Home » , , , , , , , , , , , , » " Routine Shopping" Seorang Isteri di Hujung Minggu!!! ^_*

" Routine Shopping" Seorang Isteri di Hujung Minggu!!! ^_*

Mood weekend sudah mari!!! Hi hi hi... ini gambar minggu lepas... dan inilah dia rutin seorang isteri bila tiba hujung minggu!!! *_^... Al-maklumlah, hari biasa tak ada maknanya nak ke pasar beli barang2 basah ni, sebab sibuk dengan kerja dan juga keadaan trafik yang sangat membahagiakan itu... Jadinya, apa yang boleh dilakukan bagi memastikan dapur berasap setiap hari adalah beli stok barang basah untuk seminggu!!! Ada orang tak suka sebabnya kata tak segar, tapi pilihan apa yang ada? Takkan kalau sampai rumah malam, malam baru nak pergi ke kedai??? Ikan pun jadi busuk "uols"...wakakaka... Selama kini, dengan rutin begini, tak pernah menghadapi sebarang masalah kot??? Ikan dan ayam masih segar di dalam "freezer", dengan syarat yang diamalkan semenjak dulu, jangan siang awal2...Kalau siang awal2 memanglah tak segar....

Every weekend, seperti biasa, rutinnya seperti yang diceritakan di atas. Dan last week selain mem-baking RVC tiba2 tekak terasa nak makan Tom Yam Udang, Udang Galah Goreng dan juga Sayur Taugeh Kasar Goreng Kicap. Makanya setelah membeli segala bahan2 yang diperlukan dan juga stok barang2 basah untuk seminggu tu, saya pun memulakanlah aktiviti bersilat di dapur seorang diri... *_^... Tapi Ash baguslah, bila mummy masak dia diam jer duduk dalam stroller... ahakss kelas tak mummy letak Ash dalam stroller sambil mummy masak... Banyak kegunaan stroller ni selain dari digunakan untuk outdoor activity...hik hik hik...

Tom Yam Udang In The Making!!!

Nampak gitew??? Bersungguh2 gayanya nak memenuhi selera sendiri...

Sayur Taugeh Goreng Kicap Dan Juga Udang Galah Goreng!!! Udang Galah Goreng Ni Dah Lama Dah Mengidam... Yummylicious!!!
Puas hati dapat makan apa yang dihajati... he he he... kalau tak selagi tu lah rasa kempunan... Resipi??? Ermm... tak yah kot, sebab rasanya "uols" pun tau kan??? Resipi yang "simple" dan senang ni... Tapi yang penting habis segalanya... 

Itulah dia salah satu "shopping" seorang isteri di hujung minggu...demi memastikan bekalan barang basah di rumah tidak putus... Jadinya senang, bila nak masak dah ada jer bahan basah tu, tak adalah masa nak masak masa tu baru nak pergi kedai, dahlah tengah malam pula tu,memang kadang2 tu tak dapat apa yang dicari... Lebih mudah begini rasanya... dan lebih teratur hidup rasanya... ^_^... he he he he... "Uols" nak masak or makan apa "weekend" ni pulak??? Dah ada planning???

*Cerita yang dah basi minggu lepas, baru nak up hari ni...muahahaha... itu tandanya mood weekend sudah mari.... wink wink wink... dan dah mula planning nak masak apa pulak this weekend... weekend makanan memang meriah sikit dari hari biasa...yelah 2 kali seminggu kan??? he he he...

**Tapi siapa yang pakai bibik boleh juga jadi tajuk routine shopping seorang bibik di hujung minggu...muahahahaha....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel " Routine Shopping" Seorang Isteri di Hujung Minggu!!! ^_*, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, March 28, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

49 comments:

  1. Mmg gitu dh kak..sama la rutinnya... Tapi kengkdang mlam pun pergi cari brg bsh..klu nk segar tggu hujung mggu juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujung minggu kalau shopping barang basah memang boleh jadi rambang mata....

      Delete
  2. Indahnya kebersamaan ya teman, melihat foto makanannya jadi merasa lapar nih kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. lapar ya? maaf ya kerana membuatkan kamu terasa lapar teman....

      Delete
  3. ecah pon pegi beli barang basah tiap hari ahad jer..beli banyak2..kalau tengok udang,sotong , ketam, rasa macam nak borong semuaaaa..haha..
    **mempelbagaikan kegunaan stroller**

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang rambang mati jadinya bila tengok yang segar2 ecah.... he he he...

      Delete
  4. mcm ai pulak tak tentu..actually, aktiviti memasak ni ai buat on weekdays selalunya dinner laa..weekends hari utk bersuka ria..outing & mkn diluar..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. true also dear, weekdays i masak juga, tapi simple2 jer...kalau nak over memang kena balik awal dan sampai rumah awal-lah and weekends sometimes lunch kat luar juga, tapi dinner still kena bersilat di dapur...he he he...

      Delete
  5. Masa hujung minggu jelah boleh masak apa yang dihajati..hari biasa masak sesimple mungkin je farah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, hujung minggu masa lebih sikit nak belek lebih2 sikit apa apa yang patut kat dapur tu...

      Delete
  6. haish teliur tgk hehehe.. biase la istri kan keje ke tak keje ke mcm tu la.. kalo suruh laki.. lain suruh lain di beli hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti diaorang beli yang simple2 jer sebab nak jimat duit...he he he...

      Delete
  7. pasni boleh lah ash tolon mummy kat dapor dah biasa kt dapor tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha lepas tu train masuk masterchef boleh gitew???

      Delete
  8. rajin kan farah masak. ade sesetengh org hari kerja mals nk masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends jugak tifa kalau dah lewat sangat sampai memang tak masak lah... hew hew hew...

      Delete
  9. fiza pun membeli brg dapur weekend je..aduii kak..kecur air liur tengok tomyam sedap tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang bila pergi weekend kan fiza? tak adalah terkejar2 sangat.... ^_^....

      Delete
  10. Rutin seorang isteri.... :)
    Terliur pulak aku tengok tomyam tu pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ko dekat mia memang aku dah bagi dah .... tapi nun jauh di sana di negeri di bawah bayu... hu hu hu

      Delete
  11. Sy pn bli stok utk smggu..klu blik kja nk bli mmg x smpt. Dgn ank2 lg.. smpan dlm beku boleh la tahan, x hlg mnis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak kalau kena pada caranya kita menyimpan memang tak hilang manis...

      Delete
  12. kalau setakat masak, pastu nak tulis dalam blog baik tak payah...orang ajak la makan kat rumah ke hape ke...

    *nampak tak niat sebenar dia..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak nampak nampak.... he he he sally nak akak ajak sally datang rumah dan makan... hew hew hew ...

      Delete
  13. Kak Farah kalau masak sedap2, hulur2 lah sikit dgn org yg di sini.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap jap jap... Aisya tak jauh kan dengan akak? hew hew hew ...

      Delete
  14. jadi ibu bekerjaya ni kak memang ari minggu la menyoping stok bekalan kay umah..
    sekali beli tuk seminggu terus..
    ari biasa dok sibuk ke hulu ke hilir tak sempat kak..

    ReplyDelete
  15. Memang begituuu routine nya. Even blm jadi isteri/ibu, mmg sama je sebab teman parents beli. Hewhew..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan vee? hujung minggu is the only time for us... ^_^

      Delete
  16. kalau akak kan farah, siap siang semuanya bagi bersih, lagi tere..ha ha ha..sebab apa tau, selalu sampai rumah dah kul 7.30, anak2 pas magrib sure dah lapar, jadi kalau baru nak siang2, alamat lagi lambat siap masak, cam farah baru ada ash sorang, kecik lagi..

    apa pun rasanya itulah rutin kebanyakan isteri yang bekerja kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pun boleh kak... lebih memudahkan kita apa salahnya...

      Delete
  17. Akak lain pula, malam atau week end time takde kelas dj UTM baru dapat shopping barang2 basah begini. Kadang2 ikut mana waktu yg sempat je... Sekarang ni air dicatu kerap sangat, mood nak membeli dan memasak tu hilang dah. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak ieta kadang2 disebabkan faktor lain kita malas nak masak... tapi apakan daya, memasak tetap perlu masak... nak makan tapau or kat luar hari2 jemu...

      Delete
  18. Zara baca yg last tu.. ketawa kejap.. haha. Kalo ada bibik, bole tunjuk routine shopping bibik d hujung mggu.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kalau ada bibik zara... kalau bibiknya nan hado macam tu lah...

      Delete
  19. Bunda pulak kalau anak2 semua berkumpul selalunya hujung minggu memang lah rajin masak ..seronok masak dan makan ramai2...
    Hilang penat rasanya bangun pagi beli bahan2 dan memasak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak dan makan ramai2 memang tambah berselera bunda... lama tak merasai suasana macam tu...

      Delete
  20. sedap ni Farah..semua seafood tu..mesti penuh satu meja

    ReplyDelete
  21. bagusnya pegi pasar beli barang2 basah bagai, CN semua Encik Suami yang belikan sebab CN tak berapa pandai pilih ikan! heheh

    ReplyDelete
  22. wah sempat lagi farah.. sedap tu menu2nyer !

    ReplyDelete
  23. best gi shopping bahan basah camni..suka tgk udang segala ikan freshh..

    ReplyDelete
  24. Sedapnya :) Kecur air liur tengok. huhu

    ReplyDelete
  25. sedapnya kak..haha..rindu mak mask aih..nnti buat mai antr sikit nah

    ReplyDelete
  26. Betul tu, Farah... shopping barang basah di hari minggu... tapi kadang2 nrl ada jgk pi beli hari2 biasa bekerja ni... ikut keadaan jgk...
    Sedapppnya tomyam, fav tu... ^__^

    ReplyDelete
  27. umm dah rasa dh ni kak .. em sedap hee

    kak meh la join ni .. meriah kan http://adindaevangelistanil.blogspot.com/2014/03/segmen-rm100-x-2-daily-ahmad-by-nil.html

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia