Home » , , , , , , , , » Nilai "Privacy" Seseorang Blogger...

Nilai "Privacy" Seseorang Blogger...


Definisi "privacy" from Oxford Dictionary (vah vah vah... ber-Oxford Dictionary bagai ko...)... adalah the state of being free from public attention... 

Sebelum bercerita lebih lanjut kenalah faham maksud betul2 dulu ye tak??? 

If uolss perasan, memang betul Bubblynotes ada kalanya menerbitkan (ok ini words skema)... cerita2 peribadi sebagai contoh my wedding anniversary once a year, my pregnancy journey/experiences, my lovely and dearest son Iman Firash, things that happened surroundings, opinions, thoughts, thinking, bla bla bla... so on and so forth... but mostly in general terms... not intending to go any further... Buat masa sekarang dan untuk akan datang we will never know kann??? 

Pernah few bloggers asking me about Ash's dad... How does he looks like? Why iolss tak pernah nak bercerita tentang my suami secara details, bla bla bla... so on and so forth... well it's my choice... Sebab Bubblynotes diwujudkan bukan for me untuk bercerita hal luar dalam kain iolss and iolss pun tak nak orang tahu terlalu details tentang luar dalam kain iolss... Ahaksss... mungkin ada segelintir manusia di luar sana akan melontarkan kata2... "why??? takut ke???"... Habislah akak ko kena kecam dengan siapa2 lepas ni... Well uolss are free to say anything that you wanted to say... and I have no right to stop all your attempts in saying whatever that you would want to say... 

For me, it's very simple... I'm not answerable to anyone except Allah SWT... Whatever happens personally to the very details in my life is not something to be shared publicly atau dihebahkan kepada umum sebab takut... bukan takut dengan manusia... takut dengan Allah kalau bertambah dosa... secara tak langsung buka aib sendiri, buka aib orang2 yang terlibat, buka aib suami, buka aib sesiapa jerlah, terfitnah sana, terfitnah sini... okkkk, iolsss tak rela ok??? So I am comfortable enough of saying and jotting virtually all the personal but general things... ^_*... nak cerita hal yang terlalu peribadi??? Iolss op to seek Allah's guide and seek opinions only from the trusted source that I believe could be trusted.... 

Nama iolss nak mencanang kehidupan peribadi yang complex and deep down to the details sana sini or semua isi luar dalam rumahtangga nak dibayangkan... memey tak ler... Cause you know what??? It's a threat... when there's a strength, there's an opportunity, there's a weaknesses for sure there's a threat... lagi2 iolss berstatus ada stalker yang monitor dalam senyap... dia nampak macam tak wujud, tapi dia ada di mana2 giteww... dan usaha untuk memalukan, mengaibkan serta menjatuhkan maruah orang tak pernah berhenti di situ uolsss... tetap berusaha dengan gigih... well what could I say??? only thanks for making me the centre of your life... 

Bubblynotes is not a place for me to serve uolss with the "bayangan" or story mory about my privacy sehingga seluruh alam mengetahui apa yang telah berlaku... dan apa yang sedang berlaku... ^_*... Seriously it doesn't meet the criteria and doesn't meet the purpose of creating Bubblynotes or becoming a blogger... Never ever Bubblynotes tempat menciwi tentang my privacy... Ever since I've created Bubblynotes, one of the SOP... is never ever to share your privacy... However, hati manusia ni berubah2... sedangkan pantai lagi berubah inikan pula hati manusia ye tak??? Provocation??? Yeah, when there's a provocation it is not impossible everything from A to Z will be poured out... So just beware... ha ha ha... 

Why blogger kena ada privacy yang tersendiri??? Even you are a personal blogger you still have to take care of your own privacy... Sebabnya bila dah terlalu ramai orang tahu tentang your privacy... atau terlalu ramai orang yang masuk campur dalam your private life... trust me... keadaan sama ada akan menjadi bertambah buruk atau akan menjadi bertambah huru hara... Contoh paling ringkas dan senang adalah dunia selebriti... when there comes reporter, paparazzi and so on so forth... So why would we want to jeopardise and gamble our private life... Masalah peribadi perlu diselesaikan secara peribadi dan professional, bukan bersifat keanakkan walaupun dah matang... bukan bersifat orang yang rendah IQ dengan seronoknya merendah2kan martabat seseorang... Do you think by doing it you will get what you want??? Kita kan ada Allah... dan kita sering sebut Allah tu sentiasa ada... so lakukanlah seiring dengan apa yang kita ucapkan ye tak??? Jangan lain yang dicakap lain yang dibuat... Nanti jadi ibarat cakap tak serupa bikin... 

Meluahkan tak salah ye tak??? Tapi, jangan sampai orang ketawa kita ketawa tapi orang ketawakan kita, kita tak sedar langsung.... Syok jer makin hari makin teruskan dengan kelakuan kita... And do you know that if we continously doing that people will tend to say something wrong with us? we are making a fool out of ourselves and readers will tend to get bored??? People out there some of them not interested to know what you are facing, what you are going through, what is your problem... betul tak... there might be people care... i don't deny it... but... all those people boleh beri kemahuan hati kita tak? apa yang kita nak tak??? sekadar meninggalkan komen bersimpati dan mendoakan ... yes appreciate the doa please... Alhamdulillah ada orang yang sudi mendoakan kita... Syukran Allah... however... we still need to go on with our life kann??? And we still have to face whatever that we are facing kann??? 

All this thought makes me who I am... and where i put the barrier as nilai privacy seorang blogger... Bila kita letakkan privacy kita sebagai border and when we know where our limits is... In Shaa Allah... Allah tahu apa yang terbaik buat kita... dan Allah tahu apa yang Dia beri kepada kita dalam kehidupan kita... 

Terlalu mendedahkan identiti dan privacy boleh mendatangkan bahaya kepada diri sendiri... not only blogger tapi manusia2 lain yang ber-social network juga... Bahaya bila orang tahu status kewangan kita, bahaya bila orang tahu di mana tempat tinggal kita, bahaya bila orang tahu di mana anak kita belajar atau bersekolah, bahaya bila orang tahu di mana kita bekerja, bahaya segala2nya bila orang tahu selok belok identiti kita dengan terlalu details... Ibarat no pin kad ATM atau kredit kad kita... 

Ini pendapat peribadi iolsss kalau ada yang tak bersetuju I'm so really sorry peeps... Kita kan manusia mempunyai pendapat berbeza2... For me sekadar berhati2 dengan manusia sekeliling bila dah terlalu banyak kes yang berlaku di persekitaran yang iolss perhatikan... 

So really sorry peeps if iolss ada mengguris perasaan readers Bubblynotes... I just voicing out what do I think... ^_*... Till then cheerios!!! 


Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Nilai "Privacy" Seseorang Blogger..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, March 18, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

41 comments:

  1. Setiap kita berhak menjadikan apa dirasakan itu adalah hak yg tak perlu didedahkan.. Perspektif berbeza tidak boleh disangkal. Lumrah manusia memang tak sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... that's why i can't quite attune to this entry... hmmm

      Delete
    2. he he he, that's why i said sorry cause not all people could attune to this entry... la la la...janji mesej yang iolss nak sampaikan tu sampai brother....

      Delete
  2. Samalah farah...aku pun jarang juga cite pasal mr.hubby aku tu.....cite pun yang general saja... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah mia, setakat ni aku cerita yang general2 jer... yang terlalu peribadi tak dop aku nak luahkan kat blog, segan weii orang tau hal luar dalam rumahtangga, kalau laki aku tau, lagilah... memang meroyanlah dia... tak mo tak mo, tak mo derhaka... hak hak hak, tapi kalau dalam keadaan tertentu mau jugak aku yang bercerita tapi secara kiasan lah...hik hik hik...

      Delete
  3. bahaya boleh berlaku bermacam2 cara kan sis..selalu lya berhati2 juga dalam penulisan nie..semua org ada privacy sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu lebih baik kita berhati2 sebelum terjadi sesuatu tu... kalau dah jadi, nak menyesal atau meroyan dah tak berguna dah...

      Delete
  4. betul tu farah...ada sesetengah perkara perlu dirahsiakan untuk kesejahteraan kita pada masa sekarang dan akan datang...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup exactly dear, it's just that some people doesn't get it... *_^

      Delete
  5. haah betol tu akak... arina pun sebelum nak publish arina akan suruh suami baca dulu. kalau suami bg green light baru arina publish.. Kadang kita tak sedar apa yg kita tulis kan.. good sharing akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 kita ni bila dah syiok menciwi jadi lupa segala...ha ha ha, kadang2 jadi lupa diri..goodlah husband arina pantau... akak setakat ni nan hado, tapi pandai2lah jaga diri yer tak???

      Delete
  6. terpulang pada individu bagaimana mereka mendefinisikan privacy tue sendiri kan..ramai orang banyaklah tafsiranya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada yang tafsirkan hari khamis malam jumaat tu bukan privacy tu yang payah tu...muahahahaha...

      Delete
  7. kalau cerita semua dah tak de privacy dlm hidup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cerita semua apa yang berlaku dalam hidup kita semua orang dok tahu, silap silap orang dok jadikan bahan dalam cerita seharian mereka pulak... hu hu hu, tak rela iolss...

      Delete
  8. Assalam sis... you sound so serious lately... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. am I? do I sounded so seriously lately??? anyway, iolss dah jawab dalam sms tadi and iolss akan jawab dalam entri petang nanti yer brother? *_^

      Delete
  9. Semua orang ada privacy memasing..terpulang pd individu tu nak cerita atau tidak je..kalau rase nak share, dia share..kalo rase xmo share..dia mesti ade reason kenapa nak share & kenapa die tak share..kan?..As long as ade reason kenapa & mengapa..mesti orang yang berfikiran terbuka akan terima reason kite..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. as long bukan berniat nak lepaskan emo lepas tu aibkan seluruh2 yang terlibat atau menjatuhkan martabat serta maruah orang... *_^

      Delete
  10. setuju tu farah...ada perkara perlu secret....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua perkara kita perlu cerita dengan orang dan tak semua perkara kita harus make public kan kak???

      Delete
  11. Walaupun kita bukan artis, tapi kita juga perlukan privasi dalam hidup kita. Memberitahu semua perkara yang terjadi dalam hidup ibarat memberi segala milik kita pada orang lain. Lalu apa yang tinggal untuk kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup exactly dear, thats what I mean...thank you for getting it... *_^

      Delete
  12. Terpulang kpd individu...jika ianya dirasakan selamat, silakan. Tapi dalam dunia sekarang ini tiada yg selamat, segalanya berkemungkinan. Berhati2 lebih baik... Apatah lagi didunia maya yg tidak realiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu BM, berhati2 itu lebih baik, it's better to be safe than to be sorry... jangan nanti dah terhantuk baru terngadah, paling tak menahan, sendiri punya silap tapi orang lain yang dipersalahkan... hu hu hu...redhakan dan abaikan ajerlah kalau ada terjumpa spesies yang macam ni...

      Delete
  13. aida pon rasa privacy tu penting..yang penting hubby pon tak suke enterframe..huhuhu..so cerita pasal dia,cerita yang basic je lah kan..tapi aida lebih selesa cerita kat sini dari FB atau tempat lain..kat blog orang ramai tak kenal aida..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kenal aida? he he he...kenal di blog jer lah, in person masih belum bertemu lagi... *_^

      Delete
  14. Btol.. personal blog xbmksd bole sharing smua cerita kehidupan kita. If rasa bole kongsi, kita kongsi setakat yg boleh shja kan ? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat yang tak memudaratkan diri sendiri dan orang sekeliling kita tu oklah...

      Delete
  15. sy setuju jugak.sy sndri pun xde cerita sgt hal2 peribadi :) sbb blog tu hanya utk sy srg jer ehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap akak cuba fahamkan dan hadamkan ni maksud komen ni...he he he...tapi yang penting akak tau harith setuju... wakakakaka....

      Delete
  16. Setuju sgt kak... Sy suka dh cara akk berblog.. Setakat citer pasal anak pengalaman jadi ibu its ok.. Tpi bab suami sy pun x cerita... Dan skrg lagilah... Xde lagsung citer psl peribadi lagi atas permintaan suami.. Suami hnya hadkan perkongsian ilmu dan perkongsian pengalaman kena bataskan dgn perkongsian ilmu shja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita kena tau jaga batasan kita kan maria???

      Delete
  17. bravo adik ...akak setuju sgt with this entry...

    ReplyDelete
  18. yang penting bloggers should know their limit when posting hehe

    ReplyDelete
  19. apa yang patut diceritakan better disimpan..kalau dah cerita,nanti orang tahu dah busy body marah pulak kan..apepun tulislah yg positive untuk diri mahupun orang lain

    ReplyDelete
  20. I really adore yang writing skills & ur bright opinion lah Farah.. Serious.. Cara Farah menulis & mengutarakan pendapat boleh nampak beza orang yang bercakap guna mulut semata2 dgn cara orang yang bercakap guna otak.. & u are the one yang think about what u gonna say before u voiced it out.. Thumbs up Farah! ^_~

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia