Home » , , , , , » Nak Mengomel Pasal Catuan Air Boleh???

Nak Mengomel Pasal Catuan Air Boleh???


Perghhh penangan catuan air semalam... akibatnya iolss mengomel sendiri kat blog today... Kalau ikut perjanjian asalnya... Ahakss perjanjian asallah bagai kannn??? Kalau ikut schedule-nya... 2 hari ada air, 2 hari tak ada air... tapiiii... tiba2 lain pulak jadinya semalam... masuk semalam dah 3 hari uolsss rumah iolss air tak masuk dalam tangki... air tangki dah zero, air simpanan dalam bekas pun dah zero... Semua bekalan ngam2 untuk 2 hari... 

Haru biru dibuatnya ok??? Gigih mencari sumber air malam semalam... habis tu kalau air tak ada macam mana iolss nak mandi??? nak beristinja' nak berwudhu' segala bagai... Wudhu' kira tayammum aci tak??? Masalahnya rumah ada anak kecikkan??? Faham2 jerlah banyak pakai air... Nak jimatkan sumber2 air yang ada, makanya malam semalam dapur iolss tak berasap... Kita tapau sahaja walaupun itu bukan kebiasaan iolss... Dushhh... 

Yang Ash pulak dah upgrade... dari mandi pakai air paip biasa sekarang jadi demanding sikit... wargh kah kah, mandi pakai air mineral... Kelass tak kelass giteww??? Sekali mandikan Ash 4 botol air mineral iolss balun... Nasib sempat mesin dan memberus baju pagi semalam dan siap2 sidai... Baju2 Ash pun dah selamat bersih dibasuh... malam tinggal lipat dan kemas jer... 

Phewww... sangat letih dan leceh kalau bekalan air terputus lama2 ni... kata 2 hari 2 hari... huwaaaa ni naper sampai 3 hari??? Iolss tak kisah sangat boleh jer cari alternatif nak mandi kat mana kann??? Rumah kawan pun ado... rumah adik blogger iolss kat area office pun ado... Tapi Ashlah... sian dia... (ok menggunakan subjek anak sebagai luahan rasa tak patut... muahahaha... tapi memang tak patut pun...)... 

Hopefully, by today bekalan air masuklah... biasanya kalau bekalan air nak masuk tu pukul 9 pagi akan start masuk... Kalau nan hado, makanya masih tapau dan kain baju kenalah kita mendobi... yang private2 tu sendirilah... takkan nak mendobi jugak??? 

*Panjang betul omelan kesengsaraan tak ada air ni... bertabahlah dalam menghadapi ujian dan dugaan dunia ni kann??? ^_*... Cakap lelebih pun bukan boleh datangkan penyelesaian... hik hik hik... betul tak??? 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Nak Mengomel Pasal Catuan Air Boleh???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, March 19, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

45 comments:

  1. tak pe lah farah..sekali sekala mengomel kat blog kan...
    kesian ash tau.....ape2 pon khelas ash mandi gune air mineral....mihmihmihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he, tulah pasal, mandi pakai air mineral lagi tau cik....

      Delete
  2. itu ler dugaan yang kita kena hadapi...tak sesuai kiraan air begitu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib hari ni air ada masuk, nak tadah lebih extra dari kebiasaan...cari tong baru ni kak...

      Delete
  3. mmg sengsara kan farah bila xde air ni.. nasib Putrajaya tak terlibat.. syukur Alhamdulilah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sengsara kak, tapi kalau dia ikut jadual betul2 tak apa, macam semalam...memang sengsara sikit ler...

      Delete
  4. tempat saya ikut schedule. nasib baik.. kelasss ash mandi air mineral hhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tu tak ada sources terpaksalah mandi air mineral si ash...

      Delete
  5. Sis... kalau tak mengomel kat blog kat mana nak ngomel... kat blog kita tak nampak orang dengar ke tak... kalau ngomel depan orang buatnya dia pon buat muka sengsara... takut tak jadi nak ngomel pulak... Tapi berat betul masalah air tu kat sana!!! Allahuakbar... tak dapat bayang... tak tau nak rasa camna... terasa kegelisahan tu... kalau letrik tak ada..gagah lagi... air tak ada.. . Allah... I am so so sorry... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa, Alhamdulillah today air dah masuk but according to schedule tomorrow tak ada air lagi...haihhh....

      *kalau tak ngomel kat blog ngomel kat dalam hati...

      Delete
  6. simpati ngan masalah uols
    adoiiii x pasal2 eh ash kena mandi ngan ayaq mineral hehehe
    hope nti adalah air tu..mmg ssh xde air ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, tadi air dah masuk katanya... tapi esok kalau ikut schedule kena catu balik, ni my mum tengah tadah lebih banyak dari biasa ni... payah tak ada air ni... huwaaa....

      Delete
  7. Assalamualaikum...diharap masalah kekurangn bekalan air cepat selesai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam nasuha, itulah semoga masalah catuan ni dan masalah kekurangan air ni dapat resolve dengan secepat mungkin...

      Delete
  8. mmng farah bnyk kawasan tdk ikut schedule water rationing ni dngn betul. fikirlah betapa susahnya nak tadah2 air ni. kalau 2 hari tu still blh lah manage. tp lebih tu nak tadah kat mananya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 2 hari masih boleh tahan, tapi kalau lebih tu memang sengsara kann??? but what to do... terimo ajolah...

      Delete
  9. Kesiannya Ash.......hehe memang le kalau tak de ayaq ni mmg pening satu badan.... dahlah tak boleh mandi sesuka hati....huhu sabau aje le

    ReplyDelete
    Replies
    1. mandi kena dengan bersopan santu OKje..he he he...

      Delete
  10. ingat dah cancel catuan air pasal dah hujan..sb rumah dah 3 hari ada air.
    eh ke dia lupa nak tutup rumah kita..tu pasal kat rumah farah tak ada air.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya lah PB, dia dok ngalir kat rumah PB tapi tak kat rumah Farah...ha ha ha...

      Delete
  11. hari tu tangki kat rumah pun dah kosong.nasib baik air kat sinki dapo beroperasi macam biasa.tinggal larat dengan xlarat je nak ngangkut air dari dapur ke blk air.kalau layankan tak larat memang nak mandi je kat dapur.tapi takut kene skodeng pulak.hehehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mrs. julia, tolong jangan angkat air berat2... mintak tolong hubby yer??? take care dear...

      Delete
  12. alhamdulillah , kat sini wpun dah ada jadual pemotongan air , tapi air still ada . klu dulu bila x de air , kami pi jer masjid utk mandi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QV, seganlah pulok nak mandi kat masjid dan macam lecehlah pulok kann??? heee.... untunglah air masih ada...

      Delete
  13. la teruknya, sepatutnya cam tu lah. jangan buat orang jadi sengsara kan.. ishkk cian kat sicomel tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasal2 si comel mandi air mineral aunty lily... he he he...

      Delete
  14. sabar.. dalam keadaan sekarang mcam ni memang tak boleh buat apa.. doa-doa lah hujan turun dengan melimpah ruah.. biar tak cukup empangan nak tadah..

    nasib baiklah lepas masalah paip bocor rumah N kelmarin, air kembali ada..minta-mintalah untuk selama-lamanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. di saat saat kritikal begini baru kita tahu apa ertinya menghargai air kan N...he he he...sabarlah ni pun... tapi nak ngomel jugak, sian kat budak kecik sorang tu jer...

      Delete
  15. susahnya kalo takde air..
    alasan anak tu memang logik kak..paham jer la kan..dorang ni kerap poo poo..hihi..
    dengan suhu panas ni..arini takde gaya nak ujan pon..lagi la haru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak cuaca macam mendung jer zee??? he he he...

      Delete
  16. huhuhu..aida pon tak larat dah dengan catuan air ni..betul-betul menyusahkan!nasib baik 2 hari 2 hari..kalau 3 hari macam Farah,memang angin jadinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni first time aida jadi 3 hari, bila air masuk pun sorry to say, lagi laju air kencing Ash... sedih tau...tapi tak apa, tadah jugak...

      Delete
  17. Setakat ni ok la xde la delay smp 3 hari... Cuma kdg nk smpai air tu lmbt gak.. Smpa ke tgh hari tggu air...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini first time maria jadi macam ni... delay sampai 3 hari...

      Delete
  18. sangat sengsara..tp the best part semalam..dah sampai Serdang baru housemate ckp rumah dah ada air...boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangatlah bolehhhhh ....dalam hati membara jer kan kak long???

      Delete
  19. Replies
    1. tak taulah sampai bila, kalau ikut planning asal katanya sampai end of this month... hopefully so...

      Delete
  20. mmg seksa bila air tak de kan farah.. lagi2 kalau ada anak kecil ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada anak kecil memang rasa terseksa sikit...

      Delete
  21. as salam, singgah pagi jumaat..delay 2 hari, Innalillahiwainnailaihirojiun....semoga masalah ketandusan air pili akan segera pulih....SYABAS

    ReplyDelete
  22. erkk.. kat tempat teman pun macam tu farah, 2 hari ada.. 2 hari xde air kata depa.. sama la pulak yea?

    ReplyDelete
  23. kene bertabahlah bile musim catuan air ni kan..sangat menguji kesabaran

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia