka... Ok usually full lips ni mempunyai bentuk curvy yang agak ketara kat atas tu. Bibir jenis ni sesuai menggunakan lipstick nude or natural colour. Sebab bibir jenis ni dah memang confirm dapat perhatian dari orang sekeliling. So kalau uolss apply colour yang lebih terang contohnya merah, people will take more attention away from your face. Orang akan lebih focus kat bibir and not on your face. 

WIDE LIPS

Bibir jenis ni berbentuk lebar dan luas. Contoh artis yang mempunyai bibir ni adalah Anne Hathaway. To make your lips look extra gorgeous, lukis bentuk bibir uolss menggunakan lip pencil. Lukis mengikut bentuk bibir tu ok? jangan lukis kat luar garisan bentuk bibir.Sebab bibir jenis ni dah memang luas. So kalau uolss lukis kat luar garisan, confirm bibir uolss nampak macam kena suntik botox...bha ha ha...Kalau uolss pergi party, meeting, or any function pada waktu pagi, apply lip balm yang terang. Kalau malam pula, guna matte lipstick. Matte lipstick ni adalah jenis lipstick yang tahan lama and tak glossy lah.

ROUND LIPS

Round Lips ni kira sexy juga lah. Tak tau bentuk round lips? Ok pegi tengok bibir Drew Barrymore. Alahh yang pelakon Charlie's Angels tu. Obviously bentuk bibir ni bulat lah. To keep the sexy look, apply lipgloss for that glossy look. Bibir jenis ni tiada masalah tuk apply lipstick colour terang seperti merah. And for more round shape, guna lip pencil and lukis kat luar garisan bibir. Tapi jangan over pula ^_^

THIN LIPS

Kalau uolss tengok bibir Kate Hudson, dia mempunyai bibir yang nipis terutama kat bahagian atas. Kalau uolss mempunyai bibir macam ni, guna warna yang nude or natural tetapi glossy. So jangan lupa apply sedikit lipgloss ok? Cara ni boleh give attention along with your beautiful face. Tak nak guna nude lipstick? Ok no worries...Guna neutral pink pun boleh and add lipgloss. Kalau boleh, apply sedikit white eyeshadow kat cupid lip to make your upper lips nampak lebih besar. 

BOW SHAPE - HEART SHAPE LIPS

Bibir macam ni mempunyai bentuk 'love' yang tajam kat atas. Artis yang mempunya bentuk bibir macam ni adalah Hayden Panettiere. Dia mempunyai bibir yang kecil. Almost like a thin lips shaped tapi dia mempunyai heart shape kat atas. Kalau uolss mempunyai bentuk bibir macam ni, uolss sesuai menggunakan apa sahaja warna lipgloss.  But uolss will look great with soft and deep tones colours. Yang tak terlalu menonjol lah. 

DOWNWARD TONE SHAPE LIPS

Bentuk bibir ni ala-ala sedih giteww. Neutral colour look best for uolss. Sebelum apply lipstick tu, apply lip liner dulu. Makeup yang sesuai adalah makeup yang cerah sedikit. Elak menggunakan eyeshadow yang gelap. Sebab makeup yang gelap boleh membuatkan wajah uolss all nampak sedih, dan kusam.

*Selamat menganalisa bibir uolss ok? ^_*

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Warna Lipstick Mengikut Jenis Bentuk Bibir, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, March 25, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

44 comments:

  1. bibir akak kategori apa erk...kang pandai2 buat analisa ada lak kuar stement perli lagi kang...muahahahahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so baik duk diam jer kak long kita perhatikan ajer rentaknya...wargh kah kah kah...let it go by the flow...

      Delete
  2. k.el ikut warna kulit
    xtau pulak kena ikut bentuk bibir mcm2
    asal lipstik tu elok kat muka kita sudah ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, apa2 jerlah kak el asalkan bahagia...

      Delete
  3. Hehehehe kita main bantai jer warna yg kiter suka Farah ...
    Tak kira la apa org kata dah warna tu yg kiter suka ..
    Pakai jer hehehhe..

    ReplyDelete
  4. akk yg round tu tapi tak kan pakai kaler merah... dah macam anita serawak nanti...hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. merah sangat kalau tak sesuai dengan keadaan pun tak boleh jugak kan kak?

      Delete
  5. wak pon x penah pakey lipstick jugakk., harhar2

    ReplyDelete
  6. Kak pakai bobby brown salmon, tapi nak cari yang lagi nude. Warna apa ek Farah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak coral glaze or coral sand? tu pun nude jugak tu...

      Delete
  7. THIN LIPS!
    Susah gila nak pakai lipstick..huhu

    #Condolences to MH370

    ReplyDelete
  8. alaaa...kelebek bibir sendiri tapi tak tau bentuk ape..kekeke...dah mcm mane?? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti iolss kelebek your lips kat FB na...he he he, tengok gambar dekat2...hik hik hik...

      Delete
  9. sambil baca entry akak,hani tengok camera..belek2 bibir..terpikir...bentuk bibir hani ni bentuk ape erk..hihik2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar hani ni kecik sangat kat sini, kalau tak boleh akak tolong tengokkan he he he...

      Delete
  10. eh eh betul lah :D hihihihi.
    Thanks kak tapi ada tak untuk bibir bawah je tebal? ehehehehe xD

    ReplyDelete
  11. confius kategori apa bibir akak nie ehhh...hihi

    ReplyDelete
  12. Asal ada tukar lebih cerah dan cantik tak kisah kakak ni Farah...

    ReplyDelete
  13. Thanks Dear...sedang fikir mine is which one..he..he

    ReplyDelete
  14. rasanya jenis bibir lya bow shape kot :)

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. kadang2 ada waktu dan ketikanya kita akan rasa malas bunda...

      Delete
  16. Mana satukah bibir mak agaknya....hehe....
    Bab lipstik mmg okje belasah jer Farah ....janji berkenan kat hati...

    ReplyDelete
  17. lau yaya ni xtau pon kaler pe sesuai..
    tp rase cam wrne cherry yg ssuai kot..
    cam comel jek warne tu..hahaha *perasan*

    ReplyDelete
  18. Sy suka kaler biasa2 je.. Guna lipstik ikut jnia darah tu...sng.. Suamiku asyik make up bibir rim kete je... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ikut warna jenis darah tu pun best jugak... akak ada satu brand D'Herbs... he he he...

      Delete
  19. bibir diya macam mana ea? tak boleh nak kenalpasti.ahahaaa
    btw suka betul round lip tu..mcm candy <3

    ReplyDelete
  20. ohh ya nanti insyaallah diya nak buat revew psal lipstick yg diya dpt,nanti kak farah tgk ea bibir diya mcm mana =)
    (jenis yg x reti recognize diri sendiri =_=" )

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak tolong identify yer... he he he (macamlah pandai sangat ye tak?)

      Delete
  21. akak suka kaler ikut warna kulit..nampak natural..atau kaler yg sedikit oren...fuhh..nampak seksi

    ReplyDelete
    Replies
    1. colour orange Farah pun suka kak... he he he

      Delete
  22. Thin lips maybe..hehehe..tq for the tips :)

    ReplyDelete
  23. Makasih buat infonya sangat bermanfaat ;). Jangan lupa juga buka kursus kecantikan

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia