Home » , , , , , » Tarikh2 Penting Dalam Islam 2014 Di Malaysia!!!

Tarikh2 Penting Dalam Islam 2014 Di Malaysia!!!

Source Extracted from Google
Ini semua gara2 Pink Panther ni...wakakaka...tetiba pulak pagi ni dia suruh check bila start puasa kann??? Walaupunnn dah tahu...tapi thank you lah boss yer, bagi ilham pulak hari ni... (yer iolss kerja hari ni, namanya alternate Saturday...tapi kerja main2...wakakaka...Saturday biasalah, tak busy macam hari biasa...siapkan apa2 yang tertangguh jer, bila dah siap Pink Panther pun tak kacau)... 

Makanya, jomlah kita sama2 ingat senarai2 tarikh penting ni untuk rujukan dan kegunaan kita...for our kind reference and perusal giteww...ahakss...

TARIKH2 PENTING DALAM ISLAM
TAHUN 2014 / 1435 - 1436 H BAGI MALAYSIA

12 RABIUL AWAL 1435
14 JANUARI 2014
Malidur Rasul 
(dah lepas dah pun, tapi tak apalah kita list out kan jugak)

27 REJAB 1435
27 MEI 2014
Israk dan Mikraj

*1 RAMADHAN 1435
29 JUN 2014
Awal Ramadhan/Berpuasa

17 RAMADHAN 1435
15 JULAI 2014
Nuzul Al-Quran

*1 SYAWAL 1435
28 JULAI 2014
Hari Raya Puasa/Aidilfitri

1 ZULHIJJAH 1435
26 SEPTEMBER 2014
Awal ZulHijjah

*10 ZULHIJJAH 1435
5 OKTOBER 2014
Hari Raya Korban/AidilAdha

1 MUHARRAM 1436
25 OKTOBER 2014
Awal Muharram/Maal Hijrah

* Tarikh ini akan diisytiharkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja2 Malaysia
 

Senang kannn? Dah tau tarikh awal2...especially part puasa tu, kot2 ada yang nak mengganti puasa ke yang tak habis ganti lagi... atau nak buat preparation apa2 ke? bukan semesti puasa dan raya jer, tarikh2 lain pun kann??? 

*Tak taulah apa planning si Pink Panther dok tanya bila puasa tu...hik hik hik, dia tanya kita deliver the info lah...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tarikh2 Penting Dalam Islam 2014 Di Malaysia!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, March 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

36 comments:

  1. thanks for sharing k. bella dah remark ! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure bella... senangkan bila dah semak?

      Delete
  2. tengok tarikh nak raya penting jugak...muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu haruslah kak senang nak planning cuti raya nanti...

      Delete
  3. haah ek... tiba-tiba terasa macam masa berlalu dengan cepat jer... lagi 3 bulan jer nak posa... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni masa memang cepat jer berlalu...

      Delete
  4. Thanks for sharing Farah.....tak lama lagi kan bulan puasa....lebih kurang 2 bulan lebih lagi...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure Mia... ^_^... ha ah tak lama lagi jer nak puasa...

      Delete
  5. biasa yang orang akan cari tarikh puasa n raya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu memang perkara yang banyak orang cari kot?

      Delete
  6. Bagus jugak bila ada ingatan dari kawan2 nie..
    Tq Farah kongsi entri nie..

    ReplyDelete
  7. Ada company tak bagi pelepasan untuk cuti di atas kecuali hari raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada company2 yang macam tu kak...

      Delete
  8. memang tarikh penting tu..terima kasih kak infonya

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah... mmg penting. Thanks sharing info Farah.. :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum....bulan ramadhan lh antara bulan y suha nnti2kn.... rindunya........

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan Ramadhan itu memang indah kan suha?

      Delete
  11. Terima kasih Farah utk info berguna ni...senang nak rancang cuti kann.. :)

    ReplyDelete
  12. Tq, Farah... Bila tgk tarikh mula puasa tu, terasa yang masa berlalu begitu pantas... tinggal berapa bulan je lagi nak awal ramadhan... ^__^

    ReplyDelete
  13. salam. hampir terlupa da tarikh+ penting ni..thanks share kak :)

    ReplyDelete
  14. Terima kasih kakak..memang sangat berguna....kadang2 memang lupe..tgk kalendar baru tau...

    ReplyDelete
  15. Ohhhh....puasa ganti Okje tak habis lagi ni Farah.....lately malasnya nak puasa...teruk betul yek!

    ReplyDelete
  16. thanks for sharing farah...selalu dah bukak kalendar bulan baru, barula perasan tarikh penting...

    ReplyDelete
  17. memang penting sangat ni..thanks kak farah share :)

    ReplyDelete
  18. perkongsian yg baik.. save the date.! :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia