Home » , , , » Rahsia Lawan Arah Jam

Rahsia Lawan Arah Jam

Source Extracted from Google
Sunnah Rasulullah SAW, Rasulullah SAW sentiasa mengacau sesuatu makanan atau air dengan arah lawan jam. Apa hikmah di sebalik perbuatan itu???

Seorang pakar masakan telah menyebut bahawa makanan & minuman yang digaul (dikacau) mengikut arah lawan jam lebih cepat sebati dan lebih berperisa.

Setiap warna di dalam DNA sentiasa bergetar mengikut hukum ke kanan, iaitu lawan arah jam. Semua darah manusia yang melalui jantung bergerak ke arah kanan bagi pengaliran darah ke otak dan ke tangan. Yang istimewanya, semenjak dari kandungan ibu lagi, kitaran darah kita memang ke arah kanan (lawan arah jam).

Selain itu, terdapat elektron iaitu satu2nya objek yang bergerak di dalam atom. Ia mengandungi cas negatif dan berputar mengelilingi nukleus di kedudukan arah lawan jam. Begitu juga molekul dan zarah dalam apa jasad pun, sentiasa bergetar ke arah kanan (lawan arah jam). 

Bumi dan bulan berputar pada paksinya mengikut arah lawan jam, begitu juga bulan yang beredar mengelilingi bumi serta bumi beredar mengelilingi matahari.

Galaksi2 dan planet2 di angkasa yang mengelilingi matahari bergerak dengan arah lawan jam termasuk matahari yang berputar pada paksinya. 

Tawaf di Kaabah dilakukan pada arah lawan jam. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut arah lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Kaabah mengikut arah lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan menambahkan tenaga. Pergerakan tawaf atau pusingan arah lawan jam juga dapat mengimbangi sistem otak dan tulang belakang.

Hukum lawan arah jam (ke kanan) menyeimbangkan alam.
Daripada Aisyah berkata, "Rasulullah SAW lebih suka mendahulukan yang kanan dalam segala hal (perbuatan) seperti memakai terompah, bersikat, berwudhu' dan mandi" - (Hadis Riwayat Muslim)

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Rahsia Lawan Arah Jam, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

58 comments:

  1. salam akak. ada rahsia rupanya disebalik lwan arah jam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam JM, yer ada rahsia di sebaliknya... yang perlu kita ungkap dan rungkai...

      Delete
  2. baru fhm..selalu main ikut sedap hati je buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 kita tak perasan benda ni lya, samalah macam akak jugak...ada juga benda yang akak mungkin tak perasan...

      Delete
  3. nak buat la lps ni,, thanks share =)

    ReplyDelete
  4. rupanya ad secret.... kak Fa,ira copy paste blh.. thanks..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ira, you are most welcome to do that...^_^... silakan...

      Delete
  5. pernah jugak terbaca pasal ni dlu..dan dipraktikkan..hehe..tapi kadang2 lupa,..nice sharing farah.

    ReplyDelete
  6. take this note untuk diri sendiri.. :) nice info

    ReplyDelete
  7. Betul2 mmg ada baca sikit2 ttg ni.. T kasih atas pencerahan & perkongsian Farah.. :)

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum...farah,

    nice tips... terima kasih suka membaca nyer..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mselim, terima kasih pada mselim juga kerana sudi membaca...

      Delete
  9. banyak lagi rahsia alam yg boleh diterokai. very nice sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear, and i hunger for more info and knowledge...

      Delete
  10. baru tahu rahsia disebalik ni..tq kak

    ReplyDelete
  11. Whoaaa... tak pernah tahu sebelum ni.. Great info!!!
    btw... respek u sis.. u manage to study and write what u want to write :D.
    Caiyokk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tadi terfikir pasal arah lawan jam, lepas tu fikir macam mesti ada sesuatu yang mengaitkannya...so i did some research on google of course and found this and share this... ^_^...

      Delete
    2. naah... itu rahsianya yer... thanks for sharing...
      enjoy reading your blog..really..
      sometimes... i ketawa all the way... :D
      nice to meet u sis

      Delete
  12. perancangan Allah sentiasa yang terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu Sally, I agree with that... setiap yang dirancang, setiap yang berlaku itu selalunya bersebab bukannya suka2...

      Delete
  13. Info terbaik dan amat berguna kpd kehidupan kita..Ini lah Rahsia disebalik kejadian yg Allah swt utk umat manusia berfikir akan kebesaranNya.

    ReplyDelete
  14. Sebahagian dr sunah rupanya..ic......buat kek kne putaq camtu jgk kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun nak cuba chot buat kek putaq lagu tu....

      Delete
  15. Rahsia Kejadian serta Kebesaran Allah swt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kehebatan Maha Agung Allah SWT...

      Delete
  16. wow..awesome..thanks adik for sharing..x pernah amik tau pun sebelum ni...

    ReplyDelete
  17. nice sharing hehe...sedikit sbnyak dapat info hehe..

    ReplyDelete
  18. terima kasih perkongsian ini. ada kehebatan tersendiri lawan arah jam ni sebenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure and ye betul ada rahsianya yang tersendiri... ^_^

      Delete
  19. wah ada rahsia juga , tq share with us yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure kak KA... sama2 kita berkongsi ilmu yang baik dan mendatangkan manfaat bersama...

      Delete
  20. segala y berlaku ada hikmahnya, Allah jua Maha Mengetahui & manusia dikurniakan akal untuk berfikir..sebab & musababnya..
    nice sharin farah

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap yang berlaku dan setiap yang Allah jadikan itu bersebab...

      Delete
  21. Subhanallah... Semuanya bersangkut-paut... Allah Maha Mengetahui.

    ReplyDelete
  22. tq share kak..baru tau especially pasal makanan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure dear... sama2 kita tambah pengetahuan yer?

      Delete
  23. Info menarik. Saya pun nak biasakan apa juga aktiviti putaran dibuat dengan arah lawan jam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah tau sebabnya baru kita faham kannn???

      Delete
  24. kalau ikut jam kanan..kalau lawan jam kiri..waaa..me confuse..which one is which..
    "makanan atau air dengan arah lawan jam" kiri ya dear?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear arah lawan jam u pusingkan tangan u ke kanan betul tak??? ^_* cuba buat demo dengan tangan... mesti faham dan tak confuse....

      Delete
  25. Selalu kacau air dan lauk lawan arah jam

    ReplyDelete
  26. bru faham, ada rahsia rupanya, nice sharing^^

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia