Home » , , , , , , » Melatih Anak Berbahasa Inggeris...

Melatih Anak Berbahasa Inggeris...

Source Extracted from Google
Sesetengah orang akan berpendapat atau berperasaan adalah sangat poyo atau getik bila melihat anak2 orang lain berkomunikasi di dalam Bahasa Inggeris dan tak kurang juga ada yang menyatakan rasa ketidakpuasan hati kerana parents kanak2 tersebut tidak mementingkan atau menerapkan bahasa ibunda kita iaitu Bahasa Melayu... Bahasa Kebangsaan... Well, if uolss tanya iolss kedua2nya penting and we know why teaching our children English Language is essential and a necessity nowadays... Bahasa ibunda semestinya tidak harus dilupakan dan terus diberikan keutamaan, tetapi di dalam masa yang sama, as a mummy, personally, I feel the urge to teach my children, in this context Ash...on how to communicate and use proper English instead of jargons... 

Biarlah apa orang nak kata di luar sana, yang penting we know what we are doing... and mungkin mereka2 yang berkata itu tidak nampak kepentingannya buat ketika ini, akan tetapi bila tiba satu saat dalam kehidupan (In Shaa Allah)...akan mula nampak kepentingannya dan mengapa ye tak??? Hidup ni kalau nak ambil pusing semua cakap orang, memang payah... jadi stay true to our plans and stay true to ourselves, tak payah nak lakukan sesuatu tu disebabkan kerana ikut2an kepada orang lain... Pheww... tak ada originality dan vision tersendiri giteww.... Muahahaha... banyak betul bebelnya... Tapi sebenarnya adalah bagus jika kita seimbangkan di antara bahasa ibunda dan juga English Language ye tak???

Susah ke nak melatih anak berbahasa Inggeris??? Well, I do not have expriences previously on my own... baru sekarang ni nak menempuh... Tapi to me, iolss menggunakan beberapa pendekatan and planning to use some of the approach later to Ash... 

BIASAKAN BERKOMUNIKASI DALAM BAHASA INGGERIS
Sedari merah, sedari lahir, mummy already started to speak in English plus Malay to Ash... and even now I am starting to expose him to a bit of Mandarin and Cantonese... nak kata expert tak juga... muahahaha...tapi bolehlah nak hidup... Atuk Ash banyak communicate in Mandarin and Cantonese to him, sebab atuk Ash memang expert and fluent...mummy setakat bahasa pasar dan 2-3 kerat bolehlah... People say that when you practice communicating with the kids, lama2 diaorang akan faham...dan diaorang akan turut sama mengikut... 

LAYANKAN EDUCATIONAL CARTOONS/PROGRAMME IN ENGLISH
If for Ash, normally, kalau mummy ada rumah, mummy akan pasang Disney Junior Channel ataupun Nicklodeon... dan contoh rancangan yang iolss pasang untuk Ash... such as Hi5, Art Attack (macamlah anak haku tu faham sangat kannn??? tapi serious tak tipu dia tengok seolah2 faham)...He could interact, response to what's happening on the TV according to his way... And actually, from what I've learnt from one of my friend it is a good practice as well... Cuma kita kena monitorlah apa yang mereka tengok dan try to interact with them as well while watching...Pheww...kecik2 baru nak masuk 4 bulan dah sibuk tengok TV yer tak??? 

This what's happening for the moment...and my plans are...

TO PREPARE VARIETY OF ACTIVITIES FOR ASH
Untuk pastikan Ash tak bosan semasa belajar... kenalah buat research dan jadi creative dalam menyediakan variety of activities for Ash later...dan tak semestinya nak kena tunggu Ash dah besar baru nak buat...sekarang pun boleh kan uolss??? Purpose, nak suruh anak tu fokus bukan fokus pada benda lain... Contohnya, gunakan gambar untuk mengajarkan kosa kata...permainan untuk menguji IQ or EQ, and then sesi soal jawab in a santai way... (ni bila Ash dah pandai bercakaplah kot...hew hew hew)

GAMBAR UNTUK ATTRACT ATTENTION
Kids kan mudah tertarik dan suka melihat gambar, apatah lagi kalau colourful2 type giteww... so boleh digunakan sebagai visual aids... Dan macam2 cara boleh digunakan untuk mendapatkan visual aids ni...Internet pun hado...

GAMES
Untuk hilangkan kebosanan dari buat benda yang sama juga, di samping meningkatkan IQ anak2... kepelbagaian dalam cara mengajar atau melatih juga memainkan peranan yang penting...so preparelah games santai2 yang mudah dan tak membebankan yang berkaitan dengan pengajaran... Mesti parents pun turut sama excited... Contoh??? gunakan blocks...suruh anak asingkan ikut colours, or shapes and ask them questions...simple kann???

TANGAN, MATA DAN TELINGA
Menggunakan non-verbal communication pun efektif juga...guna tangan, mata dan telinga semasa interact dengan anak2 and then mungkin mereka akan lebih mudah faham... Example... kalau masa belajar texture of things... seperti lembut dan kasar... kita boleh ajak untuk rasa sendiri surface sesuatu benda untuk bezakan di antara soft and hard things... *_^ kalau flavor pula... antara masam dan manis... kita boleh beri mereka rasa sesuatu makanan dan bezakan di antara sour and sweet... *_^ 

BODY MOVEMENT
Jadi mak2 jadi bapak2 ni tak boleh nak malu menggerakkan tubuh badan depan anak2, tapi janganlah yang di luar akal dan memalukan diri sendiri...just for the purpose of teaching jer... contohnya...singing and dancing together with them... aktiviti, nama pun aktiviti...

Well, this are what I am doing and what plans that are coming across my mind... Iolss kan ibu baru... so belum berpengalaman lagi dan masih belajar lagi, tapi tak pernah berhenti mencari ilmu untuk iolss belajar dan berikan yang terbaik buat Ash...In Shaa Allah... dan juga berkongsi dengan uolss...or else maybe uolss ada tips juga yang boleh dikongsikan???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Melatih Anak Berbahasa Inggeris..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, March 18, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

28 comments:

  1. yelah..dunia sekarang nie kenalah expose anak dengan bahasa nie,mudah bagi mereka bil dah bersekolah dan dewasa kelak..banyak info boleh baca kat blog ni..thumbs up...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak kena expose dari kecik, esok dah besar senang dan tak adalah masa tu baru nak kelam kelibut...

      Delete
  2. bagusla sis satu prkongsian..insyallah nnt boleh d praktikkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, mari kita sama2 praktikkan bila tiba masanya yer...

      Delete
  3. waaa..
    ash lepas ni boleh speaking ler..
    hehe..
    kalah uncle shark lepas nie.

    ReplyDelete
  4. memang kena expose anak2 berbahasa inggeris sebab keperluan pembelajaran di semua institusi memang memartabatkan penguasaan bahasa inggeris kan...tp jangan sampai bahasa ibunda kita dilupakan plak...betul x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, jangan sampai lupa kepada bahasa ibunda sendiri...

      Delete
  5. nice sharing dear. Kenit juga dalam proses mengajar kakak berbahasa Inggeris :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. good kenit and keep it up, jangan pernah give up, kadang2 dalam mengajar anak2 ni akan ada fasa2 kita akan rasa macam gerammm jer... tak sampai lagi tapi pernah tengok my friend and cousins he he he...

      Delete
  6. tula...teringin nak anak pandai berbahasa...bagus entry ni...amat bermanfaat pada saya juga...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dear, kita ajar sikit demi sikit, lama2 pasti boleh...

      Delete
  7. alhamdulilah w/pun jarang weols communicate dlm BI kat rumah..ada gak time2 weols ckp dlm BI..at least anak2 boleh learn something everyday..tp kdg2 cam kelakar tau lau weols ckp dlm BI..anak2 lah ckp..mama mama ckp ape ni hahaha sabo je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa kak, janji effort tu ada.... kalau anak2 pandai dan bijak kita pun rasa happy...

      Delete
  8. sebenarnya bagus kan sis kalau kita praktikkan sejak kecik lagi, lgpun bebudak sekarang cepat belajar...jgn jadi mcm dik an time skolah baru nak belajar berbahasa inggeris...suka benaunya bhasa inggeris and suka speaking tp kenkadang takut salah huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cakap jer dan gunakan jer dik an, lama2 nanti automatic kita akan fasih dan faham...

      Delete
  9. Bru ajar bhasa melayu dan bahasa Arab.. Bahasa inggeris sikit2 dok ajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahasa Arab akak kena hantar sekolah Maria, tak pun hantar kat Marialah boleh???

      Delete
  10. Agreed dear. Bahasa Inggeris is a necessity. Is no longer applied to Elite group...

    ReplyDelete
    Replies
    1. everyone should practic and apply English kannn???

      Delete
  11. 1day farah..kalo shida bpluang berkahwin nk ank pndai ckp eng juga ishaaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, Shida, mudah2an... Farah doakan yer...

      Delete
  12. salah satu pelajaran untuk masa depan anak² akan datang jugak.belajar dari awal lebih bagus kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza pupuk dari rebung orang kata...lebih baik dari melentur buluh yang dah keras or liat sikit ye tak???

      Delete
  13. Ye ...betui tu...kalau nak anak biasa dengan sesuatu bahasa mmg elok sangat sedari kecik...mcm besar Ash tu mmg dah cantik sangat dah tu...Wah bagus tu Farah ...biar Ash faham byk bahasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah kak, kalau ada rezeki dan kemampuan nak juga latih Ash Mandarin dan Cantonese, tapi step by step... kita tengok dulu macam mana, tak nak Ash rasa terbeban sangattt...

      Delete
  14. boleh dipraktikkan bersama.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, semua parents boleh praktikkan...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia